ŞIRNAK'ın Uludere İlçesi'nin Irak sınırında düzenlenen hava operasyonunda yaşamını yitiren 34 kişi, ölümlerinin ikinci yılında gözyaşlarıyla anıldı. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kürt'ün tek eksiğinin Kürdistan olduğunu söyleyerek, "Kürdistan olsaydı Roboski yaşanmazdı" dedi.

Uludere'nin Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen hava operasyonunda 34 kişi yaşamını yitirdi. 34 kişi ölümlerinin ikinci yılında ailelerinin yaşadıkları Uludere'nin Gülyazı ile Ortasu (Roboski) köylerinde mezarları başında anıldı. Anma törenine BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, HDP Genel Başkan Yardımcısı Ertuğrul Kürtçü, HDP Genel Başkanı Sebahat Tuncel, milletvekilleri Nazmi Gür, Hüsamettin Zenderlioğlu, Aysel Tuğluk, Demir Çelik, Esat Canan, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk, BDP'li belediye başkanları ve yaklaşık 10 bin kişi katıldı.

Ölen 34 kişinin mezarları başında yapılan anmada, aileler gözyaşlarına boğulup, dualar okudu. BDP Parti Meclisi üyesi Ferhat Encü, İmralı'da Abdullah Öcalan'ın aileler için gönderdiği mesajı okudu. Öcalan, mesajında kadınların öncülüğünde verilen adalet mücadelesini saygı ile karşıladığını ve büyük önem verdiğini belirterek, çözüm sürecinde geçmişle yüzleşme ve sonucu ne olursa olsun geçmişte yaşananların ortaya çıkarılması için çalışmak gerektiğini söyledi.

KÜRKÇÜ: BAŞBAKAN ERDOĞAN'I SUÇLU İLAN EDİYORUZ

Mezarlıktaki anmadan sonra Gülyazı Köyü'nde anmaya ilişkin konuşmalar yapıldı. Ertuğrul Kürkçü, "Roboski halkına karşı işlenmiş katliamın katillerini sakladınız, artık saklamayın. Katillerin yanında, halkın canına kıyanların yanında yer almakla iktidar olunmaz. 5 kilometre ötesinde olağan bir hava harekatı ile 34 insana öldürdüler. Başbakan Erdoğan sizi buradan suçlu ilan ediyoruz. Bu iki yıldır faillerin yargılanmaması halk ile alay etmektir, bu mahkemeden o mahkemeye atarak alay etmektir. Şimdi de mahkemeyi Genelkurmay Başkanı'nın emir verdiği mahkemesine atamışsınız. Elbet bizim mücadelemizle bunun önüne geçeceğiz. 34 insanı yok etmenin hiçbir vicdanda yeri yok, biz bunu asla kabul etmeyiz. Bu istihbarat almadan, uyarı yapmadan bu halkın çocuklarını katledemezsiniz, işte bunun hesabını vereceksiniz. Kürdistan halkı ve Türkiye halkının bütün haksızlığın zulmün ve bütün katliamların hesabını vereceksiniz. Bu katliamların faillerini açığa çıkartıp yargılanmaması, alay etmenizi kabul etmeyeceğiz ve bu halklar bunun hesabını soracaktır" dedi.

TUĞLUK: ADALET YOK

Van Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, demokraksi ve Kürdistan şehitlerini saygı ile andıklarını ve onların anısına bağlı kalacaklarını söyledi. Tuğluk, "Roboski yüreğimizde derin bir yara açtı. Acılarımız dinmedi artarak devam ediyor. Çünkü bu 34 yurttaşımız, canımız savaş uçakları ile katledildi ve buna rağmen failler yargılanmıyor. Hiç bir şey olmamış gibi davranıyorlar. Artık halkımız onların yalanlarına kanmıyor, bu katillerin kim olduğunu halkımız çok iyi tanıyor. Bunu 33 kurşun katliamında, Maraş katliamında, Sivas katliamında iyi tanıyorlar. Bunların hesabını Roboski'de soracağız. Yoksulluğunu, ekmek ve ayakkabı almak için kar, kış demeden ticaretini yaptılar, ama buna izin vermediler ve onları katlettiler. Söz konusu Kürtler olunca adalet yok, katliam var, biz de bunu kabul etmiyoruz. Bizler 34 insanın paramparça edilmiş bedenleri üzerinde tazminat vererek olayı kapatmak istediler, ama bu ailelerin anaların duruşu onların o ikiyüzlü politikalarını ortaya çıkardı. İşte bunlara karşı sonuna kadar özgürlük mücadelesi vererek ortaya koyacağız. Roboski hesabını sormak zorundayız, unutmamak zorundayız. Bu yolda mücadele etmek boynumuzun borcu" dedi.

DEMİRTAŞ: TEK EKSİK KÜRDİSTAN

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Roboski halkına katliamı unutturmayacakları konusunda söz verdiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Bu sözümüzün 90 yıllık Cumhuriyet tarihinde, Kürdistan'daki inkar ve imha politikası çerçevesinde yaratmak istediğini biliyoruz. İşte Roboski ile acısını hissetiğimizde anlıyoruz. Bütün Kürt'ün gücü vardır, onuru şerefi, şehitleri vardır. Kürt'ün tek eksiği vardır o da Kürdistan'dır. Kürdistan olsaydı Roboski olmazdı. İki yıldır mazot kokusu içinde parçalanmış halkımızın aileleri ve halk olarak yaşadığımız sürece unutmayacağız. O gün hastanede olayı kaymakam, savcı, devlet yetkililerini nasıl kapatmaya çalıştıklarını gördük. Savaş uçaklarıyla çocuklarımızı parçalayacaklar, sonra da hakaretler edecekler. Sanmasınlar, Pensilvanya'daki hocanın bedualarıdır, hükümetin bugünlerde yaşadıkları buradaki anaların bedualarıdır. O gece Genelkurmay'a soruyor, burada sınır bölgesinde bir konvoy var arasında da Bahoz Erdal var. Bu kirli bilgiyi buradakilerle de paylaşıyorlar ve resmi bir operasyondur diyorlar. İşte Başbakan vurun diyor, onun içindir ki, bu katliamın hesabını senden soracağız. Burada 34 çocuğumuzun katlettiler, o gündür bugündür üzerine kapatmayı çalıştılar."

"ONBAŞI BİLE GÖREVDEN ALINMADI"

Yaşanan rüşvet yolsuzluk operasyonlarında bakanların çocuklarının gözaltına alınıp tutuklandığını söyleyen Demirtaş, "Başbakan 800 polisi görevden aldı. Roboski'de 34 kişi öldürüldü bir onbaşı bile görevden alınmadı. Roboski'de çocukların faillerine, burada adalet uygulamıyorlar. Onların çocukları ayakkabı kutularında paraları sayarken, bizim çocuklarımız ayakkabı almak için, 50 TL almak için bu karda kışta kardeşlerimiz ile aramıza örülen yapay sınırları geçiyor. Bu acı bireysel bir acı değil toplumsal bir acıdır, bu katliam biriysel değil toplu bir katliamdır. Bu hakareti bize yapanlar, bir gün buradan gidecek, bu hakareti yapanlardan hesap soracağız ve bu halk burada özgürleşerek dolaşabilecek. Bizim işimiz susmak değil hesap sormak, unutturmamaktır" dedi.