Kocaeli'de kaçırılan deniz otobüsü kaçıran teröristin görüntüleri güvenlik kameralarına takıldı. Gemiyi kaçıran teröristin 1986 doğumlu Emrah Kaplan olduğu açıklandı

Gemiyi kaçıran o terörist Dün akşam saatlerinde kaçırılan ve sabah saatlerinde başarılı bir operasyonla kurtarılan gemiyi kaçıran teröristin görüntüleri mobese kameralarına takıldı.

EVİNE OPERASYON YAPILDI


Gemiyi kaçıran teröristin İzmit'teki evine baskın gerçekleştirildi. Yapılan baskında teröristin evinde çok sayıda örgütsel döküman ele geçirildi. Olayla ilgili bir kişi daha gözaltına alındı.

VALİNİN AÇIKLAMASI KAFA KARIŞTIRDI

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, "İlk bulgular olayın adi olay olma ihtimalini kuvvetlendirmekle birlikte, tam kesin sonuca ulaşmış değiliz" dedi.

DENİZ OTOBÜSÜNÜN KAÇIRLAMISNDAN SONRA GECE BOYU GELİŞMELER
TIKLAYIN

Olayın başından bu yana Valilikte kriz merkezi oluşturarak gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade eden Topaca, “Burada önemli olan bu kişilerin bağlantıları, kimlerle nasıl yaptığının açığa çıkarılmasıdır. Bu hususta araştırmalar, incelemeler, soruşturmalar devam etmektedir. Ancak ilk bulgular olayın adi olay olma ihtimalini kuvvetlendirmekle birlikte, tam kesin sonuca ulaşmış değiliz. Umarım bunun terör bağlantıları olmaz ve adi bir olay şeklinde olduğu yönündeki kanaatimiz güçlenir.” dedi.

KENT KART İLK KEZ İŞLEM GÖRDÜ


Olayın terör bağlantısı olması durumunda çok ciddi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini anlatan Topaca, eylemi gerçekleştiren kişinin deniz otobüsüne binerken kullandığı “Kent Kart”ın ilk kez işlem gördüğünü ve bu konuda elektronik ortamda yapılan teknik takibin önemine değindi.
Söz konusu kartla ilgili elde edilen bilgilerin İstanbul'daki güvenlik birimleriyle paylaşıldığını aktaran Topaca, MOBESE kameralarınca kaydedilen görüntüler hakkında da bilgiler vererek, eylemi gerçekleştiren kişinin deniz otobüsüne binerken ve iskeleye girerken görüntülendiğini söyledi.

Söz konusu kişinin sırtında taşıdığı bir çantayla kameralar tarafından görüntülendiğini dile getiren Vali Topaca, bu görüntülerden yola çıkarak, deniz otobüsünde bulunan görevlilerinin verdiği bilgilerle eşleştirme yapıldığını, bu sayede kişinin eşgalinin belirlendiğini kaydetti.

SAHTE KİMLİK KULLANMIŞ

Gemiyi kaçıran kişinin kimlik tespitinin henüz yapılamadığına dikkati çeken Vali Topaca, şunları söyledi:

"Şu anda henüz kimlik tespiti yapılabilmiş değil, kullandığı sahte bir kimlik var onun üzerinde çalışılıyor, bağlantılarını araştırıyoruz. Burada birinden destek aldı mı? Onunla ilgili çalışmalar sürüyor. Operasyon sonrası elde edilen veriler üzerinde herhangi bir patlayıcının olmadığını gösteriyor. Üzerinde, koltuk altında, iki taraflı şişe olması, bazı basit kablolarla elinde patlayıcı düzeneği varmış gibi gösterdiğini güçlendiriyor."

Topaca, emarelerin olayın adi bir olay olduğu ihtimalini kuvvetlendirdiğini belirterek, “İlerleyen saatlerde, soruşturma devam ettikçe, genişlettikçe, bu kişinin görüştüğü, konuştuğu, ilişki içerisinde olduğu kişiler dinlenince daha da net ortaya çıkacaktır. Temennimiz bunun basit, adi bir olay olması, 'inşallah bir terör bağlantısı ve terör boyutu yoktur' diye düşünmek istiyoruz” dedi.

Terör konusunu ağızlarına almak istemediklerini vurgulayan Vali Topaca, “Tedbirimiz vardı, sıkı takip yapıyorduk ancak bu olaydan sonra, bu deniz otobüsünün iskele ve kamusal alandaki güvenlik önlemlerini gözden geçirmek, mutlaka tedbirlerin alınması, uygulanması gerekiyor” şeklinde konuştu.

ŞAFAK VAKTİ OPERASYONLA ÖLÜ ELE GEÇİRİLDİ


İzmit Karamürsel seferini yapmak üzere saat 18.00 sıralarında 18 yolcu, 4 mürettebat ve 2 stajyer ile denize açılan Kartepe adlı Deniz Otobüsü, bir terörist tarafından kaçırıldı. Kaptan köşkünde mürettebatı rehin alan teröristin idaresindeki, gemi Marmara Denizi’nde daireler çizdikten sonra yakıtı bitince İstanbul Silivri açıklarında demirledi. Güvenlik güçlerinin tesyim olması konusunda yapılan uyarılar terörist tarafından dikkate alınmadı. Bunun üzerine saat 05.35’de tüm güvenlik birimlerinin düzenlediği ortak operasyonda terörist ölü olarak gele geçirilirken yolcu ve mürettebat da sağ olarak kurtarıldı.