DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Güney Afrika'nın eski Devlet Başkanı Nelson Mandela'nın vefatı nedeniyle taziye için Güney Afrika Büyükelçiliği'ne gitti. Çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Davutoğlu, Mustafa Balbay'ın tahliyesiyle ilgili olarak, "Demokratikleşme süreci bağlamında attığımız adımların sonuçlarını görüyoruz. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı hükümetinizin yaptığı bir reform neticesinde ortaya çıkmıştır" dedi.

TAZİYE DEFTERİNİ İMZALADI


Güney Afrika'nın eski Devlet Başkanı Nelson Mandela'nın vefatı nedeniyle taziye için büyükelçilikte Nelson Mandela için açılan taziye defterini imzalayan Bakan Davutoğlu, Manidela'nın insanlık onuru için çalışıp mücadele ettiğini ifade ederek, "Kendisi de hiçbir zaman siyasi gücün cazibesine kapılmadan, her zaman insanlık onuru adına verdiği mücadeleyi, siyasi değişim sürecinde de gösterdi, hoşgörüyle ve rakiplerine dahi yaklaşım biçimiyle örnek bir mücadele hayatı oldu" dedi.

MUSTAFA BALBAY'IN TAHLİYESİ

Bakanı Ahmet Davutoğlu büyükelçilik binası çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. CHP milletvekili Mustafa Balbay'ın tahliyesini değerlendiren Bakan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Demokratikleşme süreci bağlamında attığımız adımların sonuçlarını görüyoruz. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı hükümetinizin yaptığı bir reform neticesinde ortaya çıkmıştır. Böyle bir hakkın kullanımı sonucunda nihayet seçilmiş bir milletvekili sıfatı taşıması bağlamında, bu tahliye ailesi için parlamentomuz için olumludur.

Mahkeme süreci devam edecek mutlaka. Hem Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkının nasıl büyük bir reform niteliği taşıdığı ortaya çıkmıştır hem de uzun tutukluluk süresiyle ilgili yargı sisteminde daha hassas olunması konusunda bir tablo ortaya çıkmıştır. Türkiye özgürlüklere dayalı bir hukuk devletidir. Bu hukuk devletinin kendi doğası içinde çalışması hepimizin ve bütün vatandaşlarımızın geleceği bakımından en temel ihtiyaçlardan biridir. Geçmiş olsun."

ERMENİSTAN ZİYARETİ

Ahmet Davutoğlu, yapacağı Ermenistan ziyaretinin program detaylarının henüz netleşmediğini belirterek, Ermenistan ile olan ilişkilerin normalleştirilmesine büyük önem verdiklerini söyledi.