Davutoğlu: Güvenlik birimlerimize 23 Temmuz'da verdiğimiz talimatı 1 Kasım seçimlerinden sonra tekrar verdik

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON)'nin Divan Toplantısı'na katıldı. Burada konuşan Davutoğlu, "23 Temmuz'da verdiğimiz talimatı 1 Kasım seçimlerinden sonra tekrar verdik güvenlik birimlerimize. Bedeli ne olursa olsun Türkiye'nin her dağı, her şehri, her ilçesi temizleninceye kadar bu hainlerden hesap soracağız" dedi. Davutoğlu, ayrıca 'öz yönetim' tartışmalarıyla ilgili "Türkiye'de öz yönetim söz yönetim yok. Türkiye'de 1 Kasım seçimlerinde olduğu gibi sadece ve sadece milli iradeye bağlı milli yönetim var. Kimse farklı bir yönetim arayışı içine girmesin. Milli yönetim içinde herkes Meclis'te istediğini söyler" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE'YE YAKIŞAN YENİ BİR ANAYASA'YI HAZIRLAYACAĞIZ'

Ankara'da gerçekleştirilen ASKON Divan Toplantısı'nda konuşan Başbakan Davutoğlu, yeni Anayasa vurgusu yaparak "Türkiye'ye yakışan, milletimizi geleceğe taşıyacak yeni bir Anayasa'yı hazırlayacağız. İnsanı merkeze alan yeni Anayasa'mızla her vatandaş birinci sınıf vatandaş olacak. Çoğulcu, katılımcı, eşitlikçi bir demokrasi inşa edeceğiz. Daha hızlı, adil, şeffaf bir yargı sistemi oluşturacağız. Ekonomiyi, gelirimizi, refahımızı nasıl büyüteceğimizi bütün detaylarıyla ortaya koyuyoruz. Hep birlikte büyüttüğümüz bu gelirleri hep birlikte adil şekilde nasıl paylaşacağımıza da birlikte karar vereceğiz" diye konuştu.

'TERÖR ÖRGÜTÜ HENDEK VE BARİKAT TERÖRÜNÜ KULLANARAK ŞİDDET UYGULUYOR'

Yurdun Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan gelişmelere değinen Davutoğlu, "Terör örgütü aylardır Doğu ve Güneydoğu'da vatandaşlarımızın huzurunu bozmaya yönelik faaliyetler yapıyor. Terör örgütü hendek ve barikat terörünü de kullanarak ilçelerimizde, şehirlerimizde hayatı tarumar eden bir şiddet uyguluyor. Vatandaşlarımıza evlerini terk etmek zorunda bırakıyor. Öğrencilerimizin okullarına gidememesi gibi sonuçlara sebebiyet veriyor. Biz hükümet olarak hiçbir vatandaşımızı terörün şiddetin kucağına bırakmadık. Bırakmayacağız" ifadelerini kullandı.

'YÜRÜTTÜĞÜMÜZ TERÖRLE MÜCADELEDE HİÇBİR HENDEK TANIMAYACAĞIZ'

Bölgede terörden mağdur olanların zararlarının karşılanacağını belirten Davutoğlu, "Evlerini terk eden vatandaşlarımız, okullarına gidemeyen öğrencilerimiz, dükkanlarını açamayan esnafımız müsterih olsunlar. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve hükümetimiz daima yanlarındadır. Terörden şiddetten mağdur olan vatandaşlarımızın gördükleri zararları karşılayacak güçteyiz. Yürüttüğümüz terörle mücadelede bu millete savaş açan, bu ülkeyi bu ateş çemberinin içine sokmak isteyen o hainlerle verdiğimiz mücadelede, o namertlerle verdiğimiz mücadelede hiçbir engel, hiçbir barikat, hiçbir hendek tanımayacağız. Ama bu mücadeleyi sürdürürken o hendeklerin o barikatların baskısı altında mağdur olan vatandaşlarımıza şefkat elimizi en müşfik şekilde uzatacağız" dedi.

'BARİKAT KURAN, İNSAN HAYATINA KASTEDEN TERÖRİSTLER MUTLAKA KAYBEDECEK'

Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Terör sebebiyle ellerinde tek bir bavulla yollara düşen insanlarımızın haftalardır dükkanlarını açamayan esnaflarımızın her türlü ihtiyaçlarını karşılayacağız. Onları namerde muhtaç etmeyiz. Onları namerdin insafına da terk etmeyiz. Biz hiçbir vatandaşımıza uzak değiliz. Bu ülkede kimse sahipsiz değildir. Bu ülkenin toprakları, dağları, ovaları, şehirleri, köyleri sahipsiz değildir. Mayın döşeyen, barikat kuran, insan hayatına kasteden teröristler mutlaka kaybedecek. Başta Kürt kardeşlerimiz olmak üzere bütün vatandaşlarımız huzurla hayatlarını sürdürecekleri şartlar oluşana kadar, esnafımızın üzerindeki baskılar kalkana kadar mücadeleyi sürdüreceğiz. Bu ülkenin vatandaşları asırlardır kardeşçe yaşıyor. Sonsuza kadar da birlikte yaşamaya devam edecek."

'TERÖRDEN MAĞDUR OLAN ESNAFIMIZLA DAYANIŞMA İÇİNDE OLUN'

ASKON üyelerinden terör mağduru olan esnaf için bir talebi olduğunu söyleyen Davutoğlu, konuşmasında şunları kaydetti:

"Bu ülkenin başbakanı olarak siz Anadolu Aslanları'ndan isteğim şudur. Teröre karşı, şiddete karşı sesinizi yükseltin. Nasıl ki 28 Şubat'ın zulmüne karşı sesinizi yükselttiyseniz şimdi tam da teröre karşı terör örgütlerine karşı sesinizi yükseltmenin vaktidir. Doğu ve Güneydoğu'da zor durumda olan terörden mağdur olan esnafımızla dayanışma içinde olun. Her bir kardeşim Doğu'da Güneydoğu'da bir başka kardeşimizi kendisine can dostu, kan kardeşi, helal aş kardeşi eylesin."

'BU TOPRAKLARIN İSLAMSIZLAŞTIRMASINA İZİN VERMEYİZ'

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki hendeklere ilişkin konuşan Davutoğlu, "Hendeklerle barikatlarla oradaki vatandaşlarımızın dermanını kesmek ve orayı insansızlaştırmak istiyorlar. Orayı istikrarsızlaştırmak istiyorlar. Kurşunlu Camii'ne yaptıkları saldırılarla camilerin minarelerinden ezan yerine kendi süfli marşlarını çalmalarıyla o bölgeyi İslamsızlaştırmak istiyorlar. Biz bu toprakları büyük bir ecdad mirasından devraldık. Bu toprakların insansızlaştırılmasına, istikrarsızlaştırmasına, İslamsızlaştırmasına kesinlikle izin vermeyiz. Diyarbakır'ın bütün mübarek minarelerinden benim aşkla sevdiğim Ulu Camii'den kıyamete kadar sadece ezan-ı muhammedi okunacak. Kurşunlu Camii de dahil Diyarbakır'da zarar gören her ecdad mirası aslına uygun şekilde, en iyi şekilde restore edilecek ve onlar da kıyamete kadar bu topraklarda yaşayacak" dedi.

'23 TEMMUZ'DA VERDİĞİMİZ TALİMATI 1 KASIM SEÇİMİNDEN SONRA TEKRAR VERDİK'

Terörle mücadele kararlılık vurgusu yapan Davutoğlu, terörle mücadele kapsamında güvenlik birimlerine 23 Temmuz'da verilen talimatın 1 Kasım seçimlerinden sonra da verildiğini açıkladı. Davutoğlu, "Cizre'yi barikatlar, hendekler ve Suriye'deki şehir görüntülerine benzer şekilde görüntülere mahkum etmek isteyenlere söylüyorum. Evet, 23 Temmuz'da verdiğimiz talimatı 1 Kasım seçimlerinden sonra tekrar verdik güvenlik birimlerimize. Bedeli ne olursa olsun Türkiye'nin her dağı her ovası her ırmağı her şehri her ilçesi her köyü temizleninceye kadar bu hainlerden hesap soracağız" diye konuştu.

'TÜRKİYE'YE NEREDEYSE SAVAŞ AÇMIŞ BAŞKENTLERİ NASIL GEZDİKLERİNİ GÖRÜN'

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki halka seslenen Davutoğlu, "Kimlerden destek aldıklarını biliyoruz. Arkalarını kimlere dayadıklarını biliyoruz. Bugünlerde nerelere gittiklerini de takip edin. Türkiye'ye neredeyse savaş açmış başkentleri nasıl gezdiklerini görün. Nasıl bir ihanet içinde olduklarını bilin. Doğulu, Güneydoğulu kardeşlerime sesleniyorum. Nerelere gittiklerini, ne talimat aldıklarını takip edin ve arkalarındakini de bilin. Dışarıdan aldıkları talimatla, bazen doğudan bazen kuzeyden bazen batıdan aldıkları talimatlarla ülkeyi ateş çemberinin içine sokmak isteyenlere söylüyorum. Biz o ateş çemberinin içine bu ülkeyi sokturmayacağız" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE'DE ÖZ YÖNETİM SÖZ YÖNETİM YOK'

'Öz yönetim' tartışmalarıyla ilgili konuşan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu ateş çemberinin bu yangına da en büyük suyu ve o yangını söndürmek için de bütün gayreti Kürt vatandaşlarımızın gösterdiğinin bilincindeyiz. Çok tuzak kurdular ve zannettiler ki halk onlara destek verecek. Vermediler. Türkiye'de öz yönetim söz yönetim yok. Türkiye'de 1 Kasım seçimlerinde olduğu gibi sadece ve sadece milli iradeye bağlı milli yönetim var. Kimse farklı bir yönetim arayışı içine girmesin. Milli yönetim içinde herkes Meclis'te istediğini söyler. Herkes özgürce demokratik siyaseti yapar. Ama kimse bu milletten almadığı bir hakkı kullanamaz. Geçmişte vesayet edenler kullanmaya çalışıyordu. Şimdi bunlar paralel yapılar, öz yönetim benzeri hiçbir meşruiyeti olmayan hukuki karşılığı olmayan iddialarla kullanmaya kalkıyorlar. Vesayete boyun eğmedik. Bunlara da boyun eğmeyiz. Birileri bu toprakların üzerinde operasyon yapma, toprakları parçalama iddiasına girmişse onlara karşı dimdik duracak olan bizleriz."

DHA-Politika - Türkiye-Ankara - Bahar DEMİREL