Uykunun ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Kaliteli bir uyku sonrası daha dinç, daha zinde olduğumuzda kesin. Gece boyu uykumuzu bölen bir sürü etken var. Bunlardan en sık karşılaştığımızda ışığın etkisi. Odanızdaki tüm lambaları söndürmüş olsanız bile, evde sizden başka yaşayanlar varsa, onların ışığı açması, dışarıdan gelen otomobil farları, dijital saat veya sokak lambası gibi ışıklar uykunuzu siz fark etmeden kalitesiz bir hale sokabilir. 

uyku-maskesi2_450

REM uykunuzu bölerek melatonin üretimini durdurabilen bu ışıklara karşı alabileceğiniz en iyi önlem uyku maskesi kullanmaktır. Uyku maskesine alışık değilseniz önce yadırgayabilirsiniz. Ancak alıştıktan sonra uyku maskesi ile uyumanın ne kadar dinlendirici olduğunu fark edecek ve vazgeçmek istemeyeceksiniz. 
uyku-maskesi_450
Uyku maskesi sizi rahatsız etmeyecek, sıkmayacak ve kaşındırmayacak yumuşak bir kumaştan yapılmış olmalıdır. Aksi taktirde uykunuz daha fena kaçabilir. Maskenizi taktıktan sonra gözlerinizi açıp ışığın gerçekten içeri girmediğinden emin olmalısınız. Uyku maskesini gündüz uykusu uyumanız gerektiği ancak karanlık olmadan uykuya dalamadığınız durumlarda da tercih etmelisiniz. Gündüz uykusunda bile kısa sürede uykuya almanızı sağlayacaktır.