Rotamız Filistin, Yükümüz İnsani Yardım" sloganıyla 37 ülkeden 578 aktivist ile 22 Mayıs günü Sarayburnu'ndan yola çıkan gemi 31 Mayıs sabahı uluslararası karasularda İsrail askerlerinin saldırısına uğramıştı. Saldırıda 9 Türk hayatını kaybederken, 54 aktivist de yaralanmıştı. Gemi, İsrail'in Aştod limanına çekilirken, İsrail, Türkiye'nin baskıları sonucu filodaki bütün aktivistleri 24 saat sonra serbest bırakmak zorunda kalmıştı. Olaydan 69 gün sonra 7 Ağustos 2010 tarihinde Türkiye'ye teslim edilen Mavi Marmara Gemisi, İskenderun limanında uzun bir süre tamir ve bakıma alındı. Sadece motor kısmı tamir edilen gemideki kan ve kurşun izleri ise yaşanan katliamın bir belgesi olarak kalması için silinmedi. Tamir edildikten sonra Çanakkale Kepez limanına çekilen gemi, İstanbul'a gelmek için dün gece yola çıktı.

Teknik ve hukuki nedenlerden dolayı kaptan ve gemi mürettebatı dışında kimsenin alınmadığı gemiye, İstanbul sınırlarına girdikten sonra İHH üyeleri ve aktivistlerin bulunduğu gemi ve tekneler eşlik etti. Saldırıda ölenlerin fotoğraflarından hazırlanan pankartın asıldığı Mavi Marmara Gemisi, Sarayburnu limanında bekleyen kalabalık tarafından "Türkiye-Filistin omuz omuza" sloganlarıyla karşılandı. Limanda bekleyen İHH İnsani Yardım Vakfı üyeleri, İsrail'in saldırısında ölen ve yaralananların yakınları, aktivistler ve kadın, erkek binlerce kişi Mavi Marmara'yı, Türkiye ve Filistin bayraklarıyla karşıladı. Geminin limana gelmesiyle birlikte Türk ve Filistin bayraklarının renklerinden oluşan balonlar gökyüzüne bırakıldı.

Sarayburnu'ndan 219 gün önce 22 Mayısta yola çıktıktan sonra 31 Mayısta İsrail'in saldırısına uğrayan ''Mavi Marmara'' gemisi, dün gece saat 01.10'da Çanakkale'deki Kepez Limanı'ndan resmi işlemlerinin tamamlanmasından sonra yola çıktı.
İstanbul'a saat 13.00'de ulaşan ''Mavi Marmara'' gemisini Sarayburnu Limanı'na geminin kaptanı Mahmut Tural yanaştırdı. Geminin mürettebatı da ''Mavi Marmara'' ile birlikte İstanbul'a geldi.
Karşılama töreni için birçok ilden otobüsler kaldırıldı. 50 farklı ülkeden aktivist İstanbul'a geldi. ''Mavi Marmara''yı denizde balıkçı gırgırları karşıladı. Tören alanının girişine ve sahneye de ''Mavi Marmara'' şehitlerinin resimleri asıldı.
''Mavi Marmara'' gemisi, Sarayburnu'nda bir hafta kalarak vatandaşların ziyaretine açık olacak. Gemi daha sonra Tuzla Tersanesi'ne çekilecek. Burada geminin tamir ve bakımı devam edecek. Talep olması halinde gemi başka ülkelere de gönderilecek. Bu şekilde Filistin'de yaşanan ambargonun sürekli gündemde olması sağlanacak.