İÇİŞLERİ Bakanı Selami Altınok, Adalet Bakanı Kenan İpek ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu; Ankara'daki tren garı önünde meydana gelen patlamaya ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi. Müezzinoğlu, ölü ve yaralı sayısını açıklayarak "Olay yerinde kaybettiğimiz vaka sayımız ne yazık ki 62. Bize ağır yaralı olarak gelip de kaybettiğimiz vaka sayımız da 24. Gerçekten çok ağır bir tablo. Ameliyathanelerde ve yoğun bakımlarda olan vakalarımız dolayısıyla kayıplarımızın artmasından da korkuyoruz" dedi.

"LANETLİYORUZ"

Başbakanlık Yeni Bina'da 3 bakanın düzenlediği ortak basın toplantısında ilk açıklamayı yapan İçişleri Bakanı Altınok, "Bugün sabah saat 10.04'te Ankara'da tren garının bulunduğu alanda menfur bir terör eylemi meydana gelmiştir. Bu terör eylemi, Türk demokrasisine karşı yapılmış bir eylemdir. Lanetliyoruz. Ölenlere rahmet diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Bütün milletimizin ve yakınlarının başı sağ olsun diyorum" diye konuştu.

"MİTİNG ALANIMIZ ASIL OLARAK SIHHİYE OLDUĞU İÇİN ORADA BARİYERLEMELER YAPILMIŞTI"

Patlama öncesine ve miting hazırlıklarına ilişkin açıklamalarda bulunan Altınok, güvenlik önlemlerinin miting alanı olan Sıhhiye Meydanı'nda yoğunlaştırılmış olduğunu belirterek "1 Ekim itibariyle Emek Platformu diye adlandırdığımız platform, Sıhhiye'de miting yapmak için Ankara Valiliğimize müracaatta bulunmuş, Ankara Valiliğimizin uygun görmesi üzerine bugün sabah 9'dan itibaren özellikle il dışından gelen katılımcıların yoğun olarak gar civarına geldiği ve buradan da miting saatinde Sıhhiye'ye geçeceklerine dair toplanmalar meydana gelmiştir. Gerek menfur saldırının olduğu alanda güvenlik kuvvetlerimiz gerekli önlemleri almıştı. Gerek Sıhhiye'de miting alanımız asıl olarak Sıhhiye olduğu için, orada bariyerlemeler yapılmıştı. Bariyerlemeler yapıldığı alanda girişlerde de gerekli arama işlemleri yapılacaktı. Maalesef acımız büyük. Sayın Başbakanımızın da kısa bir süre sonra sizlere gerekli açıklamaları yapacağını belirtmek istiyorum. Çalışmalar devam ediyor. Adalet Bakanlığımız, Cumhuriyet Savcılığımız adli boyutuyla işlemleri yapıyor. Biz de saldırının gerekçeleri, kimler tarafından nasıl yapıldığı noktasında emniyet kuvvetlerimiz gerekli çalışmaları yapıyor" ifadelerini kullandı.

"PROFESYONELCE ORGANİZE EDİLDİĞİ ANLAŞILAN TERÖR EYLEMİYLE MUHATAP OLDUK"

Patlamanın ardından Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Bakan Müezzinoğlu, "Demokrasimizin sağlıklı şekilde yürüyebilmesini hedef alan, insanlarımızı katlederek haince düzenlenmiş terör eylemiyle milletçe karşı karşıya kaldık. Bedeli ağır olan, kaybımızın ağır olduğu ve son derece haince ve profesyonelce organize edildiği anlaşılan bir terör eylemiyle muhatap olduk. Sağlık Bakanlığı olarak bize çağrının geldiği 10.04-10.05 itibariyle 10.08'de ambulanslarımız harekete geçmiş ve 10.11 itibariyle olan yerinde 21 ambulansımız ekipleriyle vakalara ulaşmıştır. Barış mitingi dolayısıyla olay yerinde zaten bizim 4 ambulansımız görevliydi. O ambulanslar da ilk andan itibaren olaya müdahale etti. İlk andan itibaren dinamik şekilde müdahale var ama eylemin büyüklüğü, iki ayrı noktada patlamanın olması ve olay yerinde olağanüstü panik ortamının olması hem kayıplarımızın çoğalması hem de yaralılarımızın hızla hastaneye ulaşmasında belki bazı aksamalar olabilir" şeklinde konuştu.

"KAYIPLARIMIZIN ARTMASINDAN KORKUYORUZ"

Patlama nedeniyle toplam 86 kişinin öldüğünü ve 186 kişinin yaralandığını açıklayan Müezzinoğlu, "Bugün cumartesi, hafta sonu; hastanelerimize hızla ekipler beyin cerrahından, plastik cerrahına, yoğun bakım uzmanları, bütün ekiplerimiz çok kısa sürede hastanelerimizde oluşturuldu. Olaydan 15 dakika sonra olay yerindeki ambulans sayımız 56 ekibe dönüştü. UMKE ekiplerimiz de orada görev aldılar. Ayaktan gelenler dışında şu anda hastanelerimizde 186 hastamız tedavi oluyor. Bunlardan 28'i yoğun bakımlarda. 18'i ameliyathanede tedavi ortamında. Olay yerinde kaybettiğimiz vaka sayımız ne yazık ki 62. Bize ağır yaralı olarak gelip de kaybettiğimiz vaka sayımız da 24. Gerçekten çok ağır bir tablo. Ameliyathanelerde ve yoğun bakımlarda olan vakalarımız dolayısıyla kayıplarımızın artmasından da korkuyoruz. Ümit ederiz ki yaralı vakalarımızı hayata tutundururuz. Farklı illerden gelen yaralılarımız var. Onların tedavilerini olabilecek şekilde illerine talep olursa ambulans helikopterlerimiz, uçaklarımız hazır" açıklamasında bulundu.

"KAYBIYLA İLGİLİ VATANDAŞLARIMIZA ALO 184 HATTIYLA 24 SAAT HİZMET VERECEK ALT YAPIYI KURDUK"

Hastanelerde kan ihtiyacı olmadığını vurgulayan Müezzinoğlu, "Terör eylemini bir farklı boyutuyla daha da ağırlaştıran bir sıkıntıyı da yaşıyoruz. Ne yazık ki sosyal medyada yaygın şekilde vatandaşlarımızı paniğe götürecek haberler de özellikle biz ısrarla kan ihtiyacımızın olmadığını ifade etmemize rağmen, şu anda 5 bin ünitenin üzerinde kanımız hastanelerde hazır. Bunun dışında ihtiyaç olduğu halde 3 bin üniteyi de yedek olarak yine hazırlamış durumdayız. Bu ağır sorunu daha da ağırlaştıracak paniğe sürükleyecek olumsuz haberlerin yapılmamasını ve vatandaşlarımızın asılsız haberlere itibar etmemelerini özellikle vurgulamak istiyorum. Yaralısı olan, kaybıyla ilgili telaşı olan tüm vatandaşlarımıza da ALO 184 hattıyla 24 saat hizmet verecek alt yapıyı kurduk. Her türlü tedbiri aldık. Çok ağır bir tablo. Milletimizin başı sağ olsun. Sağduyu, sabır ve inşallah tedbirler de artarak sağlıklı bir süreçle demokrasimizin güçleneceği süreci 1 Kasım'ı sağlıklı bir şekilde sandığa gitmeyi de temenni ediyorum" dedi.

"4 CUMHURİYET BAŞSAVCIMIZ, 16 CUMHURİYET SAVCIMIZ TİTİZ VE YOĞUN ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR"

Patlama sonrası 4 Cumhuriyet Başsavcısı ve 16 Cumhuriyet Savcısının hemen çalışmalara başladığını açıklayan Adalet Bakanı İpek, şöyle konuştu: "Milletimizin varlığına, birliğine ve bütünlüğüne karşı yöneltilen bu menfur terör saldırısı dolayısıyla hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet; yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Adli boyutuyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız olaydan hemen sonra çalışmaya başladı. 4 Cumhuriyet Başsavcımız, 16 Cumhuriyet Savcımız olayla ilgili gerek olay yerinde gerek Adli Tıp'ta çok titiz ve yoğun bir çalışma yürütüyorlar. Bu toplantıdan önce bana verilen son bilgiye göre yaklaşık 1 saatlik çalışma kalmıştı olay yeriyle ilgili. Adli Tıp boyutuyla ilgili İstanbul'dan da yeni ekipler Ankara'ya sevk ettik. En kısa zamanda cenazelerin otopsi işlemleri tamamlanacak ve ailelerine teslim edeceğiz. Başsavcılığımızın gerek emniyet birimleriyle gerek istihbarat birimleriyle çok titiz çalışması devam ediyor. İnşallah olayın arkasında olanlar, arka planı aydınlatılmış olacak"

"ÇALIŞMALARIMIZA MANİ OLMAMASI İÇİN GELİŞMELERİ PAYLAŞMAYI UYGUN BULMUYORUM"

Saldırının bir canlı bomba saldırısı olup olmadığı ile saldırıyı gerçekleştirenlerin hangi örgüt mensubu olduğuna ilişkin bir tespit olup olmadığı sorulan Altınok, "Bu sorduğunuz sorulara şu aşamada birtakım gelişmeler ve bilgiler bizde olmasına rağmen sizlere verebilecek durumda değilim. Netleştiği takdirde bu sorulara rahatlıkla cevap verebiliriz. Şu anda çalışmalarımıza da mani olmaması için diğer gelişmeleri sizlerle paylaşmayı uygun bulmuyorum" ifadelerini kullandı.

PATLAMANIN NASIL GERÇEKLEŞTİRİLDİĞİ NOKTASINDAKİ BİLGİLER İLERLEYEN SAATLERDE VERİLECEK

İlk patlamanın 10.04'te Ankara Tren Garı kavşağının bulunduğu havuz tarafında ve sağ tarafta ikinci patlamanın ise sol tarafta 3 saniye sonra meydana geldiğini belirten Altınok; patlamanın ne tür patlayıcı ile kimler tarafından gerçekleştirildiği noktasındaki bilgilerin ilerleyen saatlerde verileceğini söyledi. Patlamada hayatını kaybeden polis olmadığını açıklayan Altınok, "Vefat eden polisimiz yoktur. 9 tane hafif yaralı arkadaşımız vardır" dedi.