Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, geçen cumartesi günü 1,5 milyon nitelikli ara eleman aranıyor) şeklinde bir basın açıklaması yaptığını hatırlatarak, “Bu açıklamayı yaparken biz (pazartesi günü Oda'nın önü herhalde iş arayan insanlarla dolacak) diye düşünmüştük. Vallahi bir kişi gelmedi” dedi.


ATO'nin Hacettepe Üniversitesi ve Türk Bilişim Derneği ile yürüttüğü, Avrupa Birliği'nin Leonardo da Vinci programınca finanse edilen “İşsiz Gençler İçin Yeni bir İş Fırsatı: KOBİ'ler İçin e-Ticaret ve Veri Güvenliği Becerileri Kazandırılmış Gençler Projesi” yaygınlaştırma kapanış toplantısı yapıldı.

Toplantıda konuşan ATO Başkanı Aygün, KOBİ'lerin ekonomideki önemine işaret ederek, Türkiye'de istihdamın yüzde 77'sinin KOBİ'ler tarafından sağlandığını söyledi.

Tarım ve sanayi çağının artık geride kaldığını, 21. yüzyılın bilgi çağı olduğunu ifade eden ATO Başkanı, bilgi çağında da internet ve bilgisayarın çok büyük önem taşıdığını kaydetti. “Benim jenerasyonum maalesef bilgisayara alışamadı, fakat artık bizim, KOBİ'lerimizin modernleşmesi lazım” diyen Aygün, KOBİ'lerin artık internet üzerinden ithalat, ihracat yapması, bilişimde nitelikli işgücünü istihdam etmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de bilişim sektörünün bir meslek olarak tanınmadığını, fakat artık bu durumun değişmesi gerektiğini kaydeden Aygün, “Biz KOBİ'lerimizi ve işsiz gençlerimizi biraraya getirerek ortaklaşa bu projeyi hazırladık” dedi.

ATO Başkanı Aygün, bilişim sektörünün nitelikli ara eleman ihtiyacının giderilmesi ve istihdamın artırılmasına ciddi katkılar sağlayacağını düşündükleri bu projenin, ilerleyen aşamalarda, mesleki eğitim ve istihdam projeleri yürüten diğer kurum ve sektörlere model oluşturacağına inandıklarını da bildirdi.

EĞİTİM VE İŞGÜCÜNÜN PİYASASI ARASINDAKİ UÇURUM

Türkiye'de mevcut eğitim sistemi ile işgücü piyasasının beklentileri arasında derin bir uçurum olduğuna işaret eden ATO Başkanı, şunları söyledi:

“Bu sıkıntıyı ben de çektim. Benim yaşımdakiler bilir, bize lise birde edebiyat öğrettiler. Failatü, failatü, failün... Bu benim hiçbir işime yaramadı. Orta okulda, ben de çok çizerdim terliksi hayvan diye bir hayvan çizerdik. Hayatımda hiç terliksi hayvan görmedim, hiç karşılaşmadım ben bu terliksi hayvanla. Bir de bize kara sineğin kanat yapısını okuttular. Onu da çok iyi çizebiliyordum. Sineğin kanadıyla da işim olmadı şimdiye kadar. Ama sineklikle işim oldu, o sineği öldürmek için.”

“VALLAHİ BİR KİŞİ GELMEDİ”

Aygün, Türkiye'de işsizlik rakamlarının her geçen gün arttığını, buna karşılık nitelikli eleman bulmakta zorluk çekildiğini kaydetti.
Geçen cumartesi günü “1,5 milyon nitelikli ara eleman aranıyor” şeklinde bir basın açıklaması yaptığını hatırlatan Aygün, “Bu açıklamayı yaparken biz pazartesi günü Oda'nın önü herhalde iş arayan insanlarla dolacak) diye düşündük. Vallahi bir kişi gelmedi” diye konuştu.

ATO Başkanı Aygün, kalıpçıdan demirci ustasına, kadayıfçıdan, dizgiciye, maden işçisinden diş teknisyenine kadar onlarca nitelikli ara eleman arandığını belirtirken, “Bunlardan en ilginci çoban sıkıntısı çekiyoruz, bulamıyoruz. Çobanlık için okuma-yazma bilmeye gerek yok, ama maalesef şu anda Ankara'da çoban sıkıntısı çekiyoruz. Ben 3 bin kişinin katıldığı programlarda sordum, (çoban tanıyanı olan var mı?) diye, maalesef bir tane çoban tanıyanı olan çıkmadı” dedi.