AKP'nin 45 ilde, referandum sonuçlarıyla ilgili olarak yarısı kadın yarısı erkek 69 bin kişi üzerinde yaptığı araştırma ilginç sonuçlara ulaştı.
Son referandumda kıyılardaki oy kaybının sebeplerini mercek altına alan AK Parti'nin hazırladığı çalışmanın detayları netleşiyor.

AK Parti’nin 45 ilde 69 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırmaya göre referandumda evet ya da hayır oylarında en çok uluslararası politikalar etkili oldu. Seçmenin oy vermesinde Mavi Marmara, AB ile ilişkiler ve terörle mücadele konusundaki girişimlerin ağırlıklı rol oynadığı ortaya çıktı.

Araştırmaya göre Anayasa için sandık başına giden seçmeni oy verirken en çok iç politika değil dış politik gelişmeler etkiledi. En çok uluslararası görünürlülük evet ya da hayır oyları üzerinde etkili oldu. Mavi Marmara olayı ve sonrasındaki diplomatik süreç AB ile ilişkiler seçmen iradesini etkiledi.

Yine AK Parti’nin araştırmasına göre, oy verme tercihleri üzerinde sırasıyla ekonomideki gidişat, işsizlik, terörle mücadele, demokratik açılım etkili oldu.

Genel verileri içeren anket il bazında yeniden ele alınacak. Kadın ve erkeklerin oy vermesini etkileyen sebepler ayrı ayrı değerlendirilecek.

AK Parti Kadın Kolları Başkanı Fatma Şahin, “biz kadınların yaşam tarzı, kılık kıyafet boyutunda kaygıları var. Bu kaygılar konusunda çalışma yapacağız. Veriler tek tek incelenecek. Bir rapor hazırlayacağız. İl il gidip kaygıları gidermeye çalışacağız.

Araştırmada CHP ve AK Partili seçmenin referanduma katılım düzeylerinin eşit olduğu tespiti de yapılıyor. Verilere göre MHP ve CHP'nin karşı propagandası evet oylarında da beklenen etkiyi yaratmadı. (NTV)