TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Bir taraftan alternatif cuma, öbür taraftan rahmet ayında kan dökmek, kin kusmak. Bu alçaklığı da bugün Türkiye’de herkesin görüp, safını iyi belirlemesi lazım.” dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)’nin iftar yemeğine katıldı. Çiçek iftar yemeğinden sonra yaptığı konuşmada bazı sorunların hükümet dahil, herkesin işbirliği ile çözülebileceğini kaydetti. Çiçek, “Biz biliriz ki Kitabı bir olan, Peygamberi bir olan, kıblesi bir olanlar cumayı aynı yerlerde kılarlar, camilerde kılarlar. Ama geldiğimiz günlerde bir alternatif cuma çıktı. Bir taraftan alternatif cuma, öbür taraftan rahmet ayında kan dökmek, kin kusmak. Bu alçaklığı da bugün Türkiye’de herkesin görüp, safını iyi belirlemesi lazım.” dedi. Her gün şehit cenazesi geldiğini söyleyen Çiçek, “Ama bir taraftan da sözüm ona bizden gibi gözüküp, alternatif cuma… Bu ikiyüzlülüğün bilinmesi ve herkesin terörün ortadan kaldırılması konusunda yapması gereken iş var. Safını herkes iyi seçmeli.” şeklinde konuştu.

    Bir ülkede yaşayan insanların, devletten şikayet ve beklentileri varsa, bunun yolunun kan dökmek olmadığını belirten Çiçek, “Kin kusmak değil, mübarek günde masum insanları hayattan etmek değil, onların ocaklarına ateş düşürmek değil. Demokratik kanallardan, ne talep edecekse onu talep edecek. Meclise gel, gelmem. Yemin et, etmem. ‘Şunları şunları yapmazsan adam öldürürüm, polis öldürürüm, jandarmayı öldürürüm, masum insanların kanına girerim’ deniyorsa o zaman bu ülkede ne nasıl yapılacak?” diye sordu. Bu sorunun cevabının birlikte verilebileceğini vurgulayan Çiçek, "Bu sorunun cevabını vermek farz-ı kifaye bir iş değil." ifadesini kullandı.

    Çiçek, Ramazan’da ortaya çıkan atmosfer 365 gün gerçekleşmiş olsa yaşanılan sorunların çok önemli bir kısmının yaşanmayacağını söyledi.

    Terör örgütünün arkasında uluslar arası güçler olduğunun da iyi anlaşılması gerektiğinin altını çizen Çiçek, şöyle devam etti: “Bu güçler, Türkiye’de bir takım sıkıntıları çıkarmaya çalışıyor. Kan dökenler, kin kusanlar bu ülkenin hiçbir vatandaşını temsil etmiyor. Bu nasıl temsildir ki, iki yaşındaki çocuğu katlediyor, bu nasıl temsildir ki hamile kadınları katlediyor, bu nasıl temsildir ki yaşlı insanları kurşuna diziyor, bu nasıl bir temsildir ki bir alışveriş merkezinde bir pazarda bombanın pimini çekiyor, masum insanların kanına giriyor. Sonra bunu önüne barış diyor, demokrasi diyor ve bununla zannediyor ki bu işin üstünü kapatabilirim. Bunları el birliği ile ortaya çıkarmak ve aramızda meydana getirmek istediği, ayrıya-gayrıya imkan vermemek gerekir.”
    Çiçek, akan kanların son kan olması, huzur içinde bayrama ulaşılması temennisinde bulundu.

    “ŞU İFTARLARI BU RAMAZANDA İPTAL EDELİM.”

    Ramazan ayında sorumlulukların hatırlanması gerektiğini vurgulayan Çiçek, “Çevremizde, bölgemizde ve dünyada sorumluluk taşıdığımız insanlar var, toplumlar var, ihtiyaç sahibi olanlar var. Temenni ediyorum ki, sayın başkanlar bu son birlikte yaptığımız, bu manada iftar olsun. Emin olun, şu gün yiyemeyip mutfağa geri gönderdiklerimizin zerresine muhtaç insanlar var.” dedi.
    Ramazan ayında bir iftar furyası yaşandığını belirten Çiçek, “Özeleştiri yapmamız da lazım. İnşallah, maşallah kısmına hiçbir itirazım yok ama emin olun bu işi başka şekilde çözmemiz gerekiyor.” diye konuştu.
Çiçek şunları dile getirdi: “Buralara gelmesek konumumuz el vermiyor, gelsek vicdanımız el vermiyor. İki şey arasında sıkışıp kalıyoruz. Onun için gelin öncülük yapalım, şu iftarları bu ramazanda iptal edelim… Katıldığımız yerlerde yüzde 70 hep aynı insanlar, yüzde 30 değişiyor. Belli ki bir israf yapıyoruz. Kaldı ki bunlara ihtiyaç var. Otellerde bir kişi başına 30 dolar, 60 dolara kadar gidiyor. Bursa ihtiyacı olan gençlerimiz, ekmeğe ihtiyacı olan insanlarımız var. Hayrı bir başka şekilde de verebiliriz… Somali'deki kardeşlerimize bu Ramazan daha farklı davranmamız gerekiyor. ”

    “ŞEHİTLERİMİZE FATİHA OKUMAK GİBİ DE BİR SORUMLULUĞUMUZ VAR”

    Ağustos ayının aynı zamanda zaferler tarihi olduğunu hatırlatan Çiçek, “Anadolu’nun Türkleşmesi, Müslümanlaşması bu aydadır. İstiklal Savaşı'nda meydan muhaberelerinin kazanıldığı bir aydır. Herhalde bu iftardan sonra, bize bu vatanı kazandıran Malazgirt’ten bu yana tüm şehitlerimize bir Fatiha okumak gibi de bir sorumluluğumuz var. Gazilerimizi de şükranla anmak gibi bir sorumluluğumuz var.”
    Çiçek, konuşmasının sonunda salondakilerden şehit ve gazilere hürmeten Fatiha okumalarını istedi. Ayrıca, yapılıp yapılamayanlar konusunda vicdan muhasebesi yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.