İkinci Ergenekon Davası'nın tutuklu sanığı gazeteci Mustafa Balbay, kendisine söz verilmemesi üzerine söyleceklerini yazılı olarak hazırladı ve avukatı aracılığıyla gazetecilerle yolladı. Mustafa Balbay, "Bugün İkinci Ergenekon davasının 3. yargılanma yılına girildi. İki yıllık yargılamada 126 duruşma yapıldı ve sadece 31 sanığın önsorgusu alındı. Yeni yargılama yılında bu süreci ve tutuklu yargılamayı gözden vicdan süzgeçinden geçirmenizi dilerim. Geçmişte yargı kararlarının Türk halkı adına verildiğini, bir bakıma milli iradeyi temsil ettiğini yazdım. Bugün CHP İzmir Milletvekili olarak yine aynı düşüncedeyim" diye yazdı.

İkinci Ergenekon Davası'nın tutuklu sanığı CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay bugün duruşmada konuşmak için heyetten söz istemişti. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese de "talep almıyorum" diyerek Balbay'a söz vermemişti. Balbay'da kendisine söz verilmemesi üzerine söyleceklerini yazılı olarak avukatı aracılığıyla basın mensuplarına dağıttı.

"SAYIN BAŞKAN, YENİ GÖREVİNİZ VE YENİ HEYET OLUŞUMU KUTLU OLSUN"

Mustafa Balbay 5 sayfalık bilgi notunda şu ifadeleri yer verdi:

"Sayın Başkan, yeni göreviniz ve yeni heyet oluşumu kutlu olsun. Bugün İkinci Ergenekon Davası'nın 3. yargılanma yılına girildi. 20 Temmuz 2009'da 56 sanık , 1900 sayfa iddianame, 248 delil klasörü ile başlayan dava bugün 118 sanık, toplam sayfası 4 bini geçen 5 iddiname ve yaklaşık 500 delil klasörü ile devam ediyor. İki yıllık yargılamada 126 duruşma yapıldı ve sadece 31 sanığın önsorgusu alındı. Yani dörtte biri. Bu sorgular tamamlandıktan sonra delillerin değerlendirilmesi aşamasına geçilecek. Onun tamamlanmasının ardından her sanığın tek tek esas sorgusu yapılacak. Ardından karar verilecek. Üç ana aşamadan birincisinin dörtte biri tamamlanmış durumda. Yeni yargılama yılında bu süreci ve tutuklu yargılamayı gözden ve vicdan süzgeçinden geçirmenizi dilerim.

SANIKLAR SİZİ YÖNETMEKTE VE YÖNLENDİRMEKTEDİR

1 milyon sayfayı çoktan geçtiğini tahmin ettiğim “delil klasörlerinde" Susurluk soruşturmasından Ecevit'in sağlık raporlarına, AKP'yi kapatma davası dosyasından Kamu Güvenliği Müsteşarlığı'nın kuruluş çalışmaların kadar pek çok şey var. Bunların büyük bölümü delil değil, dosyadır. Yani bu davaya deliller değil, dosyalar eklenmektedir. Ergenekon davalarında sanıklardan birinin verdiği farklı bir ifade dava seyrini etkileyebilmekte, hatta değiştirmektedir. Bunu nedeni davanın kapsamı büyük ama gerçek anlamda içerikten yoksun olmasıdır. Hukuksal zeminin olmamasıdır. Benzetmemi hoşgörünüz, bu anlamda siz sanıkları değil, sanıklar sizi yönetmekte ve yönlendirmektedir.

SON AYLARDA YARGI KARARLARININ KAOS ORTAMI YARATTIĞINI GÖRÜŞÜYORUZ

İddianamelerde sanıklara yönelik suçlamaların başında “kaos ortamı yaratmak" geliyor. Oysa son aylarda yargı kararlarının kaos ortamı yarattığını görüşüyoruz. Yargı kararları hukukuk varlığını hissetirmek, düzene sağlamak için vardır. 3. yargılama yılına girerken bu yönde bir muhasebe yapmanızı dilerim. Geçmişte birkaç kez Anayasa'nın 9. maddesine gönderme yaparak yargı kararlarının Türk halkı adına verildiğini, bir bakıma milli iradeyi temsil ettiğini yazdım. Bugün CHP İzmir Milletvekili olarak yine aynı düşüncedeyim. Yargının bu dava bağlamında heyetinizin böyle bir sorumluluk ve halk iradesine bağlılık duygusuyla karar vermesini dilerim."

CHP'Lİ VEKİLLER DURUŞMA SALONUNDA BALBAY'LA SOHBET ETTİLER

CHP Grup Başkanvekilleri Muharrem İnce ve Emine Ülker Tarhan ile Mahmut Tanal'ın da aralarında bulunduğu bazı milletvekilleri duruşmaya ara verildiği sırada Balbay ile yaklaşık 15 dakika sohbet ettiler.

CHP'Lİ MİLLETVEKİLLERİ HABERAL, ŞIK VE ŞENER İLE GÖRÜŞTÜ

Muharrem İnce ve Emine Ülker Tarhan partilerinin İkinci Ergenekon Davası'ndan tutuklu bulunan Mehmet Haberal'ı cezaevinde ziyaret etti. Ayrıca Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, CHP İstanbul milletvekili Mahmut Tanal ve CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu'nun da aralarında bulunduğu 8 CHP milletvekili de Ergenekon Soruşturması kapsamında tutuklu bulunan gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık'ı da cezaevinde ziyaret ettiler.