Norveç basınında yer alan haberlerin doğru olması halinde, Aftenposten, ABD büyükelçiliklerine ve ordusuna ait kriptoları sızdırdığına inanılan istihbarat uzmanı Bradley Manning’in Wikileaks’e yolladığı kriptolara erişim gücü olan tek uluslararası basın kuruluşu.

 

Aftenposten, Wikileaks’in içinde yaşanan sızıntıdan kimin sorumlu hakkında bilgi vermedi. Haber editörü Ole Erik Almlid, Dagens Naerings gazetesine bu konuda bilgi verdi. Almlid’in Norveç’çe açıklamasının tercümesine göre, “Bu belgelere nasıl erişim sağladığımız hakkında yorum yapamam. Hiçbir zaman kaynaklarımızı belirtmiyoruz, aynı durum şimdi de geçerli” dedi. 

 

Almlid, “Elimizdeki belgelerle istediğimizi yapma özgürlüğümüz var” derken, Wikileaks içinde yaşanabilecek bir sızıntı Assange’ın planlarını bozabilir.

 

Almlid, “Elimize geçen belgeleri yayımlayıp yayımlamamak konusunda özgürüz. Belgeleri internet üzerinden veya gazetede yayımlayabiliriz. Erişim sağladığımız bu belgeleri gazeteciliğe özgü diğer tüm belgeler gibi değerlendiriyoruz” dedi.

 

(sb)

Avustralya’nın Herald Sun gazetesi, Aftenpost’un 10’dan fazla çalışanının erişim sağladıkları belgeler üzerinde çalıştıklarını belirtti. Wikileaks, ABD büyükelçiliklerine ait 250 bini aşkın belgeden bugüne kadar sadece iki bin civarında yayımladı.

(sb)