TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu'nun resmi verilerine göre, kapalı mekanlarda sigara yasağının yürürlüğe girmesinden sonra açılan kahvehane sayısının, kapananlara oranla iki kat daha fazla artış gösterdiğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun ile kentte yapımı devam hastanelerde bir dizi incelemelerde bulunan Erdöl, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenledi.

Kapalı mekanlarda sigara içilmemesiyle ilgili denetimlerin, farklı kurumlar tarafından yapıldığını hatırlatan Erdöl, denetimlerde alınan sonuçların tek bir veri şeklinde oluşmadığını belirtti.

Halkın bu yasayı sahiplendiğini ve kabul ettiğini ifade eden Erdöl, ''Bazı yabancı ülkelerde olduğu gibi tütünle ilgili kanun yürürlüğe girdiğinde bar ve kahvehane sahiplerine 'sizin geliriniz kayboldu' diyenler oldu ve onlarda mahkemelere müracaat ettirdiler. Şu aşamada Anayasa Mahkemesi'nin vereceği kararı bekliyoruz'' dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu ile resmi bir yazışma yaptığını anlatan Erdöl, şöyle devam etti:

''Elde edilen veriler, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu'nun resmi verileridir. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından geçmiş yıllara oranla çok daha fazla kahvehane açıldığını biliyoruz. Açılan sayısı kapanana göre iki kat daha fazla. İşçi sayılarıyla ilgili bilgileri ise Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan istedim. Kahvehane ve lokantalardaki işçi sayılarında da muazzam artış var.''

-''CEZALARDA ÇEKİNGEN DAVRANILIYOR''-

Denetimlerin daha sık yapılmasından yana olduklarını vurgulayan Erdöl, kurumlara kesilmesi gereken cezalarda görevli belediye encümenlerinin çekingen davrandığını söyledi.

Kanunun net bir şekilde uygulanabilmesi için bir değişikliğe gidilebileceğine işaret eden Erdöl, ''Yüzde 15 ile 20 civarında uygulama yapıldığını görüyoruz. O zaman ellerinde kullanmadıkları bu yetkiyi biz onlardan alarak valilik ve kaymakamlıklara vermek istiyoruz. Uygulanmayan bir yetki kanunda gevşemeye neden oluyor'' dedi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun ise uzun yıllar Türkiye'deki hekim sayısının yeterli olduğu yönünde bir düşünceye sahip olunulduğunu ifade ederek, bilimsel çalışmaların bunu doğrulamadığını kaydetti.

Tosun, Türkiye'de eğitim alan ancak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmadığı için çalışamayan yabancı uyruklu doktorlarla ilgili bir soruya ise, ''Şu anda gelişmiş ülkelere göre hekim sayımız ortalamanın yaklaşık yarısında. Yani bizim bir bu kadar daha doktora ihtiyacımız var. Bütün bunlar düşünüldüğünde ülkemizde yetişmiş, Türkçe bilen ve eğitim almış yabancı insan gücünü de Türkiye'nin hizmetine sokalım diye bir karar alınmıştı. Bununla ilgili olarak da kanun çalışması yapılmıştı. Bu her an için yine gündeme gelebilir. Biz Türkiye'de eğitim gören yabancı uyruklu insanlarımızın, kendi ülkelerinde bizden çok daha fazla insan gücüne ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Burada kalmaları mı yoksa ülkelerine gitmeleri mi gerekiyor, bunların değerlendirilmesi gerekir. Olayın çok basit bir tarafına bakarak değerlendirme yapmamamız lazım'' cevabını verdi.

Tosun, ayrıca Trabzon ve ilçelerindeki hastanelerde bir dizi incelemelerde bulunduklarını, cumartesi günleri de hizmet veren Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bugün 600 kişinin tedavi gördüğünü sözlerine ekledi.


(sb)