Uzun süredir aklımda bir proje vardı; evdeki kullanmadığımız giysileri değerlendirebilmek! Bunun için bazı derneklerin olduğunu biliyordum. Yaptığım ön görüşmelerde çoğunun böyle bir yükü kaldıramayacağını da anladım. Hele bazı adına “yardım derneği-vakfı” falan denen yerlerin bu tür işleri kendi propagandalarına alet ettiklerini görünce üzüldüm.

Bu durumda olan çoğunuzun giysilerinizi yakınlardakilere, aracı ile köylere falan gönderdiğinizi –kendim de yaptığım için- biliyorum. Aslında tek tek gereksinimi olanları saptayıp onlara ulaştırmak en güzeli ama en zoru!...
Aklıma kendi öğrenciliğim gelince bir fikir oluşmaya başladı bende… Ben zamanında zorluklar çekmiştim; şimdi aynı durumda daha çok kişinin olacağını düşündüm. Hemen yaşadığım ilin 11.000 kadar öğrencisi olduğunu bildiğim Sinop Üniversitesi’ni aradım. İlgili bölüm başkanından böyle bir çalışmalarının olmadığını öğrenince doğrusu üzüldüm!

Sonra Samsun 19 Mayıs Üniversitesi (OMÜ)’de çok sayıda öğretim görevlisi arkadaşım olduğundan şansımı orada denedim ve buldum! Evet; OMÜ’de giysi toplanıyor ve öğrencilere veriliyordu!...



Önce telefonla, sonra bizzat giderek yüz yüze ÖMÜ “Sağlık Kültür Ve Spor Daire Başkanlığı”na bağlı “Öğrenci Butiği” ilgilileriyle görüştüm. Şube Müdürü Oktay Dinç ve Sosyal Hizmetler Sorumlusu Mustafa Alptekin bizi kapıda karşıladı. Bağımsız bir binada karşılıklı iki bölüm halinde giysilerin sergilendiği “Kız ve Erkek Butik” bölümleriyle aynı binadaki yeni teslim edilmiş giysilerin depolandığı bölümü gezdirdiler. Doğrusu insan emeğinin değdiği her iş gibi burası da çok güzeldi. Malzemeleri teslim alan ve gönüllülük esasına göre çalışan kızımıza getirdiğim giysileri verdim. Biz bir çay içene kadar giysiler tek tek elden geçirilmiş, sınıflandırılıp bir makbuza dökümü yapılmıştı bile! İmza karşılığı bir suretini de bana verdiler.



İlgililerden aldığım bilgilere göre; yaklaşık 6 yıldır hizmet veren bu birim, 'Öğrenci Butiği' ile isteyen her öğrencisine makbuz karşılığı ve öğrenci kimlik kartına işlenmek kaydıyla yılda 4 adet giysi seçip alma hakkı tanıyor. Bence önemli olan; bu öğrencilerin kimse tarafından görülmeden, birilerinin ezici bakışlarına takılmadan gidip seçerek gereksinim duyduğu giysileri alabilmesidir! Burada da aynen böyle oluyor.

Ayrıca bu birim yine belli sayıda öğrenciye yemek kartı da veriyormuş. Sadece merkez binada değil, her hafta OMÜ’ye bağlı İlçe Kampuslarından birine giderek bir araç içinde bu giysileri orada da öğrencilere sunuyorlar.
Butiğe isteyen herkes giysi yardımında bulunabiliyor. Ancak öncelikle bir insan olarak kendi giymeyeceğimiz bir şeyi başkasına vermeyi düşünmeyeceğimizi anımsatıp, dış giysilerin makbuz karşılığında alındığını söylemeliyim. Ayakkabılar da alınıyor; ancak bunlar için makbuz veremiyorlar; çünkü depolama koku nedeniyle zormuş! Alınan giysiler öncelikle elden geçirilip tamire gereksinimi olanlar onarılıp yıkanıyor, ütüleniyor ve butikteki yerlerine sınıflandırılıp koyuluyormuş.
Butiğe yine bazı büyük firmalar sıfır giysi bağışında da bulunuyorlarmış; bu da çok hoş bir davranış ayrıca, yine makbuz karşılığı tabi ki.



Burada dersler bittiğinde Haziran ayı gibi butik kapatılarak sayım yapılıyor; bir önceki yıl yapılan dağıtımlar çizelge haline getirilip ilgili makamlara sunuluyormuş. Böylece eldekiler yeniden düzenlenip seneye hazırlanıyormuş.
Bu dairenin çalışmalarını internetten izleyebilirsiniz. (OMÜ Sitesinden- Sağlık Kültür Dairesi- Öğrenci Butiği). Ayrıca telefonla da Şube Başkanı ve sorumlusuna ulaşabilirsiniz. (0362 312 1919’dan Şb. Md: 7073, Butik:2089)
Şimdi bize düşen görev; öncelikle bu güzel çalışmayı yapanlara çok teşekkür ederken, evimizde giymediğimiz, ama atmaya da kıyamadığımız giysilerimizi kolilere doldurmak ve buraya iletmek olmalı! Böylece bir öğrenci kardeşimizin gereksinmesini kolay yoldan karşılarken, bir işe yaramanın keyfini çıkarabiliriz. Ben daha şimdiden kalan giysilerimi tekrar gözden geçirmeye, emekli olduğum dairedeki arkadaşlarıma da konuyu anlatmaya başladım bile!...
Aklınızda olsun!