2005'te görev süresi dolan ama devamlı surette seçimlerin tarihini erteleyerek bugüne kadar koltukta oturmayı başaran Laurent Gbagbo, seçimi kaybettiği açıklanmasına rağmen devlet başkanlığı görevini bırakmadı.
Bağımsız seçim komisyonu, eski başbakan ve IMF yetkilisi Alassane Ouattara'nın oyların 54.1'ini alarak seçimi kazandığını ilan etmesine karşın, eski Devlet Başkanı Laurent Gbagbo bu kararı reddetti ve Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Gbagbo'ya yakınlığıyla bilinen Anayasa Konseyi, seçimin galibinin Gbagbo olduğunu açıkladı.
8 yıl önceki iç savaşta Kuzey-Güney olarak bölünen ülkede iki başlı yönetim işleri iyice içinden çıkılmaz hale getirdi. Başkent Abidjan'da, ayrı ayrı devlet başkanı olarak yemin eden ve hükümetlerini kuran Gbagbo ve Ouattara'nın taraftarları arasında çıkan çatışmalarda, asker ve sivillerden onlarca kişi öldü. Sadece son 3 günde meydana gelen şiddet olaylarında, 50'den fala kişi öldü.
Bu arada Ouattara'nın ilk icraatı da 2007' den beri Laurent Gbagbo'nın koalisyonunda yer alan eski isyancıların lideri Başbakan Guillaume Soro'yu aynı görevine tekrar ataması oldu. Soro, Ouattara'yı desteklediğini açıklamıştı.

Durumu yakından izleyen ABD ve Avrupa Birliği'nin yanı sıra Afrika ülkeleri de rakibi Alassane Ouattara'nın seçimleri kazanmasının ardından Gbagbo'ya çekilmesi çağrısı yaptı. Afrika Birliği, Gbagbo yerini, uluslararası toplumun galibiyetini tanıdığı Uattara'ya bırakana kadar, Fildişi Kıyısı'nın Afrika Birliği'ne üyeliğini askıya alma kararı aldı.

BM BARIŞ GÜCÜNÜ KOVDU

BM kuvvetlerini rakibi Alassane Yattara'ya askeri yardımla suçlayan, Ouattara'yı destekleyen savaşçıların bir 'soykırım' hazırlığı içinde oldukları ve bu güçlerin Fransa ve BM barış gücü askerleri tarafından silahlandırıldığını iddia eden Gbagbo, ülkede görev yapan BM ve Fransız askerlerinden ülkeyi derhal terk etmelerini istedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Fildişi Kıyısı'ndaki BM misyonunun görevini yerine getireceğini ve tüm insan hakları ihlalleri, nefret kışkırtmaları veya BM askerlerine saldırıları gözlemlemeyi sürdüreceği belirtildi. Fransa Dışişleri Bakanı Michele Alliot-Marie de "burada görev yapan askerlerinin saldırıya uğramaları durumunda, kendilerini savunma hakkının olduğunu" belirterek, uyardı.

BM'nin bu ülkede 10 bin kadar askeri bulunuyor. Eski sömürge gücü Fransız Licorne askerlerinin sayısı ise 900 civarında. Türkiye de 18 polisle bu ülkedeki BM gücüne destek veriyor.
OLAYLARIN GEÇMİŞİ

Eski Fransız sömürgesi Fildişi Sahilleri'nde, 1999 yılındaki darbe ülkeyi tam bir kaos ortamına sokmuş, en kötüsü ise 2002 yılında patlak veren iç savaş olmuştu. "Afrika'nın Paris'i" denen Abidjan'da başlayan çatışmalar ülkeye yayılmış, aylarca süren iç savaştan sonra ülke fiili olarak isyancıların denetimindeki kuzey ile yönetime sadık güney olarak ikiye bölünmüştü.

2007 yılında varılan anlaşmayla isyancı lider Guillaume Soro'nun birlik hükümetinde başbakan olmasından sonra BM denetimindeki tampon bölge kaldırılmış, seçim haritası belirlenmişti. İsyancılar anlaşmaya rağmen silahlarını bırakmamış ancak kışlalarına dönmüştü.

Zengin doğal kaynakları bulunan, önemli bir kakao ve kahve üreticisi olan Fildişi Sahilleri'nde, yüzde 25'ten fazlası yabancı göçmen olmak üzere 20 milyon kişi yaşıyor.


(sb)