Üstad Remzi Sanver masonluğun bilinmeyenleri anlattı. Atatürk ve Gülen sorusuna bakın nasıl cevaplar verdi?

Türkiye'de ilk defa mason derneğinin en büyük üstadı Remzi Sanver, Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı'nın Teke Tek programına katılarak masonluğun bilinmeyen yönlerini anlattı. Sanver'in verdiği rakamlara göre Türkiye'de 218 loca ve 15 bin civarında mason var.

Sanver, Avrupa'da bazı mason tarihçilerin Atatürk'ü mason listesinde gösterdiklerini açıkladı. Altaylı'nın "Gülen cemaatiyle masonlar arasında bir şey var mıdır?" sorusuna Sanver, "Üyelerimizin bireysel bağlantıları olabilir, kategorik bir mani yoktur" cevabını verdi.

Kamuoyunun merak ettiği soruları Altaylı sordu, Sanver cevap verdi. İşte programda öne çıkanlar:

AVRUPA'DA ATATÜRK'Ü MASON GÖSTERENLER VAR

Atatürk mason muydu?
Atatürk'ün mason olup olmadığını bilmiyoruz.

Gerçekten bilmiyor musunuz?
Gerçekten bilmiyoruz... Birisinin mason olduğunu söyleyebilmek için ya bir locanın kayıt defterinde ismi olması lazım ya da localar toplantıların sonunda bir özet yazılır. Bizim elimizdeki belgelerde Atatürk'e dair böyle bir belge yok. Ama Avrupa'daki bazı mason tarihçileri mason listeleri yaparken Mustafa Kemal Atatürk'ü de bu masonlara dahil ederler. Ama böyle bir belge yok, olmadıkça da? Bilmiyoruz' demek zorundayız.

Atatürk'ün doktorunun mason olduğu ve derneği kapattığı için doktoru tarafından zehirlendiği, öldürüldüğü söylentileri var gelen sorular arasında...
Masonluğun açılması Atatürk'ün ölümüyle bağlantılı değildir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü 1938'de kaybettik. Loca tekrar 1945'te açıldı. Atatürk'ü masonların öldürmüş olduğu iddiasını bu kurumun başkanı olarak bir hakaret görüyorum.

ALTAYLI'NIN ANISI

Yıllar önce Gülen ile sohbet ederken amaçlarını anlattı. Sizin anlattıklarınıza çok benziyor. Dinlerin kardeşliği konusunda bir takım yaklaşımları var. O bunları anlatınca Ben de döndüm 'size neo İslamik mason diyebilir miyiz?' dedim. 'Masonlukla ilgili benzer fikirler var' dedim. Fethullah Gülen 'bana döndü dedi ki Masonluk kötü bir şey değildir. Tabi ki diyebilirsiniz' dedi. Çok şaşırdım. Sizin cemaatlerlere bakışınız nasıldır? Gülen cemaatiyle masonlar arasında bir şey var mıdır?

ÜYELERİN CEMAATLE BİREYSEL BAĞLANTILARI OLABİLİR

Hayır yoktur. Kendi yolumuzda yürürüz. Üyelerimizin bireysel bağlantıları olabilir, kategorik bir mani yoktur. Ama biz kimsenin hangi cemaate bağlı olduğunu sormayız. Dolayısıyla bağlantıyı kurmak mümkün değildir.

SİYONİZM VE MASONLUK

İsrail'i protesto etmek için sizin dernek binalarınızın önüne gelenler oldu. Böyle bir intiba var. Masonlar siyonizme yakın mıdır?
Böyle bir algının olduğunun ben de farkındayım. Niye insanlar bunu böyle algılıyor bunu ben de sorarım kendime. Masonluğun siyonizm ile elbette ki hiçbir alakası yoktur. Şöyle bir algı bunu yaratıyor olabilir. Masonluğun bazı ritüellerinde bazı semboller kutsal kitaplarda karşılığını bulur. Süleyman Mabedi'nin inşası mesela.

Nedir Süleyman Mabedi?
Masonluğun temeli bir ülkü mabedi inşa etme, sevgi mabedi inşa etme görevi olarak görür. Süleyman Mabedi'nin inşası tanımı da bunu temsil eder. Buradan yola çıkarak masonluğu siyonizm ile bağdaştırmak çok yanlıştır. Herhangi bir politik akımla karşıtlık ya da taraflık etmesi mümkün değildir. Dünyadaki masonluğa girmiş insanlara baktığımız zaman, Mozart'ından Ziya Gökalp'ine böyle bir şeye hizmet ettiğini görmek ne mümkündür.

Mavi Marmara gemisinin protestosu için İzmir'de bir grup bizim dernek binamızın önüne gelmişti. O yaşananlar her Türk vatandaşını ne kadar yaraladıysa bizi de o kadar yaralamıştır. Böyle bir algının olması bizi de üzmüştür.

TÜRKİYE'DEKİ MASONLAR

Mason padişah var mı?
5. Murat masondur. Ve belgelidir.

Çok enteresan sorular geliyor. Bu sorular arasında "CHP mason mudur" var...
Masonluğun hiçbir politik hareketle bir ilişkisi yoktur.

Mason muydu Demirel?
Bizim temel ilkelerimizden bir tanesi sağ olanların mason olup olmadığını söylememektir. Ölü olanların da ailelerinin iznini almadan söylememektir. Büyük üstat olarak bu temel ilkenin dışına çıkmam yanlış.