OMV tarafından yapılan yazılı açıklamada, rekabet yasalarına uygun olarak satın alma işlemi için ilgili tüm mercilerin müsaadelerini takiben Türkiye petrol ürünleri perakende ve kurumsal pazarları liderlerinden Petrol Ofisi A.Ş'nin yüzde 54,14 hissesinin satın alma işlemlerinin bugün tamamlandığı belirtildi.

OMV'nin bu işlemle Petrol Ofisi'ndeki payını yüzde 41,58'den, yüzde 95,72'ye çıkararak, şirketi OMV grubuna tamamen konsolide etmiş olduğu dile getirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Doğan Holding'in Petrol Ofisi'ndeki sermayenin yüzde 54,14'ünü temsil eden hisselerinin satın alma tutarı 499 milyon 700 bin avro ve 694 milyon 600 bin ABD Doları olarak gerçekleşti. OMV tutarın ABD Dolarından teşekkül eden kısmından kaynaklanan riski bir hedging işlemi ile dengelemiştir. İşlemlerin sonuçlanması öncesinde, Petrol Ofisi A.Ş. temettü dağıtımı yaparak, OMV'ye 203 milyon ABD Doları karşılığı TL, Doğan Holding'e 265 milyon ABD Doları karşılığı TL ve halka açık kısımdaki yatırımcılara ise 21 milyon ABD Doları karşılığı TL ödeme gerçekleştirdi.''

Satın alma işleminin tamamlanması ile Ocak 2011'de Petrol Ofisi'ndeki halka açık hisselerin sahibi olan yatırımcılara Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemeleri çerçevesinde bir çağrı yapma zorunluluğu oluşacağı bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Petrol Ofisi'nin hisse çoğunluğunun alınması OMV'nin Türkiye enerji pazarındaki pozisyonunu gözle görülür biçimde kuvvetlendirmiş ve büyüme gösteren Avrupa kuşağındaki lider pozisyonunu güçlendirme stratejisini desteklemiştir. OMV, Orta ve Güneydoğu Avrupa'nın gelişen pazarlarında güçlü bir operasyona sahiptir ve bu satın alma ile önemli bir pazar olan Türkiye'de de lider pozisyona gelmiş olup, burada da entegre iş modelini geliştirmeye devam etmeyi hedeflemektedir.

Bu hisse satın alımı; OMV'nin entegre bir enerji grubu olarak, Türkiye'yi, Avusturya ve Romanya'nın ardından üçüncü ana pazar olarak konumlandırmayı hedefleyen büyüme stratejisinde atılmış önemli bir adımdır. Petrol Ofisi'nin faaliyetlerine ek olarak, inşası devam eden Samsun doğalgaz kombine çevrim santrali ve Nabucco doğalgaz boru hattı projesi ile Türkiye, zengin kaynaklara sahip Hazar Bölgesi ve Ortadoğu'ya erişimde stratejik bir köprü konumundadır. Petrol Ofisi'nin güçlü konumundan OMV'nin diğer iş birimleri de faydalanacaktır.''

-''ORTA VE GÜNEYDOĞU AVRUPA'DA PAZAR LİDERİ KONUMUMUZU DAHA DA SAĞLAMLAŞTIRDIK''-

Açıklamada değerlendirmesine yer verilen OMV Üst Yöneticisi (CEO) Wolfgang Ruttenstorfer, ''Bu satın alma işleminin tamamlanması ile Orta ve Güneydoğu Avrupa'da entegre pazar lideri konumumuzu daha da sağlamlaştırmış olduk. Petrol Ofisi'nin köklü ve başarılı şirket öyküsünü devam ettirecek ve bu kuvvetli temele dayanarak entegre iş modelimiz aracılığıyla tüm iş kollarımızı geliştirecek olmaktan mutluluk duyuyoruz'' dedi.

OMV Rafineri ve Pazarlamadan Sorumlu Üst Yönetici Yardımcısı Gerhard Roiss ise, ''Petrol Ofisi'ndeki payımızı artırarak ana pazarlarımızdan birindeki lider pozisyonumuzu güçlendirdik. Bu satın alma, OMV pazarlama ağının büyüklüğünü iki katına çıkartıyor ve satış miktarımızı ciddi oranda artıyor. Şimdi, güçlü ve tanınmış bir marka olan Petrol Ofisi'ni daha da geliştirmeyi hedefliyoruz'' ifadesini kullandı.

-OMV-

Açıklamada OMV'ye ilişkin şu bilgiler yer aldı:

''OMV sağlam bir likiditeye, güçlü bir bilançoya ve uzun vadeli hedefleriyle uyumlu bir borç/özsermaye oranına sahiptir. İşlemin finansmanı öncelikle mevcut nakit sermaye ve kullanılmamış kredi limitleri ile sağlanacaktır.

OMV, disiplinli sermaye kontrolünü ve güçlü bir yatırım kredi derecelendirme notu sürdürme hedefini devam ettirmektedir. Satın alma işlemi sırasında kullanılan sermayenin bir kısmını veya tamamını geri kazanmak için OMV'nin elinde özsermaye ve sermaye benzeri kaynaklar da dahil olmak üzere geniş borç ve özkaynak olanakları bulunmaktadır. OMV bu olanaklarını 2011'in ilk yarısı içerisinde değerlendirmeyi düşünmektedir.

OMV Aktiengesellschaft, 2009 yılında gerçekleştirdiği 17,92 milyar avro grup satışı ve 34 bin 676 çalışanıyla Avusturya'nın en büyük halka açık sanayi şirketlerinden biridir. OMV, Orta ve Doğu Avrupa'nın önde gelen enerji grubu olarak 12 ülkede rafineri ve pazarlama (R&M), dört kıta ve 16 ülkede ise arama ve üretim (E&P) faaliyetlerinde bulunmaktadır. Gas & Power (G&P) faaliyet alanında yılda yaklaşık 13 milyar metreküp gaz satılmaktadır. G&P, OMV'nin Avusturya'daki 2 bin kilometrelik doğalgaz boru hattı aracılığıyla yılda yaklaşık 75 milyar metreküp gaz taşımaktadır. OMV'ye ait Central European Gas Hub, yıllık 23 milyar metreküplük ticaret hacmiyle Kıta Avrupasının en önemli gaz merkezlerinden biridir.

OMV, yaklaşık 1,19 milyar varil yakıta eşdeğer petrol ve doğalgaz rezervlerinin yanı sıra yıllık 26 milyon ton rafineri kapasitesiyle Orta ve Doğu Avrupa'nın lider enerji grubudur. Şirketin 2010'un üçüncü çeyreği itibarıyla 2 bin 310 dolum istasyonu bulunmaktadır. Grubun Tuna Bölgesi R&M faaliyet alanındaki pazar payı yüzde 20'dir.

OMV, Orta ve Doğu Avrupa'daki lider konumunu, Türkiye'nin lider akaryakıt dağıtım şirketi Petrol Ofisi'ndeki hisse oranı sayesinde daha da güçlendirmiştir.

3Artı stratejisi kapsamında OMV, faaliyet gösterdiği ana pazarlar olan Orta ve Doğu Avrupa, Güneydoğu Avrupa ve Türkiye'de mümkün olan en iyi hizmeti sunabilmek adına arama ve üretim (E&P), Gas&Power (G&P) ve rafineri ve pazarlama (R&M) iş kollarındaki tecrübe ve gücünü birleştirmektedir. OMV, bu birleşmeden doğan sinerjiyi, petrol ve gaz alanından elektrik ve dolayısıyla yenilebilir enerji alanlarına uzanan bir tedarik zinciri geliştirmede kullanmaktadır.''


(sb)