Her üç sürücüden ikisi, ekonomik sebeplerden dolayı daha az araba kullanmayı tercih ediyor. Fiyatların yüksek olduğu ülkelerde tasarruf bilinci daha fazla.

Türk sürücüler, dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanırken yakıt tasarrufu konusunda oldukça bilinçli davranıyor. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 11 Avrupa ve Asya ülkesinde 3 bin 300 kişi üzerinde yapılan global araştırmanın raporuna göre, Türkiye'deki sürücüler gerektiğinde aracını kullanmaktan bile vazgeçerek yakıt giderini düşürmeye çalışıyor. Alman sürücülerin ardından bu alanda en bilinçli Türk sürücülerin geldiği tespit edilen araştırmada her 4 Türk sürücüden üçünün yakıt verimliliği ve maliyet düşürme konusunda istekli olduğu görüldü.

Araştırmayı yapan Shell&Turcas Petrol şirketinin Pazarlama Müdürü Pınar Mavituna, sürücülerin yakıt tüketiminde yüzde 10 ve daha üzeri yakıt tasarrufu sağlamaları konusunda bilinçlendirme çalışmaları yaptıklarını söyledi. Her yıl yapılan çalışmada Türk sürücülerin yüzde 72'sinin bir önceki seneye göre yakıt tasarrufu konusunda daha çok bilinçlendiğinin tespit edildiğini anlatan Mavituna, "Çalışmanın yürütüldüğü diğer Avrupa ülkelerinin yüzde 61'lik ortalaması ile karşılaştırıldığında bu oranın Türkiye'de daha yüksek olduğunu görüyoruz." dedi.

İngiltere, Danimarka, Norveç, Hollanda, Almanya, Türkiye, Singapur, Hong Kong, Malezya, Tayland, Filipinler'den 300'er kişilik sürücü gruplarından alınan cevaplara göre özellikle akaryakıt fiyatlarının yüksek olduğu ülkelerde tasarruf bilinci biraz daha öne çıkıyor.

Sürücüler araba keyfinden vazgeçiyor

Sürücülerin yüzde 18'i yakıt tasarrufu için araç kullanım alışkanlıklarını değiştirmeye hazır.

Yakıt seçiminde erkekler yüzde 69 oran ile kadınlara göre daha titiz davranıyor.

Sürücülerin yüzde 89'u iyi yakıt dendiğinde ekonomik tasarruf algılıyor.

Türk sürücülerin yüzde 84'ü araçlarının kendilerine hareket özgürlüğü sağladığını ve araç kullanmanın bir zevk olduğunu ifade ediyor.

Sürücülerin yüzde 80'i günlük araba kullanım oranını azaltmış bulunuyor.

Türk sürücülerin yüzde 35'i her gün direksiyon başına geçiyor, bu oran, dünya çapında yüzde 31'lik seviyede.

Türk sürücüler, yakıt tasarrufu için sıcak yaz günlerinde kendilerini klimadan mahrum bırakabiliyor.


(sb)