1 Kasım'da seçilen Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri bugün yemin ederek görevlerine resmen başlamış olacak. Meclis'in açılmasıyla görevi biten seçim hükümetinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na hükümeti kurma görevi verecek. Ve bugün ilk yemeni de Cumhurbaşkanı ile randevusundan dolayı Başbakan Ahmet Davutogğlu'nun yapması bekleniyor.

"En yaşlı üye" sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın geçici TBMM Başkanlığı'nı üstleneceği açılış töreninde, milletvekilleri yemin ederek resmen görevlerine başlayacaklar.

İLK YEMİN DAVUTOĞLU'NDAN ÇÜNKÜ...

TBMM'nin seçim sonrası yeni dönem için açılışlarında yemin törenleri illerin alfabetik sıralamasına göre gerçekleştiriliyor.

Ancak TBMM'de bugün 15.00'de başlayacak yemin töreninde de bir ilk yaşanacak. İlk yemini Konya'dan milletvekili seçilen ve normal uygulamada Konya'nın alfabedeki yeri nedeniyle törenin ortalarında yemin sırası gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu edecek.
Bunun nedeni, Türkiye'de 1 Kasım seçimleri öncesinde ilk kez kurulmuş olan Anayasal Seçim hükümeti.

Anayasa uyarınca, seçim hükümetinin görevi TBMM'nin seçim sonrasındaki ilk toplantısı ile sona eriyor. Davutoğlu da, bu yüzden milletvekili olarak ilk yemini ederek, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na çıkacak.

Seçim hükümetinin Başbakanlığı görevini yürüten Davutoğlu, yeni hükümeti kurma görevini alacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni hükümet kurulana kadar Davutoğlu'ndan göreve devam etmesini istemesi bekleniyor. Böylece Türkiye'nin yaşadığı bir ilk olan seçim hükümetinin, TBMM yemin töreni ile sona ermesine rağmen hükümette herhangi bir boşluk yaşanmamış olacak.

YENİ HÜKÜMET İÇİN TARİH 19 KASIM

Yeni hükümetin ise AK Parti'nin ilk iktidara geldiği 2003 seçimlerinin ardından ilk hükümetini kurduğu 19 Kasım tarihine denk gelmesi, Davutoğlu'nun bu çerçevede yeni Bakanlar Kurulu listesini Perşembe günü onay için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunması bekleniyor.

AK Parti kaynakları, yeni kurulacak hükümetin TBMM'den güvenoyu sürecinin de hızlıca gerçekleştirilmesinin planlandığını, güvenoyu sürecinin kasım ayı bitmeden tahminen 28 Kasım'da sonlandırılmasının amaçlandığını kaydediyorlar.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN DA TBMM'YE GELMESİ BEKLENİYOR

TBMM'nin açılış törenini izlemek üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Meclis'e gelmesi bekleniyor.
Erdoğan'ın TBMM'nin açılışına katılması halinde kendisini TBMM'nin "Geçici Başkan vekilliği" görevini üstlenecek olan TBMM'nin ikinci en yaşlı üyesi karşılayacak.
Bu kişi, AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman.
Necmettin Erbakan hükümetinde Kültür Bakanlığı görevinde bulunmuş olan Kahraman, uzun bir aradan sonra 1 Kasım seçimleri ile yeniden milletvekili olmuştu.

KAHRAMAN'IN İSMİ TBMM BAŞKANLIĞI İÇİN GEÇİYOR

Kahraman'ın ismi aynı zamanda, TBMM Başkanlığı için geçiyor. TBMM'de en büyük gruba sahip olan AK Parti'nin TBMM Başkanlığı için Kahraman'ı aday göstermesi bekleniyor.

DEMİRTAŞ AMELİYAT OLDU

Bu arada HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın sinüzit ameliyatı olduğu, bu nedenle yüksek olasılıkla açılışa katılamayacağı öğrenildi. Demirtaş’ın daha sonra yemin edeceği belirtiliyor.