TOKAT'ta 'Birleşik Haziran Hareketi' adı altında toplanan yaklaşık 100 kişilik grubun yürüyüşüne polis engel oldu. Gruba bazı vatandaşlar tepki gösterince zaman zaman arbede çıktı.

Tokat'ta toptancılar sitesinde bulunan Özgürlük ve Dayanışma Partisi önünde toplanan yaklaşık 100 kişi, Türkiye'deki eğitim sistemini eleştermek için 'Birleşik Haziran Hareketi' adı altında Niksar Yolu Kavşağından Cumhuriyet Meydanına yürümek istedi. 'Laik ve bilimsel eğitim için ayaktayız' pankartı açan grup 'Eğitim hakkı satılmaz' diye slogan attı. Grup daha sonra Cumhuriyet meydanına yürümek istedi. Bu sırada İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Murat Salman, grupta bulunan ÖDP Merkez İlçe Başkanı Önder Konuk'a basın açıklamasını yaparak dağlmaları gerektiğini ve Cumhuriyet Meydanına yürüyemeyeceklerini söyledi. Görüşmelerin ardından çevik kuvvet grubu çembere aldı.

TEPKİ GÖSTERDİLER

Bu sırada Tokatspor- 1461 Trabzonspor karşılaşmasına giden bir grup taraftar eylemcilere tepki gösterdi. Eylemci grubun üstüne yürüyen vatandaşlara polis engel oldu. Daha sonra grup adına açıklama yapan Erdal Topçam, bugün yeni bir direniş yürüyüşünü başlattıklarını belirterek şunları söyledi:

"Dindar ve kindar bir nesil yetiştireceğiz diye yola koyuldular. Eğitim müfredatını hurafelerle doldurdular. Zorunlu din dersleriyle mezhepçi bir saldırı başlattılar. Okullarımızı zorla imam hatiplere dönüştürdüler. Şimdi de zorunlu din dersini anaokullarına indirecek yeni adımlar atıyorlar. Karma eğitimi kaldırmanın planlarını yapıyorlar. Çocuklarımızı gerici- mezhepçi bir kuşatma içerisine almaya çalışıyorlar. Parası olanların özel kolejlere itildiği, yoksulların, işçi çocukların ise piyasa denen çarkın dişlileri arasında harcandığı bir sistem kuruyorlar."

Grubun açıklamasının ardından çevrede toplanan başka bir grup açıklama yapanlara tepki gösterdi. Polis tepki gösteren grubu bölgeden uzaklaştırdı. Ardından eylemci grup yeniden polis barikatı arasında ÖDP binasına gitti.