İzmir’de sağanak yağmur evlerin ve sokakların sular altında kalmasına neden oldu. Sabah saatlerinde şehrin büyük bir bölümünde biriken sular ve yolda kalan araçlar nedeniyle trafik sıkışıklığı yaşandı. İzmirliler işyerlerine ulaşmakta güçlük çekti.   

Yurdun batısında etkisini gösteren yağışlı hava, İzmir’de de etkili oldu. Dün Öğle saatlerinde başlayıp, saat 23.30 sıralarında şiddetini arttıran ve sabaha kadar aralıklarla devam eden şiddetli yağış nedeniyle şehir merkezindeki yollar nehre dönerken, evleri ve işyerlerini de su bastı. Sağanak yağmur karşısında zor anlar yaşayanlar, ev ve işyerlerine giren yağmur suyunu ellerindeki plastik leğen, tas ve kovalarla boşaltmaya çalıştı. Suların biriktiği sokak ve caddelerde araçlar ilerlemekte güçlük çekerken, bazıları yollarda kaldı. Yağış nedeniyle çok sayıda maddi hasarlı trafik kazası da meydana geldi.

Alsancak semti ve Bayraklı İlçesi Sevgi Yolu'ndaki birçok dükkanın önünde su birikti. Bayraklı esnafı, “Dükkanlarımızın önü sularla doldu. Kimsenin ilgilendiği, yardım ettiği yok. Her yağmurda aynı sorunu yaşıyoruz” diyerek yakındı.

ÇAMUR EVLERİN İÇİNE KADAR GİRDİ

Konak İlçesi'ne bağlı Uzundere semtinde ise bazı evleri çamur bastı. 3959/21 sokak 7 numarada oturan Musa Kurt, her yağmurda evlerine basan çamurdan bıktıklarını dile getirdi. Kurt, “Eşyalarımız mahvoldu. Yağmur her yağdığında bu çileyi çekmekten bıktık. Yetkililer artık altyapı sorunlarıyla ilgilensin” diye tepkisini gösterdi. Aynı mahallede oturan ve tek başına yaşayan 70 yaşındaki Emine Kara da akan bütün çamurun evine girdiğini dile getirdi.

TRAFİK SIKIŞTI

Araçların yavaşlaması ve yolda kalması nedeniyle trafikte sıkışıklık yaşandı. İzmirliler sabah işyerlerine ulaşmakta güçlük çekti.
İzmir şehir merkezi başta olmak üzere tüm kentte etkili olan sağanak yağmur nedeniyle, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’na bağlı çok sayıda personel ve araç, gece boyunca çalışmalarını sürdürdü. Tıkanan rögar ve ızgaraların açılıp, suların tahliye edilmesine çalışıldı. Bazı yerlere motopomplar kuruldu.

EN FAZLA YAĞIŞ SEFERİHİSAR'DA

İzmir'de etkili olan sağanak yağmursa Güzelyalı'da metrekareye 114 kilogram, Seferihisar'da 187, Çeşme'da 151, Menemen'de 91, Aliağa'da 95, Foça'da 83, Gaziemir'da 67 kilogram yağış düştü. İzmir'de yağışlı havanın bugün saat 14.00 sıralarında etkisini yitireceği belirtildi.

İZMİR'DE SON 30 YILIN EN ETKİLİ YAĞMURU

İzmir Valisi Cahit Kıraç, kentte dün akşamdan itibaren son 30 yılın en fazla yağışının kaydedildiğini söyledi.

İzmir Kalkınma Ajansı'nın kümelenme stratejileri ile ilgili toplantısında konuşan Vali Kıraç, İzmir'deki en yüksek yağış miktarının 1930 yılında metrekareye 280 kilogram olarak Seferihisar'da gerçekleştiğini ifade etti. 1975 yılında da 176 kilogram yağış düştüğünün kaydedildiğini aktaran Kıraç, son yağışlarla da özellikle Seferihisar ve Çeşme ilçelerinin yüksek yağışlar aldığını dile getirdi. Kıraç, kent merkezindeki Güzelbahçe, Çiğli ve Narlıdere ilçelerinde etkili yağış gözlendiğini, bu bölgelerdeki bazı kişilerin su baskınları nedeniyle ilgili birimlere başvurduğunu da belirterek “Ancak hayat kaybını ortaya çıkaracak bir tablo yaşamadık. Valilik Kriz Merlkezi, dünden bu yana çalışma yürütüyor. Konuyu hassasiyetle takip ediyoruz” diye konuştu.

İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü de son 24 saatin yağış rakamlarını açıkladı. Buna göre Seferihisar ve Çeşme'de 24 saatde düşen yağış miktarı olarak rekor kırıldı. Uzun yıllar ölçülen maksimum günlük yağış miktarı Seferihisar'da 177 kilogramken bu rakan 187 kilograma, Çeşme'de 122 kilogramdan 165 kilograma ulaştı. Son 24 saatte Güzelyalı'ya 113.6, Adnan Menderes'e 66.4, Çiğli'ye 165.2, Dikili'ye 73, Bergama'ya 98 kilogram yağış düştü.