Doç. Dr. Ertan Ökmen, "Araştırmalar, kalp krizlerinin kış aylarında diğer mevsimlere göre 2-3 kat daha fazla olduğunu ve daha ölümcül seyrettiğini gösteriyor" diyor.

Kış aylarında solunum yolu enfeksiyonları ve grip daha sık görülüyor çünkü kalorili yiyeceklerin tüketimi artıyor, bu kaloriler yeterince harcanamıyor ve güneşle temas azalınca da hormonal değişimler ortaya çıkıyor. Bunun yanı sıra soğuk hava, damarlardaki büzülme ve spazm riskini artırıyor.

Vücut, mevcut ısısını korumak üzere cilde daha az kan gönderiyor ve bunu da tüm damarlarda, özellikle cildi besleyen damarlarda büzülme oluşturarak yapıyor. Bu büzülme otomatik olarak tansiyonun yükselmesine yol açıyor. Özellikle sabah saatleri; kan akışkanlığındaki değişim, hormonal faktörler, tansiyonun daha yüksek olmasının etkisiyle kalp krizlerinin en sık görüldüğü saatler olarak biliniyor.

"DIŞARI ÇIKARKEN YÜZÜNÜZÜ ATKIYLA ÖRTÜN"
Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Türker Şahiner, soğuk havanın tetiklediği yüz felcini anlattı: "Mimikler istendiği gibi yapılamaz. En çarpıcı bulgu hastanın göz kapağını kapatamamasıdır. Bazı hastalarda tat duyusunda azalma, sese karşı hassasiyet oluşabilir. 4-6 hafta içinde çoğu zaman düzelen bu hastalara kortizon tedavisi uygulanmalıdır. Sakız çiğnemenin olumlu bir etkisi yoktur."

"ASTIM HASTALARI, DIŞARI ÇOK ÇIKMAYIN"
Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hişam Alahdab: "Soğuk havalar, astımı olan hastaların bronş daralmasını tetikler. Buna bağlı olarak daha erken yorulma görülür. Soğuk havalarda çok gerekmedikçe dışarı çıkmamaları önerilir. Çıkılacaksa, uygun giyinmek, sıvı tüketmek ve düzgün beslenmek, hareketsizlikten kaçınmak gerekir. Özellikle yüz ve ağız-burun bölgesinin sıcak tutulması önerilir."

"SICAK SUYLA BANYO YAPMAK CİLDİ KURUTUYOR"
Anadolu Sağlık Merkezi'nden Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay: "Cilt kuruluğu özellikle kışın artar. Yaş ilerledikçe derinin su tutma kapasitesi azaldığından, kuruluk yakınması sıklaşır. Aşırı güneşte kalma, sık banyo yapma, uzun süreli su teması ve soğuk hava ciltte nem kaybına neden olur. En sık kol ve bacaklarda görülmekle beraber vücudun her yerinde oluşabilir. Aşırı kuruluk; deri yoluyla bulaşan enfeksiyonları tetikler."

(sb)