Suriye'nin İdlib kentine yönelik sabah saatlerinden beri Rus ve rejim savaş uçakları tarafından 20'den fazla hava saldırısı düzenlendi. Saat 11.00'den itibaren Suriye'nin Lazkiye kenti yakınlarındaki Hmeymim askeri üssünden kalkan Rusya'ya ait savaş uçakları, İdlib'in Cisir Şugur ilçesinde bulunan Tahriru'ş Şam Heyeti (HTŞ) kontrolündeki bölgeleri hedef aldı. Rus savaş uçaklarının yanı sıra aynı bölgedeki bazı noktalara, Esad rejimine ait savaş uçakları tarafından da hava saldırısı düzenlendi.

Rusya ve Suriye rejimine ait savaş uçaklarının şu ana kadar İdlib'in Cisir Şugur ilçe merkezi ile Eneb, Canudiye, Sermaniye, Mişek, Mihambel, Katron Çiftliği, Hacı Hamut Çiftliği, Sararif, Cedraya, Beşlamun, Sahan, Keferdin, Lej, Besnekol, Gani, Zeyzun, Maruç ve Cebel Zaviye bölgelerini hedef aldığı öğrenildi.

Hava saldırılarında şu ana kadar 2 kişinin öldüğü belirtilirken, Keferdin köyünde, bombardımanda yıkılan bazı yerleşim alanlarının enkazında kalanlar olduğu bildirildi.

Öte yandan hava saldırılarının düzenlendiği bazı bölgelerin, Esad rejimine ait tanklarla da karadan ateş altına alındığı kaydedildi.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA

Rusya tarafından da bombardımanın ardından ilk açıklama geldi. Kremlin'den yapılan açıklamada, "İdlib'deki son durum, Tahran Zirvesi'nde ele alınacak. Trump'ın uyarıları, sorunun çözümü için yardımcı değil. İdlib, teröristlerin yuvası. Militanlar, üslerimizi tehdit ediyor" denildi.

SURİYE SINIRINDA İDLİB ÖNLEMLERİ

Suriye'de İdlib'e yönelik müdahaleye karşı Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) sınır hattında güvenlik önlemlerini artırdı. Farklı kentlerden askeri birlik takviyesi yapılan sınır hattında, modernize edilen M-60 tankları da bulunuyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri, İdlib'e yönelik müdahaleye karşı sınır hattındaki güvenlik önlemlerini arttırıyor. Teyakkuz haline geçen TSK, İblib'e komşu Hatay'ın sınır hattına birçok bölgeden askeri araç ve personel takviyesi yapıyor. Sınır hattında gönderilen zırhlı paletli silahlar arasında modernize edilen M-60 tankları da yer alıyor. Özel klimayla donatılan ve bölge koşullarına uygun M-60 tanklarında, göç durumunu gözetleyebilen yakın mesafe gözetleme sistemi de yer alıyor. Füzelere karşı lazer uyarı sistemi, 12.7 milimetre SARP uzaktan kumanda edilen silah sistemi, ASELSAN sürücü görüş sistemi ve zırhı güçlendiren koruma astarına da sahip olan tanklar, sınır hattında etkin görev yapıyor.

İdlib'e müdahale sonrası Türkiye'ye gelebilecek göç dalgası için de Suriye topraklarında kurulan Atme kampı hazır hale getirildi. TSK'nın İdlib'i çevreleyen 12 gözlem noktası da beton bariyerler ve ateş destek vasıtalarıyla güçlendirildi.

İDLİB KENT MERKEZİ SAKİN

Bugün sabah saatlerinden itibaren çevresi Rusya ve rejim hava saldırısı altında olan İdlib kent merkezinde hayat normal akışında devam ediyor. Hava saldırılarının aksine İdlib kent merkezinde herhangi bir endişe yaşanmadığı ve ilçe merkezi ile çarşılarında yoğunluk olduğu gözlendi.

Kentin güneybatısında yer alan Cisir Şugur ilçe merkezi ile Eneb, Canudiye, Sermaniye, Mişek, Mihambel, Katron Çiftliği, Hacı Hamut Çiftliği, Sararif, Cedraya, Beşlamun, Firike, Sahan, Keferdin, Lej, Besnekol, Gani, Zeyzun, Maruç ve Cebel Zaviye bölgelerinde akşam saatlerine kadar Rus ve rejim uçakları tarafından düzenlenen 25'i aşkın hava saldırısında 5'i çocuk 17 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin de yaralandığı belirtildi.

Yerel kaynaklar, hava saldırıların yapıldığı bölgelerde yaşayanların ise hala tedirgin olduğunu ifade etti.