“Güçlü bir savunma sanayine sahip olmadan geleceğimize güvenle bakamayız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin İlk Millî Helikopter Motoru TEİ-TS 1400’ün Teslimi ve Tasarım Merkezi Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Yaşadığımız coğrafyada, güçlü bir savunma sanayine sahip olmadan geleceğimize güvenle bakamayacağımızı, attığımız her adımda bir kez daha görüyoruz. Konvansiyonel savaşların şekil değiştirdiği şu dönemde, bugünün ve geleceğin ihtiyaçlarını karşılayacak bir savunma sanayini inşa etmek için 18 yıldır gece gündüz çalışıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin İlk Millî Helikopter Motoru TEİ-TS 1400’ün Teslimi ve Tasarım Merkezi Açılış Töreni’ne Vahdettin Köşkü’nden video konferans yöntemiyle bağlanarak, katılımcılara hitap etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan ve TEİ tarafından yürütülen Turboşaft Motor Geliştirme Projesi’nde önemli bir günün yaşandığını belirterek, GÖKBEY Helikopteri için Türk mühendisleri tarafından tasarlanıp imal edilen Turboşaft Motoru’nun Test ve Teslimi ile Tasarım Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Bu projeler ile savunma sanayinde yeni bir döneme girildiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Turboşaft Motor Geliştirme Projesi kapsamında yapılacak yatırımlar ve kazanılacak kabiliyetlerle TEİ, kendi alanında ülkemizde rol model hâline dönüşecektir. Tasarım Merkezi’nde ise mühendislerimiz, tasarım ve AR-GE birimlerimiz çok daha verimli ve koordineli bir şekilde çalışmalarını yürütecektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslararası arenada da yer alan millî sanayi kuruluşu TEİ’nin, sektörün en önemli oyuncuları arasında yer almasını hedeflediklerini ifade ederek, TEİ’nin artık, sadece motor üreten değil motor tasarlayan, üreten ve dünyaya satan bir marka hâline dönüştüğünü kaydetti.

Turboşaft Projesi ile Türkiye’de bu ve benzer sınıftaki motorları test edebilecek çok ciddi bir test altyapısını da tesis ettiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu altyapının aynı zamanda Millî Muharip Uçak Motoru gibi daha yüksek güç sınıfı motorların testinde de kullanılabileceğini aktardı.

“TÜRKİYE’Yİ, HER TÜRLÜ MOTOR TASARIMI VE ÜRETİMİ ALANINDA ADRES ÜLKE YAPMA HEDEFİNE ADIM ADIM YAKLAŞTIK”

Yeni nesil hafif zırhlı araçlar, Altay Tankı, İHA’lar ve füzeleri ile birçok platformun çeşitli güç sınıflarındaki motorlarının da geliştirilmeye devam edildiğini bilgisini paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yakında tüm bu motorları envantere almaya başlayacaklarını bildirdi.

TUSAŞ ve özel sektör kuruluşların gayretleriyle Türkiye’yi, havacılık başta olmak üzere, her türlü motor tasarımı ve üretimi alanında adres ülke yapma hedefine adım adım yaklaştıklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her ne kadar birileri, Arifiye’deki Tank Paleti Fabrikası üzerinden ülkemizin savunma sanayini baltalamaya çalışsa da biz bu hedeften asla vazgeçmeyeceğiz” vurgusunda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arifiye’deki fabrika meselesini bir kez daha anlatmak istediğini belirterek, şöyle konuştu: “Her şeyden önce Arifiye’deki fabrika, arazisi, binası, makinaları dâhil her şeyiyle bedeli 250 milyon doları ancak bulan bir tesistir. Bu fabrikaya ‘20 milyar dolar’ diyen, hem ömründe hiç fabrika görmemiştir, hem de 20 milyar doların ne anlama geldiğini bilmiyordur. Yani, neresinden tutsanız elinizde kalacak bir iftirayla karşı karşıyayız. Ayrıca, yapılan işlemin adı satış değildir, özelleştirme de değildir; yapılın işin adı işletme devridir. Mülkiyeti Millî Savunma Bakanlığımızda kalmak üzere, bir Türk şirketi olan BMC’ye 25 yıllığına işletme devri yapılan fabrikanın, Katarlı yatırımcılara satışı gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Fabrikanın devri sürecinde ve sonrasında çalışan personelin özlük haklarında herhangi bir kısıtlama yapılması bir yana, iyileştirmeye gidilmiştir. BMC, bazı projelerinde elbette, pek çok şirket ve kurum gibi, Katarlı yatırımcılarla da ortaklık ilişkisi kurmaktadır. Savunma sanayi projelerimizde Amerikalılarla, İngilizlerle, Almanlarla, diğer pek çok ülkeyle ortaklık yaptığımızda ne oluyorsa; ne bir eksiği, ne bir fazlasıyla, Katarlı yatırımcılarda da aynısı olmaktadır. Borsa İstanbul Anonim Şirketi’nin yüzde onluk hisse devrinde sergilenen yatırım düşmanlığı ve yatırımcıları menşeine göre ayrımcılığa tabi tutma zihniyeti, burada da kendini göstermiştir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arifiye’deki işletme devrinin içinde, modernize ihtiyacı sebebiyle artık faaliyetlerini yürütmekte zorlanan fabrikaya 50 milyon dolarlık yatırım şartı da bulunduğuna dikkati çekerek, fabrikada, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaç duyduğu tüm bakım ve onarım çalışmalarının da yapılmaya devam edeceğini yineledi.

“KAHRAMAN ORDUMUZLA BİRLİKTE BÜYÜK VE GÜÇLÜ TÜRKİYE’Yİ İNŞA ETMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ”

İşletme devri işleminin yargıya taşındığını, Danıştay’ın idare lehine karar vererek, ortada herhangi bir hukuksuzluk olmadığını tescillediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu: “Tabii biz Arifiye’deki fabrika üzerinden Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve kahraman askerlerimize yöneltilen saldırıların asıl sebebini gayet iyi biliyoruz. Yıllarca Türk Silahlı Kuvvetleri’ni tek parti faşizmini sürdürme gayretlerinin kalkanı olarak kullananların, artık sadece ülkenin ve milletin ordusu hâline gelen bu kuruma tahammülsüzlüklerinin sebebini de gayet iyi biliyoruz. Vesayetçilerden, darbecilerden, FETÖ’cülerden arınan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, vatan sınırlarını korumadaki ve sınır ötesi harekâtlarındaki başarılarından duydukları rahatsızlığı, bu tür bahanelerle askerimizi hedef alarak dışa vuranları milletimize havale ediyoruz. Biz kahraman ordumuzla ve destan üstüne destan yazan askerimizle birlikte büyük ve güçlü Türkiye’yi inşa etmeyi sürdüreceğiz. Hayatlarında fabrika nedir, üretim nedir, proje nedir, ülke ve millet için çalışmak nedir, özelleştirme nedir-işletme devri nedir bilmeyenlerin bühtanlarının Türkiye’nin önünü tıkamasına izin vermeyeceğiz. Projelerimizin Nuri Killigil, Vecihi Hürkuş, Nuri Demirağ gibi isimlerin yürüttükleri çalışmaların, Devrim Otomobili gibi samimi girişimlerin akıbetine uğramasına müsaade etmeyeceğiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1944 yılında Devlet Demiryolları’nda kullanılan dizel motorları üretmek için kolları sıvayan Kamil Öcman’ın başında olduğu bir ekibin Eskişehir’deki fabrikalarda gövdesi ve başlığı dökülen, krank mili dövülen motoru, diğer aksamlarıyla birlikte tamamen yerli olarak Ankara’da ürettiğini ve bu ilk motorun prototipinin 1946 İzmir Fuarı’nda sergilendiğini hatırlattı. Fuar dönüşü, devrin tek parti hükûmetinin Ulaştırma Bakanı ve Türk Hava Kurumu Başkanı Şükrü Koçak’ın motorun üretildiği fabrikaya gelerek, “Siz burada nasıl motor yaparsınız, derhâl bu fabrikayı kapatın” dediğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Evet, Türkiye’nin ilk dizel motor hikâyesi, işte böyle acı bir sonla neticelenmiştir. İnşallah TEİ’de ve diğer kuruluşlarımızda yürütülen motor projelerine sıkı sıkıya sahip çıkacak, ülkemizin bu alanda da hedeflerine ulaşmasını sağlayacağız” diye konuştu.

“BUGÜNÜN VE GELECEĞİN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAK SAVUNMA SANAYİNİ İNŞA ETMEK İÇİN 18 YILDIR GECE GÜNDÜZ ÇALIŞTIK”

“Yaşadığımız coğrafyada, güçlü bir savunma sanayine sahip olmadan geleceğimize güvenle bakamayacağımızı, attığımız her adımda bir kez daha görüyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konvansiyonel savaşların şekil değiştirdiği şu dönemde, bugünün ve geleceğin ihtiyaçlarını karşılayacak bir savunma sanayini inşa etmek için 18 yıldır gece gündüz çalıştıklarını anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gemiden tanka, uydudan İHA sistemlerine savunmanın her alanında, yatırımlar ve teşviklerle savunma sanayine yön verdiklerini belirterek, dışa bağımlılığın ortadan kaldırılmasını sağlayacak kritik alanlardaki çalışmaları özellikle desteklediklerinin altını çizdi.

Bunun için, vakıf şirketlerinden diğer ana yüklenicilere ve KOBİ’lere, üniversitelerden araştırma merkezleri ve teknoparklara kadar geniş bir ekosistem kurduklarına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu doğrultuda yapılan çalışmaları şöyle anlattı: “Ülkemizin kendi insan gücü yanında, uluslararası potansiyeli de harekete geçirecek adımlar attık. Nitekim Türkiye, 125 bini geçen uluslararası öğrenci sayısı ile bu alanda dünyada ilk 10 ülke arasına girdi. Aynı şekilde, uluslararası lider araştırmacılar programı ile kritik projelerde görev almak üzere yüzlerce araştırmacıyı ülkemize getirdik. TEKNOFEST ve benzeri etkinliklerle, çocuklarımıza ve gençlerimize teknoloji, uzay ve havacılık alanlarındaki potansiyellerini gösterebilecekleri platformlar sunduk. Her geçen gün yaygınlaşan DENEYAP atölyeleriyle çocuklarımızın teknolojiye olan meraklarını ve ilgilerini keşfedebilecekleri zeminler oluşturduk. Savunma sanayinin her alanında proje çalışan, araştırma ve geliştirme faaliyeti yürüten, üretime yönelen girişimlerimizin yanında yer aldık.”

“TEKNOLOJİ ODAKLI SANAYİ HAMLESİ PROGRAMINI UYGULAMAYA BAŞLADIK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eldeki sınırlı imkânları, mümkün olduğu kadar çok çalışmayı desteklemek için etkin ve adil bir şekilde kullanmaya gayret ettiklerini kaydederek, projelerin tasarımından finansmanına kadar her alanda etkinliği ve verimliliği sağlamak için daha kapsamlı bir koordinasyona ihtiyaç bulunduğunu ve bunun için de Savunma Sanayii Başkanlığı ve İcra Komitesi vasıtasıyla daha güçlü bir koordinasyon sistemi kurmayı planladıklarını söyledi.

Sanayide orta ve uzun vadeli hedeflere odaklanmış durumda olduklarına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, imalat sanayinde akıllı, dinamik ve sonuç odaklı bir yapısal dönüşüm için Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programını uygulamaya başladıklarını, bir taraftan Türkiye’nin ara malı ithalatına bağımlılığını azaltmayı, diğer yandan da Türkiye’ye yeni rekabet üstünlükleri sağlamayı amaçladıklarını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, millî helikopter motorunun ve TEİ Tasarım Merkezi’nin hayırlı olmasını dileyerek, motor geliştirme ve üretim projelerinde görev alan Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan TEİ çalışanlarına, sanayicisinden akademisyenine kadar herkese, emekleri ve gayretler için teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, test çalışmalarının bir an önce ve başarıyla tamamlanmasının ardından motoru en kısa sürede göklerde görmek dileğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından ilk millî helikopter motoru “TEİ-TS 1400” testi gerçekleştirildi. Motor test işleminin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla TEİ Tasarım Merkezi’nin açılışı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve diğer katılımcıların kurdele kesimiyle gerçekleşti.