GEÇEN Kasım ayında İzmir'in Çeşme İlçesi'nden Yunanistan'a geçmek isterken otomobilinde piyasa değeri 1 milyon 800 bin TL değerinde 91 bin uyuşturucu hap bulununca yakalanıp tutuklanan, Norveç vatandaşı 34 yaşındaki, T.D.K. ilk duruşmada 10 bin lira kefaletle tahliye edildi.

Olay, geçen yıl 10 Ekim'de meydana geldi. Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü koordinesinde Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne bağlı İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ile buna bağlı Çeşme Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü görevlileri, Yunanistan'ın Sakız Adası'na gitmek üzere Çeşme Gümrük Sahası'na gelen, Norveç vatandaşı T.D.K. yönetimindeki otomobilin gizli bölmelerinde, piyasa değeri 1.8 milyon TL olan 19 kilo ağırlığında 91 bin uyuşturucu hap ele geçirildi. Adliyeye sevk edilen T.D.K., tutuklandı.
T.D.K., hakkında İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Uyuşturucu veya uyarıcı madde ithal etme suçu'ndan 20 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Duruşmaya tutuklu sanık T.D.K. ile avukatı Tuğrul Gündüz katıldı. Tercüman aracılığıyla ifade veren T.D.K., uyuşturucu hapları Almanya'ya götürmesi için çete tarafından ailesinin öldürüleceği tehdiyle yaptığını öne sürerken, şöyle dedi:
"Norveç'ten Türkiye'ye aynı araçla geldim. Türkiye'ye gelmeden önce bu araç adıma kaydedildi. Türkiye'ye hangi gümrük kapısından giriş yaptığımı hatırlamıyorum. Giriş yaparken Arapçası düzgün olan bir kişiyle giriş yaptım. Bu kişi ile Norveç'te tanıştık. Beni tehdit etti ve birlikte Türkiye'ye geldik. GPS aracılığıyla yön tespiti yaparak, Silopi'den Irak'a geçtik. Bağdat'ta gittik. Beni bir otele yerleştirip, aracı da alıp gitti. Pasaportuma da el koydu. Çeşme gümrük kapısına kadar birlikte geldik. Yunanistan'a gitmek için bilet aldı. Bana 'bu arabayla bota binmezsen Norveçte'ki ailene zarar veririz' deyip, kendisi yanımdan ayrıldı. Cep telefonunu açık bıraktığını ve kameradan beni izlediğini söyledi. Norveç'te benim 30-40 bin kron borcum vardı. Bu arabayı Almanya'ya götürmem karşılığında da borcumu ödeyeceklerini vaat ettiler. Otomobilde ele geçen haplardan bilgim yok. Uyuşturucu madde de olup olmadığını bilmiyorum."
T.D.K.'nın avukatı Tuğrul Gündüz, ise sanığın yakalanmasından sonra Norveç'teki evine de baskın yapıldığını, eşyalarının dağıtıldığını anlatırken, "Annesi tarafından çekilen görüntüleri de delil olarak sunuyorum. Bu da sanığın baskı altında olduğunu ortaya kaymaktadır. Sanığa atılı suçun vasfının değişme ihtimali dikkate alınarak uygun nakdi güvence karşılığında serbest bırakılsın" dedi.
Cumhuriyet Savcısı da aynı yönde görüş bildirdi. Mahkeme heyeti Norveç uyruklu T.D.K.'yı, 10 bin lira kefaletle serbest bırakılmasına karar verip, duruşmayı erteledi.