İstanbul'a başta eğitim ve sağlık olmak üzere birçok alanda özel hizmetler sunan İstanbul İl Özel İdaresi, kültür alanında gerçekleştirdiği hizmetlerini sürdürüyor.

Manastır kilise olarak yapılmış, 1455'te Patrikhane olarak kullanılan daha sonra da camiye çevrilen İstanbul Fethiye Müzesi ve Camii (Pammakaristos), İstanbul İl Özel İdaresi tarafından restore edilecek.

İstanbul Fethiye Müzesi ve Camii’nde ölçü ve analiz çalışmalarını başlatan İstanbul İl Özel İdaresi, müzede yapılacak proje çalışmalarının ardından restorasyon işlemini başlatacak. Proje çalışmalarının Temmuz 2012’de bitirilmesi planlanıyor.

 FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN!


Fethiye Müzesi ve Camii (Pammakaristos) İstanbul'un Fatih-Çarşamba semtindedir. Bizans döneminde yaptırılan Pammakaristos manastır kilisesidir. Latin istilasının son bulmasıyla XIII. yüzyılda eski bir kilisenin kalıntıları üzerine yeniden yaptırılmış ve kuzey kilisesi Meryem'e adanmıştır.

Fetihten sonra, Hıristiyanların elinde kalıp kadın manastırı olarak kullanılmış 1455 yılında patrikhane buraya taşınmış 1586 yılına kadar patrikhane olarak kalmıştır.

Bu kiliseyi III. Murat (1574–1595) camiye dönüştürmüş ve Fethiye adı verilmiştir.

Kuzey kilise halen cami olarak kullanılmakta, ek kilise ise duvarları XIV. yüzyılın güzel mozaikleri ile süslü olup 1938–1940 yıllarında onarıldıktan sonra müze olarak Ayasofya Müzesi'ne bağlı bir birim haline getirilmiştir.