BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Suriye savaş uçağını düşürmesi ile ilgili olarak angajman kurallarının gereğinin yapıldığını ifade ederek, "Biz şu anda seçimdeyiz diye hava sahamız ihlal edenler olursa hoş geldiniz mi diyeceğiz?" dedi.

SALDIRGANLAR SURİYE'DE EĞİTİM ALMIŞ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan NTV canlı yayınında Gazeteci Oğuz Haksever'in sorularını yanıtlıyor. Niğde’nin Ulukışla İlçesindeki saldırıyı gerçekleştiren teröristlerle ilgili konuşan Başbakan Erdoğan, zanlıların Suriye'de eğitim aldıklarının belirlendiği ifade ederek şöyle konuştu: "Bu konuyla ilgili olarak, şu anda içişleri bakanlığımız ve yargı işin üzerindeler. Malum burada bir tane Kosovalı, bir tane annesi babası farklı ülkelerden, zannediyorum bir tane annesi ya da babası Alman öbür tarafta farklı bir ülkeden olmak üzere Çinli galiba, diğeri de Makedon olmak üzere 3 kişi…

Bunların ikisi malum yaralı olarak ele geçirildi, bir tanesi yakalandı. Bunları Ankara'ya getirdiler. Ankara'da bir taraftan tedavileri… Bir taraftan bağlantısı nedir? Suriyeli oldukları, tamam belirlendi artık. Bunlar Suriye'den, oradan aldıkları eğitimler oradan Bulgaristan üzerinden Makedonya'ya gitmek gibi bir hedeflerinin olduğunu ve güya silahı da yanlarında sünnet olduğu için taşıdıklarına dair bir ifadeyle bu işi çerçevelemeye çalıştılar. Şu an ilgili birimlerimiz bu işin gerisini araştırma içerisinde, belli bazı bilgiler elde edilmiş vaziyette. Üzerine gerek istihbarat teşkilatımız, gerek yargı, gerekse İçişleri Bakanlığımız gidiyor."

SEÇİM VAR DİYE HAVA SAHAMIZI İHLAL EDENLERE HOŞ GELDİNİZ Mİ DİYECEĞİZ?

Türkiye'nin Suriye savaş uçağını düşürmesi ile ilgili olarak konuşan Başbakan Erdoğan, angajman kurallarının gereğinin yapıldığını belirterek şunları söyledi: "Biz malum angajman kurallarını açıklamıştık. Bundan hareketle o zaman uçaklarımız bu helikopteri vurdu. Şu anda da aynı şekilde bizim hava sahamızı ihlal eden iki uçağı ihlal etti bana bildirildi. Kesep sınır kapımızın olduğu 50-60 bin nüfusu olan büyükçe bir yer.

Özgür Suriye ordusu orayı ele geçirince orayı bombalamak için geldiler. Bizim hava sahamızı ihlal edince bizim uçaklarımız birisini vurdu ve Kesep’e düştü. Bundan sonraki süreçete de angajman kuralları ihlal olursa gereği neyse yapmak durumundayız. Türkiye'deki muhalefet bu ne yazık ki siyasi istismar meselesi olarak gördüğümüzü anlatıyor.

Çirkin olan bu. Biz şu anda seçimdeyiz diye hava sahamız ihlal edenler olursa hoş geldiniz mi diyeceğiz? Burada katil Esed’in cani Esed’in bu tür bir durumu var. Bizim 74 vatandaşımızı öldürdüler. Zaman zaman hala havanlar top atışları ülkemize düşüyor. Muhalefet başta Cumhuriyet Halk Partisi olmak üzere bunları hala övmeye kalkıyorlar.

Senin burada yapman gereken böyle ulusal bir meselede hükümetin yanında yer almandır. Ama ben bakıyorum hepsi bunların yanında yer almaya kalkıyorlar. Bizim bir milli meselemizde dahi muhalefetin ne denli ayrık düştüğünü ne denli bunu istismar vesilesine gayret ettiğini gösteremesi bakımından çok önemli. Biz silahlı kuvvetlerimize gerekli talimatı vermişiz onlarda gereğini yaptılar."

GD (RT)