Batı Trakyalı din görevlilerinin, Kurban Bayramının üçüncü gününde Zincirli camisinde cuma namazı kılmak için yaptıkları yazılı başvuruya, ilgili bakanlığın "güvenlik nedenlerini" öne sürerek olumsuz yanıt verdiği öğrenildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Din Görevlileri Derneğinin başvurusuna verdiği yanıtta, "Caminin iç kısmında sürdürülen restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyaretlere uygun olmadığını" öne sürdü.

Bakanlığa bağlı Bizans Eserleri Denetleme Dairesi Başkanı Stavrula Dadaki'nin imzasını taşıyan yanıtta, "Serez'deki Zincirli camisinin iç kısmına serbest giriş izni talep edilen ilgili belgeye yanıt olarak, sizleri bilgilendiririz ki, kalıntının iç kesimlerinde (döşemenin değiştirilmesi, elektrik tesisatının tamamlanması, kubbenin, duvarların ve minberin sabitleştirilmesi) tamamlanmamış bulunmaktadır. Bunun sonucu olarak da kalıntı, güvenlik nedenlerinden dolayı ziyaret edilebilir durumda değildir" ifadeleri yer aldı.

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklama yapan Din Görevlileri Derneği avukatı İlhan Ahmet, "Yunanistan Kültür Bakanlığının yanıtında öne sürülen gerekçeleri tatmin edici bulmadığını" belirterek, "kararı üzüntüyle karşıladığını" söyledi.

"Bu konuda yazılı başvuruda bulunmadan önce dernek yöneticileriyle birlikte Serez'e gidip caminin durumunu yakından incelediklerini, camide tamir ya da restorasyon çalışmalarına rastlamadıklarını" ifade eden avukat Ahmet, "Kültür Bakanlığının bu konudaki tavrını üzüntüyle karşılıyoruz. İzin verilseydi bizler yanımızda getireceğimiz seccadelerde bile namaz kılabilirdik. Amacımız, ecdat yadigarı bu camide tarihi, kültürel ve dini nedenlerle sadece bir cuma namazı namazı kılmaktı. Başka hiçbir şey değil" diye konuştu.

Bu arada, dernek yöneticilerinin Yunanistan'ın başka bölgesinde bulunan camilerde namaz kılmak için ilgili bakanlığa yeni başvurularda bulunmaya hazırlandığı belirtildi.

Serez kentinin güneybatı kısmında bulunan ve Mimar Sinan ekolünün en iyi örneklerinden biri sayılan tarihi Zincirli camisi, 16. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilmiş olup, tarihi eser olarak Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Bizans Eserleri Denetleme Dairesi tarafından koruma altına alınmış bulunuyor.


(sb)