İddialara göre ABD 'müdahale etmeyin' emri vermiş...
Açıkladığı gizli belgelerle dikkatleri üzerine çeken WikiLeaks, Irak'ta işkence iddialarına ilişkin yeni gizli ibareli belgeleri kamuoyuna sundu. Belgelere göre, Iraklı güvenlik güçlerinin tutuklulara işkence yaptığı, ABD ordusunun bilgisi olduğu halde görmezden geldiği dikkat çekiyor.

1 Ocak 2004 - 31 aralık 2009 arasındaki dönemi kapsayan 400 bin gizli belgede, Iraklı asker ve polislerin Iraklı tutuklulara uyguladığı birçok işkence vakaları bulunduğu, Irak devletinin izin verdiği bu işkenceden ABD'nin haberi olduğu, ancak birliklerine buna müdahale etmemeleri emri verdiği belirtiliyor. Belgelerde, Amerikan ordusunun Irak'taki kontrol noktalarında çok sayıda sivili öldürdüğü, ölen Iraklı sivillerin istatistiklerini tuttuğu da ortaya çıktı. Ordu, daha once bu yöndeki iddiaları yalanlamıştı.
Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, WikiLeaks'ı sert bir şekilde kınadı. Clinton, bu tür gizli ibareli dökümanların kamuoyuna açıklanmasının ABD askerlerinin hayatını tehlikeye attığını söyledi.