İSTANBUL’da yaşayan Caferiler, Hz. Muhammed’in torunu Hz Hüseyin ve 71 kişinin Kerbela’da şehit edilmesinin 1371’inci yıldönümünü matemle andı. Halkalı’daki Aşura Meydanı’nda düzenlenen törene ilk kez katılan Başbakan Tayyip Erdoğan, “Sünni’nin Caferi’ye, Caferi’nin Sünni’ye, Türk’ün Kürt’e, Laz’ın Çerkez’e, Acem’in Arap’a üstünlüğü yoktur ve olamaz. Hepimiz bu ülkenin 1’inci sınıf vatandaşlarıyız” dedi.

Ciğerimiz yanıyor

15 bin Caferi’nin salavatları eşliğinde kürsüye çıkan Erdoğan, konuşmasına başlamak için ezanın bitmesini bekledi. Meydanı dolduranları “Sevgili canlar” diye selamlayan Erdoğan, “Bu matem, hepimizin matemi, hepimizin ortak matemi. O günden beri şüphesiz ki ciğerimiz yanıyor. O günden beri yüreğimiz kanıyor” dedi. Konuşması sık sık salavatlar ve tekbirlerle kesilen Erdoğan, şunları söyledi:

Kerbela istemiyoruz

“Hazreti Peygamber’in mübarek torunu Hazreti Hüseyin’in Kerbela’da şehadeti, ölüm değil, tükeniş değil, yokoluş değil; tam tersine hayattır, uyanıştır, diriliştir. Biz, tam 1370 yıldır, Kerbela’nın acısını ta ciğerimizde taşıyoruz. İran’da önceki gün Hz. Hüseyin Camii’ndeki yas törenlerinde gerçekleştirilen terör saldırısında Sünni ve Şiilerden oluşan 38 masum hayatını kaybetti, 80 kişi de yaralandı. Bu saldırıyı tel’in ediyoruz, hayatını kaybedenlere rahmet diliyoruz. Biz, dünyanın neresinde olursa olsun, hangi coğrafyada, hangi ülkede olursa olsun, yeni Kerbelalar görmek istemiyor, yeni Kerbelalar yaşamak istemiyor, yeni ölümlerle sarsılmak istemiyoruz.

Ayrı gayrı bakamayız

Tamamı birer provokasyon olan, Gazi Mahallesi’nde, Çorum’da, Kahramanmaraş’ta, Sivas’ta yitip giden canlarla birlikte, Hazreti Zeynep’in, kardeşi Hüseyin için hissettiği sızıyı, kardeş acısını biz de içimizde hissediyoruz. Hangi saikle olursa olsun, ister mezhep adına, ister etnik köken adına, ister ideoloji adına olsun, masumlara kastetmek, alçakça bir cinayettir. Biz birbirimizle farklılık üzerinden iletişim kuramayız. Biz birbirimizle, ideolojiler, semboller üzerinden konuşamayız. Biz birbirimize ayrı gayrı gözlerle bakamayız.”

Bu harika bir ders

Türkiye’deki Caferilerin lideri Selahattin Özgündüz de konuşmasında, “İşte devlet, işte millet işte Ehl-i Beyt aşkında birleşen ülke çapında 70 milyonu, dünyada milyarı aşkın ümmet. Birçok ülkeye de bu fotoğraf harika bir derstir. Sağ olun başbakanım. Birilerini de üzdünüz. Milyar dolarlar harcayıp Müslümanlar arasında mezhep ve ırk savaşı sokmaya çalışan birtakım dış güçleri hayal kırıklığına uğratıyorsunuz” dedi.

15 bin Caferi’den salavat

Başbakan Erdoğan törende, 15 bin Caferi’nin salavatları eşliğinde kürsüye çıkıp konuştu. Erdoğan kürsüye doğru giderken, Türkiye’deki Caferiler’in lideri Selahattin Özgündüz de yerinden kalkıp kendisine eşlik etmek istedi. Bunun üzerine Erdoğan, Özgündüz’e sarılarak, “Gelmenize gerek yok. Lütfen buyrun, oturun” dedi. Ancak Selahattin Özgündüz, Başbakanın ısrarına rağmen, konuşması boyunca kürsüde yanında durdu.

Erdoğan’ın gelişi İslami vahdetin göstergesi

AŞURA törenlerine İran’ın ruhani lideri Ayetullah Hamaney’in uluslararası danışmanı Ali Ekber Velayeti de katıldı. Velayeti, “Aşura sadece bir trajedi değil, zulmün karşısında durma, İslami değer ve temellerin saptırmasına karşı bir isyandır” dedi. Velayeti, törene Başbakan Erdoğan’ın katılmasını İslami vahdetin bir göstergesi saydığını belirtti. Konuşmaların ardından Zeynebiye Gençlik Tiyatrosu, “Kuran’ın kurbanı Hüseyin” oyunuyla Kerbela olayını canlandırdı. Törene katılanlar Kızılay’ın çadırlarında kan bağışı yaptı.



(sb)