KCK/TM ana davası bugün başlıyor.Tutuklu sanıklar Diyarbakır Adliyesi' ne getirildi.

Diyarbakır'da bugün görülecek KCK ana davası için polis adliye çevresinde olağanüstü güvenlik önlemi aldı. 1600 polisin görev yapacağı adliye çevresinde yüksek binaların üzerine keskin nişancı özel harekat timleri yerleştirildi. KCK ana davasında yargılanan tutuklu sanıklar cezaevi aracıyla saat 08.35 itibariyle adliyeye getirildi.

PKK'nın gizli şehir yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi'ne (KCK/TM) yönelik soruşturması kapsamında 4 ayrı operasyonda yakalanan, aralarında BDP'li belediye başkanlarının da bulunduğu 103'ü tutuklu 151 sanığın yargılanmasına bugün başlanıyor.

Duruşma için yerli ve yabancı delegasyon adliye önüne gelirken tutuklu sanıklar, 08.35 itibariyle cezaevi araçlarıyla adliyeye getirdi. Bazı tutuksuz sanıklar ve avukatlar ile duruşmayı izleyecek olan yerli ve yabancı konuklar adliye bahçesine alınırken polis, adliye bahçesine aldığı kişilerin üst araması ve kimlik kontrolünü yaptı.

Bugün başlayacak davayı salonun fiziki şartlarının yeterli olmaması nedeniyle duruşmayı izlemek üzere sadece 10 gazeteci içeri alınacak.

Şüpheliler, Diyarbakır adliye binası içinde yapılan özel 500 kişilik  salonda ilk kez hakim karşısına çıkacak. 7 ayda hazırlanan 7 bin 500 sayfalık iddianamede, kapatılan DTP'nin 28 yöneticisi, "silahlı örgüte üye olmak", "gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet" ve "örgüt propagandası yapmakla" suçlanıyor. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile birlikte aralarında 12 BDP'li Belediye Başkanı, 2 İl Genel Meclisi Başkanı ve 2 belediye meclis üyesi için, "Örgüt üyesi ve yöneticisi olmak", "Terör örgütüne yardım ve yataklık etmek" suçlamasıyla 36.5 yıla kadar; 11 sanık hakkında, "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet; diğer 124 sanık için de 5 ile 15 yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor.