Bilim dergisi New Scientist'te yayınlanan haberde, Wofford Üniversitesi'nde görevli Reid ve Pilley'in 6 yaşındaki Chaser'a 3 yılı aşkın bir süre boyunda günde 4-5 saat eğitim verdiği belirtildi. Bu süre boyunca 838 farklı testten geçirilen Chaser, her sınavda kendisine sorulan 20 sorudan en az 18'ini doğru yanıtladı.

Köpeğe her seferinde farklı bir nesne gösteren iki psikolog, Chaser ezberleyene kadar nesnenin adını tekrarladı. Bunların şekillerini ve işlevlerini de kavradığını gösteren Chaser, 3 yaşındaki bir çocukla eşit başarı ortaya koydu. Chaser, "kokla", "kap" ve "pençele" fillerinin İngilizcelerini de net bir şekilde anlayabiliyor. Akıllı köpek başarılı olduğunda 'Blue' adı verilen küçük bir topla oynama ödülü kazanıyor.
Psikolog Alliston Reid, köpeklerin bebekler kadar dili anlayabileceğini söylemeye çalışmadıklarını, ancak onların da şimdiye kadar düşünüldüğünden daha fazla kelimeyi öğrenebileceğini keşfettiklerini belirtti.
Rekorun eski sahibi, 200 kelime bilen yine Border Collie cinsi Rico adlı köpekti. Bu köpek, Almanya'daki Max Planck Enstitüsü'nde eğitilmişti. Reid ve Pilley'in Chaser ile ilgili araştırması Behavioral Processes dergisinde yayınlandı.


(sb)