Yunanistan Başbakanı Papandreu, “AB, Türklere vizeyi kaldırsın” dedi.
Başbakan Erdoğan’ın Atina ziyareti Ege’de barış rüzgârları estirdi. Erdoğan ve Yunan mevkidaşı Papandreu, “Ege’de gerginliğin ve kaza tehlikesinin azaltılması amacıyla paralel bir diyalog kanalı kurulması”na ilişkin kararlılığı teyit etti. Papandreu, “Kaçak göçmen sorununu çözersek, AB’ye Türk vatandaşlarına vize uygulamamasını önereceğim” taahhüdünde de bulundu

Başbakanı Yorgo Papandreu ve eşi Ada Papandreu, Akdeniz İklim Değişikliği Konferansı’na katılmak üzere Atina’ya gelen Başbakan Erdoğan ile eşi Emine ve kızı Sümeyye Erdoğan’ı önceki akşam yemekte ağırladı. Yemekte, bir süre önce Kardak Kayalıkları yakınlarında avlanması iki ülke arasında krize neden olan “çipura” ikram edilmesi yemeği daha da anlamlı kıldı. Papandreu, Erdoğan’a “Sevgili dostum Tayyip”, Erdoğan ise “Sevgili dostum Yorgo” diye hitap etti. İki başbakan arasındaki görüşmelerin en önemli gündem maddesini, Ege’de Türk ve Yunan savaş uçaklarını karşı karşıya getiren hava sahasıyla ilgili sorunlar oluşturdu. İki lider, “Ege’de gerginliğin ve kaza tehlikesinin azaltılması amacıyla paralel bir diyalog kanalı kurulması” konusunda anlaştı.

‘CEVABI AYNEN PAYLAŞIYORUM’
Erdoğan ve Papandreu, daha sonra, “Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi”nin yürüttüğü çalışmaları gözden geçirdi. Erdoğan iki ülke arasındaki ‘istikşafi görüşmeler’in verimli bir şekilde yürüdüğünü söylerken, Papandreu da ilişkilerin son derece olumlu bir havada yürüdüğünü anlattı. Yunan lider, kıta sahanlığı sorununun çözümü için anlaşmanın ne zaman imzalanacağı sorusunu, “Bizim için önemli olan ne zaman imzalanacağı değil, sağlıklı, sağlam ve yürütülebilir olmasıdır” diye yanıtladı ve bu konuda belirlenmiş bir tarih olmadığını söyledi. Başbakan Erdoğan da “Cevabı aynen paylaşıyorum” ifadesini kullandı.

Erdoğan’a havaalanında ‘sarı zarf’

Atina ziyaretinin ardından dün akşam saatlerinde İstanbul’a dönen Erdoğan, burada Polonya eski Cumhurbaşkanı Lech Walesa ile yaklaşık 25 dakika görüştü. Bu görüşmenin ardından Erdoğan, bakanlar Faruk Çelik, Egemen Bağış, Ahmet Davutoğlu ile İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile bir araya geldi. 1 saat 45 dakika süren zirvede nelerin görüşüldüğü hakkında bilgi verilmezken, odaya Başbakan’ın danışmanları tarafından sarı bir zarf getirilmesi dikkat çekti. Zarfın içeriği hakkında herhangi bir bilgi paylaşılmadı.

İngilizce sohbet ettiler

PAPANDREU’lar Erdoğan Ailesi’ni kapıya kadar uğurladı. Başbakan Erdoğan bir ara Papandreu’nun kızı Margarita’yı yanına çağırarak, kızı Sümeyye Erdoğan’ı gösterdi, İngilizce, “Nasıl, iyi anlaşıyor musunuz? (Good do you agree?)” diye sordu. Margarita gülümseyerek, “Very good” karşılığını verdi. Sümeyye Erdoğan da “Evet baba, çok iyi anlaştık, frekansımız çok iyi tuttu” dedi. Sümeyye Erdoğan ve Margarita birbirlerine sarılarak veda etti. Sümeyye Erdoğan Margarita’ya, “See you, bye” (Görüşmek üzere, hoşça kal) dedi.