Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile görüştüğü ve Salihi’nin PKK elebaşısı Murat Karayılan’ın İran tarafından yakalandığına ilişkin ellerinde bir biligi bulunmadığını söylediği öğrenildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Davutoğlu, bugün İran Dışişleri Bakanı Salihi’yi arayarak, Karayılan’ın yakalandığı haberlerini sordu.

Salihi’nin Davutoğlu’na, ellerinde Karayılan’ın yakalandığına ilişkin bilgi olmadığını söylediği bildirildi.

Aynı şekilde Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi de İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi ile konuştu.

Burucerdi’nin bu görüşmede büyükelçiye, "Karayılan’ın yakalandığını söylemediğini" aktardığı öğrenildi.

AA KARAYILAN YAKALANDI HABERİNİ BÖYLE VERDİ


İran’ın resmi haber ajanslarından Fars’ın bildirdiğine göre, İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, terör örgütü PKK’nın "iki numaralı isminin" yakalandığı haberlerini teyit etti.

Fars ajansının haberinde şu ifadeler var: "Burucerdi, Meclis’te bugün gazetecilerin PKK’nın iki numaralı isminin yakalandığı haberlerine ilişkin bir soruya verdiği cevapta, "Bu haber doğrudur, İran istihbarat birimleri, bu terör örgütünün iki numaralı ismini yakalamıştır" ifadesini kullandı.

Burucerdi, "İstihbarat güçlerimiz, PKK’nın iki numaralı ismini tutuklayarak çok önemli bir iş başarmışlardır" dedi.

İran’ın bir başka resmi haber ajansı Mehr de "PKK;nın ikinci adamının yakaladığı haberi doğrulandı" başlığı altında şu ifadelere yer verdi: "İran İslami Şura Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Bakanı Alaeddin Burucerdi, terör örgütü PKK;nın ikinci adamının İran tarafından yakalandığını doğruladı.

Mehr haber ajans parlamento muhabirinin bildirdiğine göre, İran İslami Şura Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Bakanı Alaeddin Burucerdi;nin basın toplantısında gazetecilere vediği demeçte PJAK terörist örgütünün ülkenin batısındaki eylemleri hakkında açıklama yaparak, bu terörist eylemlerin PKK terörist örgütünün ikinci adamının yakalanması dolayısıyla yapıldığını söyledi.
Alaeddin Burucerdi, İran İstihbarat güçlerinin önemli bir operasyonu sonucu PKK;nın ikinci adamının yakalandığını belirtti.
Burucerdi, Devim Muhafızları;ndan da bu gibi başarılı ve etkin operasyonlar bekleneceğini vurguladı."

TARTIŞMALARDA MURAT KARAYILAN ADI VARDI

PKK’nın iki numaralı isminin yakalandığı tartışmaları dün medya organlarında "Murat Karayılan yakalandı" iddiasıyla gündeme gelmişti.

Burucerdi’nin basın toplantısında da bununla ilgili sorular soruldu.

YAKALANMA HABERİ MUAMMAYA DÖNDÜ


İRAN güvenlik güçlerince yakalandığı iddiaları ortaya terör örgütü PKK’nın önde gelen isimlerinden Murat Karayılan’ın, uydu aracılığı ile örgüt çizgisinde yayın yapan Roj TV’nin yayınına kısa süre bağlanmasıyla olay tam bir muammaya döndü.

Terör örgütü PKK’nın Kandil’deki en üst konumdaki yöneticisi ve çatı örgütü konumundaki KCK’nın sözde Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan’ın yakalandığını cumartesi günü TRT Haber kanalı ’Son dakika’ anonsu ile ekrandan duyurdu. Abdullah Öcalan’ın yakalanmasından sonra örgütün 1 numaralı ismi konumuna gelen Murat Karayılan’ın yakalandığı iddiası aynı gün hiçbir kaynak tarafından doğrulanamadı. TRT iddianın kaynağını açıklamazken, Karayılan’ın yakalandığı bilgisinin resmi kaynaklar tarafından teyid edilemediğini ekrandan duyurmaya başladı.

Türkiye’deki hiçbir resmi kaynağın da doğrulamadığı Karayılan’ın yakalandığı haberini örgüt çizgisinde yayın yapan internet siteleri ve Roj TV yalanladı.

Bugün haber ajanslarında İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi’nin, Fars Haber Ajansı’na terör örgütü PKK’nın iki numaralı adamının İran tarafından yakalandığını söylediği belirtildi. Burucerdi’nin isim vermediği kişinin Murat Karayılan olduğu öne sürüldü. Ancak, Fars Haber Ajansı’nın Türkçe, İngilizce, Arapça ve Farsça sayfalarında bu haber yer almadı. Sadece Arapça sayfalarında Karayılan’ın yakalandığına dair Türkiye’de yer alan iddiaları içeren habere yer verildi. Bunun yanı sıra İran’ın resmi haber ajansı IRNA veya devlet televizyonu IRIB’ın yayınlarında da Murat Karayılan’ın yakalandığına dair bilgi verilmedi.

ROJ TV’YE BAĞLANDI

Murat Karayılan’ın yakalandığına ilişkin iddialar Roj TV’nin bugün saat 13.00’teki Kürtçe haber bülteninde yeniden yalanlandı. Bu arada, ekranda Karayılan ile canlı bağlantı yapılacağı duyuruldu. Bir süre sonra yayına telefonla bağlanan ve Kürtçe konuşan Murat Karayılan’ın, terör örgütünün Doğu ve Güneydoğu’da 15 Ağustos 1984 tarihinde başlattığı kanlı eylemlerin yıldönümü nedeniyle mesajının küçük bölümü ekrana getirildi. Banttan yayınlanan seste, Karayılan 27 yıl önce başlattıkları mücadelede bu aşamaya geldiklerini söylerken kısa süre sonra sesi kesilerek röportajın akşam yayınlanacağı anons edildi.

BURUCERDİ KAYIP!


Orta Doğu gündemini birkaç saat için karıştıran haberlere kaynaklık ettiği iddia edilen İran Meclisi Ulusal Savunma ve Dışişleri Komisyonu Başkanı Burucerdi kayıplara karıştı.

Çeşitli haber ajansları, İran basın organlarına dayanarak Murat Karayılan’ın yakalandığı iddialarına ilişkin derleme haberler yaptılar. Site ve televizyonlara düşen haberlerde İran’lı Burucerdi’nin "Murat Karayılan yakalandı. Haber doğru. İran istihbarat güçleri terörist grubun iki numarasını tutukladı. İstihbarat güçlerimiz büyük bir iş başardı. PJAK adlı karşı devrimci grup tarafından yapılan son terörist eylemlerin İran’ın büyük hamlesine karşı bir reaksiyon olduğuna inanıyorum" gibi açıklamalarına yer verildi. Ancak haberlerde "Burucerdi’ye daha sonra ulaşılamadı" diye de kayıt düşüldü.