İki Yargıtay üyesi ve 13 avukatın da aralarında bulunduğu 40 kişi rüşvet operasyonu kapsamında gözaltına alındı... Soruşturma kapsamında İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ve eğlence mekanı Reina'nın sahibi Mehmet Koçarslan hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

Kaçakçılık ve Organize Suçlar Daire Başkanlığının düzenlediği operasyonda aralarında iki yargıtay üyesi ve 13 avukatın da bulunduğu yaklaşık 40 kişi Ankara ve İstanbul'da gözaltına alındı. İstanbul İTO Başkanı Murat Yalçıntaş hakkında da yakalama kararı çıkartıldı.

Başlatılan operasyonun Atatürk Havalimanı'nın karşısında bulunan arazinin Dünya Ticaret Merkezine tahsis edilmesiyle ilgili olarak yargıda süren davada rüşvet iddialarıyla ilgili olduğu ileri sürülüyor.

Yüksek yargıda çeşitli davaların rüşvet karşılığı yönlendirildiği iddiasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın emriyle yürütülen soruşturma kapsamında bu sabah gözaltılar başlatıldı. Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Onursal Başkanı emekli hakim Mustafa Oskay ile Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Onursal Başkanı emekli Hakim Hasan Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu 40 kişi, sabah saatlerinde gözaltına alındı.

Soruşturmada ayrıca, yurt dışında olduğu öğrenilen İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş hakkında da yakalama emri çıkartıldı.



İTO BAŞKANI YALÇINTAŞ AMERİKA'DA

Hakkında yakalama kararı çıkartılan İstanbul Ticaret Odası(İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş'ın Amerika'da olduğu öğrenildi. İTO'dan edinilen bilgilere göre, Yalçıntaş'ın Amerika-Türk İş Konseyi toplantısı(ATC) nedeniyle Amerikada olduğu bildirildi.

SÜREN DAVADA RÜŞVET İDDİALARI

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri bir ihbarı değerlendirerek, İstanbul'da görülen, Dünya Ticaret Merkezi (DTM) ve bir fuarcılık şirketi arasındaki dava ile ilgili rüşvet alındığını tespit etti.

DÖRT İLDE OPERASYON

Bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili soruşturma başlatılması talimatı verdi. Operasyon çerçevesinde davanın takibini yaptıkları belirtilen iki Yargıtay eski daire başkanı, avukatlar, halen görevde bulunan bir yazı işleri müdürü ve mübaşirin de aralarında bulunduğu Ankara'da 10 kişi, İstanbul'da ise 30 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. İstanbul ve diğer illerde gözaltına alınan şüphelilerin Ankara'ya götürüleceği öğrenildi..

Yetkililer, operasyonun 2 ilde daha yürütüldüğünü ve gözaltı sayısının artabileceğini kaydetti.

TÜRKİYE'YE YARIN DÖNECEK

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanvekili Şekip Avdagiç, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş'ın Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütülen bir soruşturma kapsamında Emniyet'e çağrıldığını söyledi.

Avdagiç, Yalçıntaş'ın programının sürmesine rağmen, biletini öne aldırarak yarın Türkiye'ye döneceğini açıkladı.
İTO Başkanvekili Avdagiç, DHA'ya yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“22 Ekim 2010 cuma günü, öğle üzeri TV ve internet medayasında yayına verilen 'İTO Başkanı hakkında yakalama emri çıkarıldığı' şeklindeki haber camiamızı ve Türk iş alemini derinden üzmüştür. Çünkü sayın başkanımız Yalçıntaş her daim hukuka saygılı, kanuni çizdiden sapmayan dürüstülğü ve güvenirliliği ile bilinen bir şahsiyettir. Sadece İstanbul iş dünyasının değil tüm Türkiye iş aleminin sevgi ve saygısını kazanmış bir kişidir. Sayın başkanımız yurtdışı programı çerçevesinde önce Paris'te İTO'nun gıda fuarına katılmış buradan da resmi davetli olarak Amerika'da, Washington'da düzenlenen Amerikan-Türk Konseyi Konferansı'na konuşmacı olarak katılmıştır. Bugün medyaya yansıyan konuyla ilgili Sayın Başkanımızla görüştüm. Böylesi bir olaya adının karışmasından dolayı çok büyük üzüntü ve şaşkınlık içinde olduğunu ifade etti. Devam eden programını yarıda kesip uçuş biletini öne alarak yarın Türkiye’ye döneceğini bildirdi. Avukatlarından edindiğim bilgiye göre, Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında emniyete çağrılmıştır.”

KOMİSERE GÖZALTI!

İSTANBUL'daki Dünya Ticaret Merkezi’ne tahsis edilen araziyle ilgili olduğu belirtilen rüşvet operasyonu kapsamında Erzurum Emniyet Müdürlüğünde görevli bir komiser gözaltına alındı.

Aralarında iki eski Yargıtay üyesi, iş adamları ve avukatların da bulunduğu rüşvet operasyonu ile ilgili olarak İstanbul’dan gelen bir ekip, Pazaryolu ilçe Emniyet Amirliğinde görevli Komiser B. T.’yi gözaltına aldı. Teknik takip sonucu yakalanan Komiser B.T., uçakla Ankara’ya götürüldü.

1.2 MİLYONLUK RÜŞVET

1 milyon 200 bin liralık rüşvetin bir gecede poşetler içerisinde verildiği öğrenildi.



MUHTEMELEN YAKALAMA DEĞİLDİR

İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Çınar, İstanbul’da düzenlenen rüşvet operasyonu kapsamında İDTM’nin bir avukatı ve bir müdürünün de
göz altına alındığını belirtti.

Aynı zamanda İTO Yönetim Kurulu üyesi de olan Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin Dünya Ticaret Merkezi bağlantısı Trabzon Dünya
Ticaret Merkezi’nin yönetim kurulunda yer aldığını ve Başkan Vekilliği görevini yaptığını, toplantı için Trabzon’da olduğunu, o nedenle konuyla ilgili çok fazla
bilgi edinemediğini söyledi.

Avukatlarının da hali hazırda bilgiye ulaşamadıklarını ifade eden Çınar,
"Anladığım kadarıyla operasyonun belli ölçüde tamamlanması gerekiyor ki avukatlar ifade sürecinde arkadaşların yanına girebilsinler ve bilgi alabilsinler. Dolayısıyla onu beklemek durumundayız" dedi.

Şu anda Trabzon’da bilgi almayı beklediklerini ifade eden Çınar, "Anladığım kadarıyla bizim bir avukatımız ve bir müdürümüz göz altına alınmış
durumda, İDTM’nin" diye konuştu.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş ile alakalı da yakalama mıdır, ifadesine başvurmak için yoksa davet midir, onu bilmediklerini, o bilginin bile flu olduğunu, Başkan’ın şu anda Amerika’da olduğunu ifade eden Çınar, "Herhalde yakalama olsa, belli adam, çok şık olmaz diye düşünürüm açıkçası, muhtemelen yakalama değildir" dedi.

Abdullah Çınar, "Anlayabildiğim kadarıyla sanki yargıdaki bir şey bu, yani tekil olarak bizim öznesinde olduğumuz bir operasyon gibi gözükmüyor. Başka başka şeyler de var muhtemelen ama bir şekilde biz de kapsama alınmışız. Ama tek bir hadise olmadığını zannediyorum. 40 gözaltıdan bahsediliyor, soruşturmanın Ankara, İzmir ayağı var. Bizim İzmir’le bir alakamız yok, Ankara ile bir alakamız yok İDTM olarak. Muhtemeldir ki başka bir operasyonun alt kümesi gibi duruyoruz."

Bir dönem basına bir dinlemeye takılmaydı vesaireydi diye bir şeyler
yansır gibi olduğunu, o zamandan bu zamana hiç bir gelişme olmadığını söyleyen Çınar, "Bu birden bire bizim karşımıza çıkan bir hadise. O zaman soruşturma bile açılmış değildi. Bizim en azından bilgimiz yok" dedi.

İşte İstanbul'da yapılan operasyonda gözaltına alınan isimler:

Resul Dalkıran (Dünya Ticaret Merkezi Finans Müdürü)
Orkun Osman Bilgi
Serkan Tığlıoğlu (Bir firmanın genel müdürü)
Firuze Karaman
Serap Koç Albayrak
Bülent Akyol
Davut Meydan

Avukatlar:

Kamil Yıldırım
Şevket Çelik
Süleyman Balcı
Şenol Saltık
Nuray Gültekin
Mehmet Osmanoğlu




MURAT YALÇINTAŞ KİMDİR?

1965 yılında İstanbul`da doğan Murat Yalçıntaş, Saint Joseph Fransız Erkek Lisesi`ni bitirdi. Boğaziçi Üniversitesi Makine Fakültesi`nden mezun olduktan sonra Boston Üniversitesi`nde Uluslararası İşletme dalında yüksek lisans yapan Yalçıntaş, daha sonra 2 yıl Brüksel`de AB`de uzman araştırmacı olarak çalıştı. Yalçıntaş, 3 yıl uluslararası bir kalkınma bankasında proje uzmanı olarak görev yaptıktan sonra Türkiye`ye döndü ve özel sektörde girişimci olarak faaliyetlerini sürdürdü. Döküm ısıtma-havalandırma ve telekomünikasyon sektörlerinde şirketleri bulunan Yalçıntaş, 70 no`lu Madeni Eşya Komitesi`nden 1995 ve 1999 seçimlerinde de oda meclis üyeliğine seçilmişti. Çok iyi düzeyde İngilizce ve Fransızca, orta düzeyde Almanca ve Arapça bilen Yalçıntaş, evli ve 3 çocuk babası.

BABASI AKP'NİN KURUCULARINDAN

Bir dönem AKP İstanbul İl Başkan Yardımcılığı da yapmış olan Yalçıntaş’ın babası Nevzat Yalçıntaş ise AKP’nin kurucuları arasında yer alıyor.