Organizasyon için harcanan para 400 milyon doları bulurken, Palandöken 32 bin kişinin kayak yapabileceği ve 6 bin kişinin istihdam edilebileceği kapasiteye ulaştı.

Universiade 2011 Kış Oyunları için geri sayım başlarken, Erzurum'a kar yerine adeta yatırım yağdı.

Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık'ın deyimi ile Cumhuriyet tarihinin tek seferde yapılan en büyük yatırımına nail olan Doğu'nun Paris'i, havalimanından caddelerine, tarihî eserlerinden binalarına kadar baştan başa elden geçirildi.

Bölgeye kış oyunları vesilesiyle 400 milyon doların üzerinde yatırım yapıldı. Böylece Palandöken, 32 bin kişinin kayak yapabileceği, 6 bin kişinin doğrudan istihdam edilebileceği bir kapasiteye ulaştı. Bölgedeki büyük otellerde yer bulunamazken, küçük otellerin bile geceliği 450 Euro'ya ulaştı.

Şehir merkezine Cemal Gürsel Arena Stadı, 2 bin kişilik ve 500 kişilik iki ayrı buz pateni salonu, 3 bin seyirci kapasiteli buz hokeyi salonu, körling (curling) salonu ve kayakla atlama kuleleri inşa edilirken, Palandöken'in Hınız Boğazı bölgesine dörder kişilik 3 yeni telesiyej, suni kar sistemleri ve kar parkları kuruldu. Yeni tesislerle birlikte bölgede yılda altı ay kayak yapılabilecek.

Hınız Boğazı bölgesine 3 km uzaklıkta 'Konaklı' adıyla yeni bir kayak merkezi de oluşturuldu. Bölgeye 6 telesiyej tesisi ve suni kar sistemleri inşa edildi. 2,5 milyon Euro'luk çığ önleme sistemi kuruldu. 27 Ocak-6 Şubat 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilecek Kış Oyunları için şu an Erzurum'da 20 ülkeden yabancı sporcular konaklıyor. Kış oyunlarına katılacağını açıklayan ülke sayısı 58'e ulaştı.

Bu rakamın, 25'incisi düzenlenen kış oyunları için bir rekor olduğunu hatırlatan Ayık, "Bugüne kadarki oyunlara en fazla 49 ülke katılmıştı." dedi.

TRT 3, organizasyonun tamamını, Eurosport ise en az 4 yarışı canlı yayınlayacak. Organizasyona 4 bini aşkın sporcu ve antrenör katılacak.

Dedeman Hotels&Resorts International Bölge Müdürü Adnan Hastürk, kış oyunları sebebiyle Palandöken'e 1 milyon liralık yatırım yaptıklarını açıkladı. Lift ve pistlerin düzenlenmesinde rol aldıklarını aktarırken, "Burada kimse yokken biz otel yaptık. Şimdi bölgede iki otelimiz var. Yatırımımız 40 milyon doları buldu. Palandöken'i bir kayak merkezi olarak turizme biz kazandırdık." değerlendirmesini yaptı.

(sb)