Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Genel Başkanı Adnan Tanrıverdi, 12 Eylül referandumu ile hakları iade edilen YAŞ mağdurlarının çifte bayram yaptığını söyledi. Mağdurlardan emekli olanların maaşlarının 2-3 ay içerisinde bağlanacağını belirten Tanrıverdi, bazı arkadaşlarının ise çeşitli kurumlarda araştırma görevlisi olarak göreve başlamasından mutluluk duyduklarını kaydetti. Tanrıverdi, OYAK’ın da mağdurların hakkını vermesi gerektiğini dile getirdi.
    ASDER Genel Başkanı Adnan Tanrıverdi, bayram sebebiyle geldiği Bursa’da Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla ordudan atılanların durumlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. 12 Eylül referandumuyla mağdurlara iade-i itibar hakkı tanındığını dile getiren Tanrıverdi, silahlı kuvvetlerin çeşitli dönemlerde mensuplarını mağdur ettiğini ifade etti. Ordu mensuplarının yargılanmadan sadece düşünceleri sebebiyle ihraç edildiğini hatırlatan Tanrıverdi şunları söyledi:
    “Silahlı kuvvetler özellikle darbe dönemlerinde mensuplarını mağdur etmiştir. Askeri ceza kanunları yeteri kadar yetki verdiği halde yargılanmadan bir kısım insanlar düşüncelerinden dolayı silahlı kuvvetler içinde barındırılmamışlardır. 12 Mart muhtırası döneminde sol düşünceye mensup, yani bir ceza almadan çıkartılanlar var. 12 Eylül 1980 ve 28 Şubat döneminde atılanlar var. Bunların içinde en çok mağdur olanlar, kendilerine yargıya başvurma hakkı verilmeyen YAŞ kararları ile ordu ilişiği kesinlerdir. Diğerleri de aynı mağduriyete sahip oldukları için ayrıntılı bir şekilde onların durumları tespit edilemediğinden son çıkartılan 6191 sayılı kanunun kapsamına alınamadı. Yaklaşık 1637 YAŞ mağduru var. Mağduriyetleri tamamen giderilmemiş olsa da büyük geçmişte uğradıkları haksızlıklar telafi edildi.”
    YAŞ kararıyla ordudan atılan arkadaşlarının bir kısmının emekli olduğunu anlatan Tanrıverdi sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi bu arkadaşlarımızın güç durumda olanlar var. Emsalleri emekli olmuş. Bunlar da emeklilik haklarını alacak. Herhalde birkaç ay içinde emekli maaşları bağlanacak. İkinci olarak ise silahlı kuvvetlerindeki emsalleri emeklilik hakkını almış ama tamamen silahlı kuvvetlerinden henüz hizmet sürelerini doldurup ayrılmamış olanlar var. Bunlar da isterlerse emekli olabilecekler, isterlerse kamu kurumlarında açılmış araştırmacı kadrolarına atanabilecekler. Üçüncü kategorideki YAŞ mağdurları ise silahlı kuvvetlerindeki emsalleri henüz emeklilik hakkını almamış olanlar, bunlar da açılmış kadrolara atanıyorlar. Atamaları bayramdan önce başladı. Bu arkadaşlar çifte bayram yaptılar. Fevkalade mutlular. Kimlik kartlarını aldılar. Pasaport alamıyorlardı aldılar. Silahlı kuvvetlerin sosyal imkanlarından yararlanamıyorlardı yararlandılar. Atamalarını yapıyorlar, silah ruhsatlarını alıyorlar. Bunlar onlara iade-i itibar oldu. Çevrelerine suçsuzluklarını anlatamıyorlardı. Bu suçsuzluklarının delili oldu. Bizim temennimiz ayrıntılı bir çalışma yapılarak ileride 6191 sayılı kanunun dışında kalan işlemleri yargıya açık olan arkadaşların da bir şekilde mağduriyetlerinin giderilmesi için bir formülün siyaset tarafından bulunması. 6191 sayılı kanun diyor ki, ‘YAŞ kararı ile çıkartılanların silahlı kuvvetlerden çıkartıldıkları tarih ile kanunun çıktığı arasındaki süre silahlı kuvvetlerinde geçmiş sayılır’ diyor. Böyle deyince, bütün özlük hakları ile beraber bu hakkın teslim edilmesi lazım.”

    OYAK, MAĞDURLARA ÖDEME YAPMALI
    Ordudan atılanların bütün haklarının iade edildiğini, bu çerçevede OYAK’a yatırılması gereken primlerin de TSK tarafından ödenmesi gerektiğini kaydeden Tanrıverdi, “Emekli sandığı olsun, OYAK olsun bu kurumlara kesilen primler ödenecek maaşlardan kesilip bu kurumlara bugün kü rayiciyle yatırılmış olması lazım. Buralara yatırıldıktan birikmiş haklarımızın ödenmesi gerekiyor. Şimdi bu mümkün olmadı, neden bu maaşı ödemedikleri için. Bugünkü mağduriyet, yani maaş ödemiyorsa bile Silahlı Kuvvetler, bakanlık bu arkadaşların OYAK’a yatırması gereken kesintilerini hesap edip yatırması lazım en azından. Buradan ikramiye alan arkadaşlarımızın olması gerekir. Bu bir noksanlıktır. Ben bunun giderileceğini umuyorum ve temenni ediyorum.” dedi.