4. Levent'teki Tekfen Tower binasının 16. katında bulunan Kanada'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda açılan bir zarftan çıkan sarı toz paniğe yol açtı.

Bunun üzerine konsolosluk yetkilileri polisten yardım istedi.
İlk gelen polisler olay yerinde güvenlik önlemi aldı. Olay yeri inceleme ve uzman polisler konsolosluğa sevk edildi.
Olay yerine gelen bir sağlık ekibi çalışanları da maske ve önlük giyerek tedbir aldı.
Kısa bir süre sonra Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri geldi. AFAD ekipleri özel elbise ve botlarını giyip yanlarına gaz maskeleri ve teçhizatlarını alarak binaya girdi.Ekipler inceleme başlattı. Bu arada bir konsolosluk yetkilisi de binaya geldi.

BELÇİKA KONSOLOSLUĞUNDA DA SARI TOZLU ZARF ALARMI

İstanbul'da zarf içinde "sarı toz" gönderilen konsolosluklardan Belçika Başkonsolosluğu'nda başta AFAD olmak üzere Sağlık Bakanlığı'na bağlı Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) 'nin incelemeleri sona erdi. Ekiplerin yaptığı ilk incelemenin ardından içinde 'sarı toz' bulunan zarf, köpük bir koli içinde UMKE yetkililerine teslim edildi. Tozla temas ettiği belirlenen iki başkonsolosluk görevlisi ise gerekli tahlilleri yapılması için ambulansla Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü.

Taksim Sıraselviler Caddesi üzerinde bulunan Belçika Konsolosluğu'na gelen bir zarfın içindeki sarı renkli toz alarma neden oldu. Açılan zarftan sarı renkli toz çıkması üzerine konsolosluk görevlileri durumu polise bildirdi. Olay yerine gelen polis ekipleri, başkonsolosluk binasına giriş ve çıkış yapılmasını yasakladı. Ardından alarm durumuna geçilen başkonsolosluk binasına AFAD ve UMKE ekipleri geldi. Özel kıyafetleriyle içeri giren ekiplerin incelemeleri yaklaşık 2 saat sürdü. Ekipler, başkonsoloslukta görevli iki kişinin toz ile temas ettiğini belirledi. İlk incelemelerin ardından sarı toz köpük kolinin içinde görevliler tarafından başkonsolosluk binasından çıkartılarak Sağlık Bakanlığı'na ait bir aracın içine kondu. Tozun, Hıfzısıhha Labaratuvarları'nda incelenmesi için Ankara'ya gönderildi.

Tozla temas ettiği belirlenen iki başkonsolosluk görevlisi gerekli tahlilleri yapılması için ambulansla Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü. Öte yandan polis ise zarfın başkonsolosluğa nasıl getirildiği hakkında çalışma başlattığı öğrenildi.

ALMAN BAŞKONSOLOSLUĞU'NA DA SARI TOZLU ZARF GELDİ

Beyoğlu Gümüşsuyu'ndaki Almanya Başkonsolosluğu'na sabah saatlerinde içinde "sarı toz" bulunan bir zarf geldi. Konsolosluk yetkilileri durumu polis ekiplerin bildirdi. Kısa sürede konsolosluğa gelen polis ekipleri buraya emniyet şeridi çekti. Daha sonrasında konsolosluk binası boşaltılarak, içeride inceleme çalışmaları başlatıldı. Konsolosluk çalışan bir kadın, "Bize mail atıldı ve çok acil bir şekilde konsolosluğu boşaltmamız söylendi. Çantalarımız dahi alamadan konsolosluktan bizi çıkarttılar. Ne olduğunu bilmiyoruz. Çalışma başlatıldı" dedi.

İLAÇLAMA ÇALIŞAMALARI BAŞLADI

AFAD ve UMKE ekipleri, diğer konsolosluklarda ki incelemelerin ardından, saat 15.30 Almanya Başkonsolosluğuna geldi. Özel koruyucu kıyafetler ve gaz maskesi giyen ekipler konsolosluk içinde ve bahçesinde ilaçlama çalışmaları yaptı. Ekiplerin konsoloslukta ki çalışması devam ediyor.

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDE SARI TOZ ALARMI

İstanbul Valiliği sabah saatlerinde konsolosluklarda başlayan 'sarı toz' alarmı hakkında açıklama yaptı. Valilik, sabah saatlerinde İstanbul’da bulunan Kanada, Belçika, Almanya, ABD ve Fransa Başkonsolosluklarına gönderilen zarfların içinde şüpheli toz görüldüğü bilgisinin alınması üzerine İstanbul AFAD Kimyasal, Biyolojik, Radyoaktif ve Nükleer (KBRN) ekipleri tarafından gerekli çalışmalar başlatıldığını belirtti.

Çalışmalar kapsamında, Kanada, Belçika ve Almanya Başkonsolosluklarında mekân ve personel dekontaminasyonun tamamlandığı birilerek şu ifadeler yer verildi:

"Kanada Başkonsolosluğundan 8, Belçika Başkonsolosluğundan 2 ve Almanya Başkonsolosluğundan 4 kişi kontrol amacıyla Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilmiştir.

KBRN ekipleri halen Fransa Başkonsolosluğunda dekontaminasyon çalışmalarına devam etmektedir.

ABD Başkonsolosluğundaki şüpheli zarf, Başkonsolosluk personeli tarafından izole bir şekilde açılmadan muhafaza edilmekte olup Fransa Başkonsolosluğundaki işlemlerin bitmesini müteakip KBRN ekipleri tarafından gerekli çalışmalar yapılacaktır. Sağlık ekipleri olay yerine yönlendirilmiştir.

Çalışmaların tamamlandığı Başkonsolosluklardaki numuneler usulüne göre numune kabına alınarak sağlık ekiplerine incelenmek üzere teslim edilmektedir. Numuneler üzerinde yapılacak araştırmalar sonuçlanınca kamuoyu ile paylaşılacaktır."

5 ÜLKE KONSOLOSLUĞUNDA SARI TOZLU ZARF

 Belçika, Kanada, Almanya ve ABD konsolosluklarına zarf içinde sarı renkte toz maddesi gönderilmesinin ardından aynı zarftan Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na da geldiği ortaya çıktı. Şüpheli toz maddeye maruz kaldığı bildirilen, Kanada Konsolosluğundan 10, Belçika Konsolosluğundan 4 ve Almanya Konsolosluğundan 2 kişi olmak üzere toplam 16 kişi Bakırköy Dr. Sadi Konuk EAH Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniğinde gözlem altında alındı. Sağlık Bakanlığı, hastaların genel durumlarının iyi olduğu, alınan numunenin kesin sonuclarının Ankara'daki Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarı'nda incelendikten sonra 27 Ekim Pazartesi günü ilgili kurumlar ve kamuoyuna açıklanacağını bildirdi.

SAĞLIK BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanlığı, Kanada Konsolosluğundan 10 kişi, Belçika Konsolosluğundan 4 kişi ve Almanya Konsolosluğundan 2 kişi olmak üzere 16 kişinin Bakırköy Dr. Sadi Konuk EAH Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniğinde gözlem altında tutulduğunu bildirdi. Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, Kanada'nın İstanbul Başkonsolosluğunda açılan bir zarfın içindeki şüpheli toz madde ile teması olan kişilerin bakanlığın Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesine ivedilikle nakledildiği belirtildi. Açıklamada, ''Şüpheli toz maddeye maruz kaldığı bildirilen, Kanada Konsolosluğundan 10 kişi, Belçika Konsolosluğundan 4 kişi ve Almanya Konsolosluğundan 2 kişi olmak üzere toplam 16 kişi Bakırköy Dr. Sadi Konuk EAH Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniğinde gözlem altında tutulmaktadır'' denildi. Hastaların genel durumlarının iyi olduğu, alınan numunenin kesin sonucu çıkana kadar izole bir odada gözlem altında tutulmaya devam edileceği belirtilen açıklamada, ''Şüpheli zarftan alınan numuneler Ankara'daki Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarı'nda incelemeye alınacaktır. Numune sonuçlarının 27 Ekim 2014 Pazartesi günü ilgili kurumlar ve kamuoyuna açıklanması planlanmaktadır'' ifadeleri kullanıldı.