Mısır'da isyan ateşi tüm ülkeyi sardı. El Cezire Televizyonu'nun haberine göre Mısır'ın önde gelen muhalif lideri Muhammed El Baradey polis tarafından gözaltına alındı.

Muhaliflerin ‘Cuma Gazabı’ adını verdikleri bugün büyük eylemler beklenirken, polis ile göstericiler arasında çatışmalar başladı. Polis plastik mermi ve gaz bombalarıyla eylemcilere müdahale ediyor.

Mısır'da dördüncü gününe giren eylemlerde bugün en kritik gün. Muhaliflerin 'Cuma Gazabı' adını verdikleri bugün Cuma namazı sonrasında büyük bir gösteri yapılıyor.


Gelen haberlere göre El Ezher Cammi çevresinde toplanan binlerce eylemci polislere taş atarken, polis de göstericilere plastik mermi ve gaz bombalarıyla müdahale ediyor.

Muhalif lider Baradey’in Cuma namazını kıldığı camiinin çevresinde toplanan protestocular solgan atmaya başladı. “Diktatörlüğe hayır” solganları atan göstericileri polis çevirdi.

BARADEY KOLTUĞA TALİP

MISIR'daki reform hareketinin öncülerinden Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun eski başkanı Muhammed El Baradey, Mısır halkı isterse geçici yönetimin başına geçmeye hazır olduğunu söyledi. Dün Avusturya'nın başkenti Viyana'dan Mısır'a dönen Baradey, Cumhurbaşkanı Mübarek'in emekliye ayrılma zamanının geldiğini belirtirken, sokak gösterilerine liderlik yapmayacağını, rolünü siyasi değişime öncülük etmek olarak gördüğünü kaydetti. Baradey'in bugün başkent Kahire'de düzenlenecek büyük gösteriye de katılması bekleniyor.

MÜBAREK YARDIM İSTEDİ

Mübarek'in Savunma Bakanı Mareşal Muhammed Tantavi'yi Washington'a göndererek ABD yönetiminden göstericileri bastırmak için yardım istediği öne sürüldü.

ABD Başkanı Barack Obama, hem hükümete, hem de eylemcilere çağrı yaparak, "Mısır'daki sorunlar için şiddet çözüm değil" dedi. "Mısır müttefikimiz" diyen Obama, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e birçok kez reform çağrısı yaptığını söyledi. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de, Mısır yönetimine "Şiddete başvurma" çağrısı yaptı, bunun radikalleşmeyi körükleyeceğine dikkati çekti. İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini ise, Mübarek'e destek vedi.

ÜLKEDE İNTERNET BÜYÜK ÖLÇÜDE KESİLDİ

Muhalefetin, internetteki sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla onbinlerce kişiye ulaşarak bugün büyük bir gösteri yapmayı planladığı Mısır'da, internetin büyük ölçüde kesildiği bildirildi.

Mısır'daki büyük servis sağlayıcılardan biri, dün yerel saatle 12.30'dan sonra internet trafiğinin durduğunu bildirdi. Kullanıcılar da internet ve cep telefonu mesaj servislerine giremediklerini söyledi.

Bazı vatandaşlar internete hiç giremediklerini söylerken, bazıları Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerine giriş bulunmadığından şikayet etti.

Mısır'ın önde gelen muhalif gençlik örgütü 6 Nisan Hareketi, internetteki sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla 70 bin kişiye ulaşarak, bugün yönetime büyük bir gösteri yapma çağrısında bulunmuştu.