CHP, Anayasa Mahkemesi'ne üye seçilen Hicabi Dursun'un seçimiyle ilgili iptal başvurusu yaptı.
Anayasa’da Anayasa Mahkemesi’ne üye olabilmek için getirilen 45 yaş sınırının Sayıştay’dan gelen üyeleri kapsayıp kapsamadığı tartışma yaratmıştı. 20 Ekim’de 45 yaşını dolduracak olan Dursun’un üyeliği için hukukçular da bölündü...

TBMM Genel Kurulu’nda muhalefetin adayların özgeçmişleri dağıtılmadığı için itiraz ettiği seçim sonunda Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Sayıştay üyesi Hicabi Dursun’un yaş engeline takılabileceği iddia edildi.

Referandumda kabul edilen Anayasa değişikliğinin 145. maddesinde “Anayasa Mahkemesine üye seçilebilmek için, 45 yaşın doldurulmuş olması kaydıyla; yükseköğretim kurumları öğretim üyelerinin profesör veya doçent unvanını kazanmış, avukatların en az yirmi yıl fiilen avukatlık yapmış, üst kademe yöneticilerinin yükseköğrenim görmüş ve en az yirmi yıl kamu hizmetinde fiilen çalışmış, birinci sınıf hâkim ve savcıların adaylık dahil en az yirmi yıl çalışmış olması şarttır” hükmü yer alıyor.

CHP’li Kamer Genç de, 'Hicabi Dursun, 20.10.1965 doğumludur. 45 yaşını doldurmamıştır. Sayıştay ismini Meclis Başkanlığı’na bildirmiştir. Meclis Başkanlığı da gerekli incelemeyi yapmadan seçimi gerçekleştirmiştir. Bu seçim geçerli değildir. Bu nedenle pazartesi günü seçimin iptali için Meclis Başkanlığı’na başvuru yapacağım” demişti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum da, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmenin ön koşulunun 45 yaş olduğunu belirterek, “Anayasa’nın 146. maddesi bellidir. Bunun dışında bir süreç yaşanmıştır. Benzer bir konu Turgut Özal döneminde de yaşanmıştı ve seçilen kişinin üyeliği geri alınmıştı. Dursun’un üyeliği hukuken geçersizdir” diye konuştu.