Financial Times, Türkiye’de kızışan türban tartışmasını sayfalarına taşıdı. “Türkiye’de türban sorunu yeniden su yüzüne çıktı” başlıklı haberde öğrenciler ve memurlar için Müslüman başörtüsü yasağını bitirme çabalarının yeniden görüldüğünü belirten FT, girişimlerin hükümet ve siyasi muhalifleri arasında "İslamın kamu yaşamındaki yeri" üzerinde yeni bir karşılıklı meydan okumayı tetiklediğini belirtti.

Yargıtay’ın partiler arasındaki toplantıdan hemen sonra bir açıklama yaparak devlet üniversitelerinde türbana izin verilmesinin “Laiklik ilkesinin ihlali” anlamına geleceği uyarısında bulunduğunu, önceki anayasa mahkemesi kararlarını anımsatıp, Yargıtay’ın bu gibi suçları inceleme yetkisi bulunduğu vurgusu yaptığını belirten Financial Times, "13 yaşındaki bir kızın ilköğretim okuluna türbanla geldiği, Hayrünnisa Gül’ün resmi seramoniye türbanıyla çıktığı" haberlerine yer verdi.

Financial Times, Başbakan Erdoğan’ın Haziran ayında yapılacak seçimlerde üçüncü dönem de kazanmaları durumunda anayasayı yeniden yazma vaadinde bulunduğunu, muhafazakar taraftarlarına uzun süreden bu yana daha fazla dini ifade özgürlüğü sözü verdiğini kaydetti. FT, AKP’nin ise dindar hayat biçimi olanlara karşı bir tehdit oluşturmama konumunu koruduğunu belirtti.

Konuyu analiz eden kişilerin artık bir kapatma davasının AK Parti’nin varlığı için bir tehdit oluşturmadığı ancak Yargıtay gibi kurumların uyarılarının "gerilimi yükselttiği" görüşlerine yer veren FT, Türkiye'deki bir danışmanlık kuruluşu temsilcisinin, “Okullarda ya da kamu hizmetlerinde türbana izin verilmesine yönelik herhangi bir girişim siyasi partilerin rekabetindeki seçmen algısını ve ülkenin dışarıdaki imajını sert biçimde değiştiriyor” şeklindeki yorumuna da yer verdi.