SAMSUN Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Yusuf Ziya Yılmaz, Kent Müzesi'ni şehrin hafızası ve çeyiz sandığı olduğunu belirterek, "Kent Müzesi Samsun için önemli bir yere sahip. Müzede 7'den 70'e herkesin hayatının bir parçasından kesitler var" dedi.

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından geçen yıl açılan Samsun Kent Müzesi ile ilgili konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, müzenin kent için büyük bir önem taşıdığını belirtti. Kent Müzesi'ni şehrin hafızası ve çeyiz sandığı olduğunu belirten Başkan Yılmaz, hatıralarının canlanacağı müzeyi 7'den 70'e herkesin mutlaka görmesini tavsiye etti.

Kentin tüm hafızasını ve hatıralarını bu müzede yaşatmaya çalıştıklarını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, kent hafızasını oluşturan ve canlı tutan sosyal hayat içindeki örf, adet ve gelenek zenginliklerinin kaybedilmemesinin önemine dikkat çekerek, "Hani annelerimizin, dedelerimizin, büyüklerimizin kıymetli eşyalarını sakladıkları, açtığımızda da buram buram hatıra kokan o sandıklar gibi buralar da şehirlerin çeyiz sandıklarıdır. Dünya'nın bütün gelişmekte ve gelişmiş olan şehirlerinde kent müzeleri vardır. Kentin bütün hatıra ve hafızasını orada bulursunuz. Hatta öyle bir hafızadır ki elektronik ve digital ortamı taşımış dönemleri de yaşamış şehirlerse filmler de vardır. Bizim de Meşhur Köfteci'nin oğlu ve ağabeyi, çocukluk dönemlerinde kameraya alınmış hallerini kısa film haline getirmişler ve getirip kent müzesine armağan ettiler. Bu kısa filmlerde 1950-1960 yılları arasında Samsun'un fotografik görüntülerini içeren küçük kesitler var. 55 yıl öncesinde Samsun'u anlatan film olsaydı o yıllarda yaşayan halkın giyim tarzını, seyyar sokak satıcılarını, gelenek ve kültürleri daha rahat anlayabilir ve görebilirdik. O günlerdeki ticareti ve ekonomiyi bugünlerle mukayese ederek bir bilinç tazelenmesi yaşardık. Burayı kente kazandırırken emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Kent müzesi mekanının daha önce Devlet Demir Yolları (DDY) lojmanları ve Demirspor lokali olduğunu hatırlatan Başkan Yılmaz, "Düğünler, eğlenceler burada olurdu. Şehrin çok dinamik bir yeriydi. Eskiden vali konağı olarak kullanılan şimdi ise Baro Başkanlığı'nın lokaline tahsisli binanın mülkü bize ait. Baro lokalini başka bir binaya taşıdıktan sonra bahçesiyle birlikte burayı kent müzesine dahil edersek burası daha güzel bir kent anı merkezi haline gelecek. Şehir, çarşı, mahalle ve sokak hayatını mutlaka muhafaza etmemiz lazım ki kentsel hafızayı yok etmeyelim. Bugün bu değerlerimiz, modern konut tarzları ve siteler ile günden güne yok oluyor. Bu zenginliklerimizi, komşuluklarımızı yaşatmamız lazım" dedi.