Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, dün gerçekleşen 3’üncü Genel Kurul’da, bir meslek yasası bulunmamasından ve alkollü içkilerde ÖTV artışından yakındı. Barut, “Bakanlar Kurulu’nun gündemine gelen meslek yasası tasarısının kısa sürede hayata geçmesini önemsiyoruz. Turizmdeki rekabet üstünlüğümüzü herhangi bir şekilde tehlikeye sokabilecek adımlardan, sürpriz vergilerden uzak duralım. Geçtiğimiz günlerde alkollü içeceklerdeki fiyat ayarlamasının etkisi tahmin edilenden fazla olmuştur. Maliyetlerimiz geceleme başına 1 lira artmıştır” dedi.

NİYE MUŞ’TA OTEL YOK?
Genel Kurul’a katılan Başbakan Erdoğan ise konuşmasında sektör taleplerine yanıt verirken, belli belli başlı bölgeler dışında otel yapılmamasına tepki gösterdi. Erdoğan şunları söyledi: “Bizim, turizm destinasyonu acaba 5 il mi? Sadece İstanbul, Antalya, Kapadokya mı? Acaba bunların dışında güçlü destinasyonlarımız yok mu? Bizim 81 ilimizin 81’i de özel birer destinasyondur, bunun üzerinde çalışmamız lazım. Biz devlet olarak buralarda altyapıyı, havaalanlarıyla, yollarıyla yapmak zorundayız, yapıyoruz. Ne Muş’ta ne Bitlis’te doğru dürüst bir otel var. Niçin böyle bir atılımın içine girmiyoruz? Türkiye kalkındırılacaksa hep beraber atalım adımları. Oralarda da bu sıçramayı yapalım. Bitlis’te 71, Muş’ta 106 tesisinin açılışın yaptık. Buraları ayağa kaldırıyoruz ama çoğunuzun bunlardan haberi yok. Oralarda duble yolların olduğundan haberiniz yok. Aranızda Muş’u görmeyen vardır. Türkiye değişiyor. Oraya 4 yıldızlı otel yakışmaz mı, yakışır. Bir tane otel yok. Önce adımlar atılacak sonra kanun.”

‘Tarlaya inmiş adamım, her yere büyük uçak olmaz’
Erdoğan, turizmcilerin Antalya Gazipaşa Havaalanı’na büyük uçakların inmesine ilişkin taleplerini hatırlatarak, şunları söyledi: “60-70 kişilik uçak inebilir ama büyük uçak inemez. Burada bir kaza olursa nasıl izah edeceğiz? O zaman herkesin bindireceği tek merci hükümetimiz olacak. Siirt’e büyük uçak inemiyor. Aynı şey Gazipaşa’da söz konusu. Ben tarlaya da inmiş adamım o ayrı mesele. Ama büyük uçakların Gazipaşa Havaalnı’na inmesine evet diyemeyiz.”

Alkışa da çok meraklı değilim’
TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, konuşması sırasında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’dan büyük destek gördüklerini belirtirken, genel kurula katılanlardan alkış istedi. Bu sırada kürsüdeki Barut’a kafasıyla Başbakan Erdoğan’ı işaret eden Bakan Günay, Barut’un sözlerinin ardından Başbakan Erdoğan’ın da alkış almasını sağladı. Erdoğan, konuşması sırasında, “Biz otelcilere her türlü desteği verdik, bunu kimse inkâr edemez. Ben alkışa da meraklı değilim. Ben milletin hizmetkârıyım, efendi değilim; efendi olmaya da gelmedim” dedi.


(sb)