Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun 16 yeni üyesi dün seçildi. Adliye koridorlarında ‘Adalet Bakanlığı’nın listesi’ olarak dolaşan isimlerin tamamı HSYK’ya girdi...

Türkiye genelinde 11 bin 739 hakim ve savcı dün sandık başına gitti. Adli yargıda görevli 10 bin 471 hakim ve savcı, HSYK’ya adli yargıdan seçilecek 7 asıl 4 yedek üye için oy kullandı. İdari yargıda ise 1268 hakim, idari yargıdan seçilecek 3 asıl 2 yedek ismi belirlemek için oy kullandı.
Adalet Bakanlığı’nın desteklediği adaylar hem adli yargıda hem de idari yargıda tulum çıkardı...

Türkiye genelinde tüm hakim ve savcılar referandumda kabul edilen Anayasa değişiklikleri doğrultusunda HSYK’ya (Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu) üye seçmek için dün sandık başına gitti. İl merkezlerindeki adliyelerde kurulan sandıklarda 11 bin 739 hakim ve savcı seçmen oldu. Buna göre adli yargıda görevli 10 bin 471 hakim ve savcı, HSYK’ya adli yargıdan seçilecek 7 asıl 4 yedek üye için oy kullandı. İdari yargıda ise 1.268 hakim, idari yargıdan seçilecek 3 asıl 2 yedek ismi belirlemek için sandığa gitti. Oy verme işlemi saat 09.00’dan akşam 17.00’ye kadar sürdü.
Sandık görevlilerine kimliklerini gösteren hakim ve savcılara, listeden isimleri bulunduktan sonra birleşik oy pusulaları verildi. Oy kullanmak için konulan kabinlere geçen hakim ve savcılar, oy pusulaları üzerindeki adayların isimlerinin hemen yanındaki kutucukları işaretledi. Adli yargı hakim ve savcıları 7 asıl, 4 yedek olmak üzere 11 adayı, idari yargı hakim ve savcıları ise 3 asıl, 2 yedek olmak üzere 5 adayı işaretledi. Birleşik oy pusulalarını zarfa koyan yargı mensupları, zarfları sandıklara attı.
O liste görevlilerde...
Ankara’da 1761 adli ve 506 idari, İstanbul’da 1560 adli ve 138 idari, İzmir’de 548 adli ve 54 idari hakim ve savcının vereceği oylar, seçimin kaderinde etkili oldu. Adalet Bakanlığı’nın “Listemiz yok” açıklamasına rağmen Ankara’da bazı bakanlık görevlilerinin oy sayımı sürerken sonuçları ellerindeki Adalet Bakanlığı ve YARSAV ’ın listeleriyle takip etmeleri dikkat çekti.

Adalet Bakanlığı’nın desteklediği adaylar hem adli yargıda hem de idari yargıda tulum olarak önde çıktı. Resmi olmayan sonuçlara göre Bakanlığın listesindeki bürokratlar Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Okur ile Adalet Akademisi Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Kaya adli yargı listesinden; Personel Genel Müdürü Birol Erdem ise idari yargı listesinden HSYK’ya girmeyi garantiledi.