Doğan Şirketler Grubu Holding, Avusturyalı OMV ile Petrol Ofisi’ndeki yüzde 54.17’lik payın 1 milyar euro karşılığında satışı konusunda anlaştı. Hisse devri gerekli yasal izinlerin alınmasından sonra gerçekleşecek

Doğan Şirketler Grubu Holding, Petrol Ofisi’ndeki çoğunluk hissesini, Petrol Ofisi’nde halen yüzde 34 payı bulunan diğer ortak Avusturyalı OMV Aktiengesellchaft’a’ye devrederek Petrol Ofisi’nden çıkma kararı aldı.

577 milyon 500 bin TL sermayeli Petrol Ofisi’nde yüzde 54.17’lik payı bulunan Doğan Şirketler Grubu Holding bu satıştan 1 milyar euro gelir elde edecek. Ayrıca PO, satıştan önce 489 milyon 200 bin dolarlık karı da mevcut ortaklık yapısına göre dağıtacak ve hisse devir kapanışı daha sonra gerçekleşecek.

Dün akşam şirketten Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada satış için taraflar arasında anlaşma gerçekleştiği belirtilerek şu detaylar verildi:

“Yönetim Kurulumuz bugün (dün) yapmış olduğu toplantısında ve mutabık kalınan esaslar dahilinde; gerekli yasal izinlerin alınması; belirlenen koşulların (“kapanış koşulları”) sağlanması, hisse devri için gerekli her türlü koşulun sağlandığı hususunda “alıcı” ve “satıcı” tarafların müştereken mutabık kalması ile Petrol Ofisi A.Ş.’de tüm pay sahiplerine en az 489 milyon 200 bin dolar tutarında kar dağıtımı yapılması şartlarıyla, Şirketimizin Petrol Ofisi A.Ş. sermayesinde sahip olduğu ve Petrol Ofisi A.Ş. sermayesinin %54,17’sine karşılık gelen, beheri 1 TL nominal değerli 312.665.848 adet (%54,14) A Grubu paylar ile birlikte Petrol Ofisi A.Ş. sermayesinin %0,03’ünü temsil eden payların; taraflar arasında mutabık kalınan 1 milyar euro bedel üzerinden OMV Aktiengesellschaft (OMV)’a devri işlemlerine başlanılmasına karar vermiştir.”

Ödeme peşin olacak

Aynı açıklamada hisse devir bedelinin anlaşma kapanış koşullarının sağlanmasını takiben peşin ve nakden ödeneceği vurgulandı. Anlaşmaya göre bedelin yarısı euro yarısı dolar cinsinden tahsil edilecek. ABD doları cinsinden tahsil edilecek kısım için ise euro/dolar kuru 1.39 olarak sabitlendi.

Açıklamanın sonunda “OMV, Petrol Ofisi A.Ş.’de mümkün olan en kısa sürede ve her halükarda “kapanış”tan önce olağanüstü bir genel kurul toplantısı yapılması ve söz konusu genel kurul toplantısı gündeminde, diğer hususların yanında, tüm pay sahiplerine en az 489 milyon 200 bin USD tutarında kar dağıtımı yapılması hususunun da yer alması üzerinde mutabık kalmışlardır.” denildi.

Hisse devir tarihinde yani kapanışta ayrıca kamuya açıklama yapılacağına dikkat çekilirken 1 milyar euro bedelle yapılacak devire Doğan Şirketler Grubu Holding’in ERK Petrol Yatırımları A.Ş.’de sahip olduğu ve ERK Petrol Yatırımları A.Ş. sermayesinin %0,01’ini temsil eden 2 bin adet, PO Gaz İletim A.Ş.’de sahip olduğu ve PO Gaz İletim A.Ş. sermayesinin %0,05’ini temsil eden 2.000 adet, PO Alternatif Yakıtlar Toptan Satış A.Ş.’de sahip olduğu ve PO Alternatif Yakıtlar Toptan Satış A.Ş. sermayesinin %0,02’sini temsil eden 1.778 adet hisse senedinin de dahil olduğu vurgulandı.