BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, 'Ekonomide Öncelikli Dönüşüm Programı Eylem Planı"nı programını açıkladı. 25 alanda geniş kapsamlı dönüşüm öngören programın ilk 9 maddesi belli oldu. Ekonomik reform programının 9 maddesi şöyle; "İthalata olan bağımlılığın azaltılması, Teknoloji alanlarında ticarileşme programı,Kamu alımları yolu yerli üretime destek, Yerli kaynaklara dayalı enerji üretim programı, Enerji verimliliğinin geliştirilmesi, Tarımda su kullanımının etkin hale getirilmesi, Sağlık endüstrilerinde yapısal gelişim, Sağlık turizminin geliştirilmesi, Taşımacılıktan lojistiğe dönüşüm programı."

Başbakan Davutoğlu, "AK Parti iktidarları dönemi, bu anlamda mübalağasız son 200 yıllık dönemde modernleşme tarihinin ve iktisat, ekonomik yapı anlamındaki reform çabalarının altın 12 yılı olarak değerlendirilecektir.

Çünkü ekonomimiz yapısal anlamda ciddi bir değişim, bir reform sürecinden geçmiştir, dünya ekonomisine entegre olmuştur ve her alanda ekonomik endikasyonlar pozitif yönde seyretmiştir. 94, 99 ve 2001 krizleri esas itibarıyla siyasal istikrarsızlıkların ve öngörülemez siyasal değişmelerin ekonomi üzerindeki negatif etkilerinden doğmuştur.

Ekonominin verimliliği ve bir anlamda şeffaflığı ortadan kalktığı için ekonomide ciddi sıkıntılar yaşadık ve bu çerçevede de 2001 krizini Türkiye, son derece zor şartlarda ve finans sektörünün çöktüğü, üretim, reel sektörün de buna bağlı olarak fabrikaların kapanması suretiyle zayıfladığı bir türbülansa girdi" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, "2015 seçimlerine girerken ve daha sonraki dönemleri planlarken siyasi istikrar ve güvenin korunması elzemdir. Buna öncelikli önem vereceğiz. Gelişmiş ülkelerle olan mesafeyi kapatmamız, insan kaynağının geliştirilmesinin yanı sıra teknolojinin etkin kullanımının sağlanmasıyla olabilir. Onun için sanayileşmede kaybettiğimiz 100 yılı, yeni üretim teknolojileri bağlamında kaybetmemek durumundayız. Ekonominin dünya ekonomisiyle entegrasyonu bağlamında önümüzdeki dönemde çok kararlı bir politika takip etmeye devam edeceğiz" dedi.

Başbakan Davutoğlu, "Sektörel dönüşüm programlarıyla hedefimiz, 2018'in sonuna kadar GSYH'yi 1,3 trilyon dolara çıkarmak, cari açığı yüzde 5,2'ye çekmek, işsizlik oranını da yüzde 7 seviyesine indirmek. Bütün bu eylem planları içinde hedefimiz 2018 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranını yüzde 70 ve üzerine çıkarmak. Bu programdaki eylemlerle ve bunu tanımlayan diğer adımlarla 2018 yılında enerji üretimindeki yerli kaynak payını yüzde 35'e çıkarmayı planlıyoruz" diye konuştu.

25 alanda geniş kapsamlı dönüşüm öngören programın ilk 9 maddesi belli oldu. Ekonomik reform programının 9 maddesi şöyle;

"İthalata olan bağımlılığın azaltılması,

Teknoloji alanlarında ticarileşme programı,

Kamu alımları yolu yerli üretime destek,

Yerli kaynaklara dayalı enerji üretim programı,

Enerji verimliliğinin geliştirilmesi,

Tarımda su kullanımının etkin hale getirilmesi,

Sağlık endüstrilerinde yapısal gelişim,

Sağlık turizminin geliştirilmesi,

Taşımacılıktan lojistiğe dönüşüm programı."