CUMHURİYET Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Türkiye Büyükelçisi John Bass ile görüştü. Elçiliğin Siyasi Bölüm Diplomatı Natalie Oldani ile Politika Müsteşarı Justin Freedman'ın da yer aldığı görüşmede CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ile Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz da hazır bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun önceki gün açıkladığı hükümetin eylem planında yeni anayasa vurgusu öne çıktı. Ancak AKP içinde farklı sesler var. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni anayasayla birlikte başkanlık ya da "partili cumhurbaşkanı" için bastırırken Davutoğlu ve çevresi başkanlık konusunu zamana yaymaya çalışıyor. ABD Büyükelçiliği de çalışmalara başladı. Yeni anayasa konusu, ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass ile İstanbul Başkonsolosu Charles Hunter'in son dönemde yaptığı tüm görüşmelerin gündemindeki ana konu oldu.

PKK'NIN TALEPLERİNİ İSTİYORLAR

Aydınlık'ta yer alan habere göre, ABD'liler, isim vermeden PKK'nın taleplerinin yeni anayasa içine yerleştirilmesini öneriyor. Bunu da "Yeni anayasayla yaşanan tartışmalar sona ermeli. Terör için gerekçe kalmamalı. Yapılacak bir anayasa uzun yıllar tartışılmamalı. Parlamento cesur davranmalı. Önyargılardan ve milliyetçilikten kurtulmalı" şeklinde ifade ediyorlar.

ABD CHP'nin desteğine de özel önem veriyor. Bu düşüncelerini AKP'lilerle yaptıkları görüşmelerde açıkça dillendiriyorlar. ABD'lilerle görüşen bir AKP'li görüşme ile ilgili gözlemlerini şöyle aktardı: "ABD'liler çalışmalarını çok ilerletmiş. Bizim bile hesaplamadığımız ayrıntıları düşünmüşler. Ortaya çıkabilecek sıkıntıları aşma konusunda çok ince hesaplar yapmışlar. CHP'nin masada olmasını çok önemsiyorlar. PKK'nın isteklerinin HDP'den değil CHP'den gelmesini istiyorlar."

KILIÇDAROĞLU KARŞI DEĞİL

Büyükelçi Bass'ın önceki gün CHP Genel Merkezi'nde Kemal Kılıçdaroğlu'yla yaptığı görüşmedeki konulardan biri de yeni anayasaydı. Görüşmeyle ilgili CHP'den yapılan yazılı açıklamada, görüşmede yeni anayasa konusunun da ele alındığı bildirildi. Kılıçdaroğlu'nun Bass ile yaptığı görüşmede yeni anayasa yapılmasına ilke olarak karşı olmadıklarını söylediği öğrenildi. CHP liderinin, başkanlık sistemine karşı olduklarını ilettiği belirtildi.

STK'LARLA TEMASLAR ARTIRILDI

ABD Büyükelçisi Bass ve büyükelçilik elemanları son dönemlerde sivil toplum kuruluşlarıyla temaslarını ve yurt gezilerini arttırdı. Bass, ziyaret ettiği sivil toplum örgütü yöneticilerinin "yeni anayasa ve açılım" konusundaki görüşlerini almaya özel önem verirken büyükelçilik elemanları da illerde ziyaret ettikleri "önemli şahsiyetlere" bu konulardaki görüşlerini soruyor, kendi görüşlerini aktarıyor.

ABD Büyükelçiliği'nin faaliyetleri hakkında Aydınlık'a bilgi veren büyük bir sivil toplum örgütünün yöneticisi, ne zaman ABD'lilerin ziyareti artarsa arkasından mutlaka kritik bir konunun gündeme geldiğini hatırlattı. Temsilci, "Büyükelçi, bizim başkanla görüştü. En çok Açılım ve yeni anayasa hakkında konuşmuşlar. Belli ki önümüzdeki günlerde Türkiye bunlarla uğraşacak" dedi.

ELÇİLİKTEKİ YEMEKLER

ABD Büyükelçiliği konutunda verilen ünlü öğle ve akşam yemeklerinin gündeminde de aynı konuların olduğu belirlendi. Siyasetçi, işadamı, gazeteci vb. gibi mesleklerden tanınmış şahsiyetlerin katıldığı bu yemeklerde ABD'lilerin bir yandan görüş alırken diğer yandan kendi görüşlerini dikte ettirmeye çalıştıkları öğrenildi.

DİPLOMATLARIN CHP FORMÜLÜ HAZIR

ABD'liler görüştükleri kişilere "türban yasağının kaldırılması" konusunu hatırlatıyor. Türban konusunun CHP'nin yeni yönetimi sayesinde sorun olmadan aşıldığına dikkat çeken ABD'li diplomatlar, "Türban modeli yeni anayasa için de mümkün. Taban tepki gösterse de CHP yönetimi buna uygun. Zaten Ocak ayında yapılacak kurultayda da büyük ihtimalle yönetimde kalacaklar. Uzun süre sıkıntı yaşamayacaklar. 2 yıllık sürede yeni anayasa konusu aşılabilir. CHP yönetimi yeni anayasa konusunda açık çek veriyor. Tabi AKP yönetiminin Erdoğan'ı biraz frenlemesi lazım. Davutoğlu ile bu iş çözülür" görüşünü savunuyor.