8 yıldır Türkiye, Mısır’a karşı çok mesafeliydi. Mursi’yi darbeyle düşüren Sisi’ye, her türlü sert yaklaşımda bulunduk, BM Genel Kurulu’ndaki resmi bir yemekte Sisi, BM Genel Sekreteri’nin masasında oturduğu için yemeğe katılmadık.

MISIR ARAP DÜNYASININ LİDER ÜLKESİ

Mısır’ın önemini kavrayamadık. Mısır, Arap dünyasında her zaman çok önemli bir ülkeydi. %90’nı çok fakir olan Mısır’ın %10’luk bir eliti, hem bütün ekonomiye yön verir, hem de iyi yetişmiş bir kitledir. Mısırlıların büyük çoğunluğu mezarlıklarda yatarken, Mısır’a giden insanlar ancak 5 yıldızlı otellerde yemek yiyebilirler. Buna rağmen Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde çok daha etkendir. 8 yıllık dışlamadan sonra ilk defa Türkiye Dışişleri Bakanlığından bir heyet Mısır’a gitti ve bu heyette Allah’tan yalnızca diplomatlar vardı. Son zamanlarda aniden büyükelçi olarak atadığımız terlikçi ve cinayetle suçlanan kişiler gibi diplomatlar bu heyette yoktu.

MISIR DOĞU AKDENİZ İÇİN ÇOK BÜYÜK ÖNEME SAHİP

Mısır’ı kazanmamız halinde Doğu Akdeniz’de söz sahibi olacağımızı Türkiye ciddi bir şekilde kavradı. Bu açıdan Mısır’ın Güney Kıbrıs ve Yunanistan’la olan ilişkilerine set çekilmesi lazım. Heyet Mısır’dayken Cumhurbaşkanı, Suudi Arabistan Kralı’yla bir telefon görüşmesi yaptı. Şimdi hedef Türkiye’ye çok ciddi bir ambargo koyan, Türkiye’den ithalatını önemli ölçüde düşüren fakat buna karşılık %400 oranında daha fazla mal aldığımız Suudi Arabistan’la da ilişkileri normalleştirmek olacak. Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Kuveyt, son zamanlar tam Türkiye düşmanı konumu içerisindeler. Bu ülkelerle ilişkilerimizi Mısır’la görüşmelerden sonra normalleştirmemiz mümkün.

ANKARA ŞAM İLE GÖRÜŞMELİ

Suriye’de Esad, 2 Mayıs tarihine kadar işlenen suçlarla ilgili genel af çıkardı. Artık Türkiye’deki Suriyelilerin korkacak hiçbir şeyi yok. Hızlı bir şekilde geçici sığınmacı statüsünde olan Suriyelilerin ülkelerine geri gönderilmeleri gerekir. Danimarka hepsini uçaklara koyup İstanbul’a yollarken, yakında Almanya’da bu gibi adımlar atacak. Türkiye’nin önümüzdeki süreçte Mısır, Suriye ve en önemlisi İsrail’le bir şekilde barışması şart.