Çin’in Hangzhou kentindeki Zhejiang Üniversitesi’nden bilim insanları, masa tenisi oynayabilen Wu ve Kung adlı iki robot geliştirdi. İki akıllı robot, hem birbirlerine hem de insan rakiplerine karşı oynayabiliyor.

1,6 metre uzunluğunda ve 55 kilogram ağırlığındaki iki robot, sahip oldukları algılayıcılar ve kameralar sayesinde birbirlerinin hamlelerini saliseler içinde hesaplıyor. Mekanik ellerinin tersini ve düzünü kullanabilen robotlar, çok sayıda kol hareketini de kolaylıkla gerçekleştirebiliyor. Robotlar, gözlerine yerleştirilen kameralar ile saniyede 120 fotoğraf çekiyor. Bu sayede Wu ve Kung, topun havadaki pozisyonu, hızı, açısı, yere dokunuş noktası ve sekme hızını ölçebiliyor. Kısa sürede bütün fiziksel koşulları hesap eden robotlar, bu şartlara göre raketleriyle karşı hamlelerini yapıyor. Wu ve Kung’un hareketlerinde 2,5 santimetrelik hata payı olabiliyor.

Zhejiang Üniversitesi'nin Robot Laboratuarı Direktörü Xiong Rong, Wu ile Kung'un reflekslerini ve hızlarını geliştirmek için çalıştıklarını söyledi. Üniversitenin robot programı, Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’nın ileri teknoloji gelişim planının bir parçası olarak hükümet tarafından destekleniyor.

Masa tenisi oynayan bu akıllı robotlar topu düşürmeden 21 atış yapabiliyorlar. Dâhili bir kamera ve işlem biriminden oluşan hareket kontrol sistemi sayesinde robotlar, küçük masa tenisi topunun hareketlerini takip edebiliyorlar. Çin'deki Zhejiang Üniversitesi laboratuarları tarafından açıklanan 121 kilo ağırlığındaki robotların 4 yılda geliştirildiği açıklandı.