Alman Bild am Sonntag gazetesiyle bir söyleşi gerçekleştiren Schaeuble, tüm euro kullanan ülkelerin liderlerinin, ortak para birimini kendi yararlarına gördüğünü ve eski ulusal para birimlerine dönüşün hata olacağı konusunda hem fikir olduğunu belirtti.  

 

Schaeuble, "Paralarını euronun çöküşüne yatıranlar başarı sağlayamayacak... Euro çökmeyecek... Euro hepimizin faydasına ve onu başarılı şekilde koruyacağız" dedi.

 

AB liderleri gelecek hafta, Yunanistan ve İrlanda'nın kurtarılmasına kadar giden borç krizi sorununa çözüm yollarını bulmak için bir araya gelecek.

 

Analistler, önlem alınmaması durumunda borç krizini diğer ülkelere de sıçrayacağından endişe ederken, liderlerin kalıcı bir kurtarma mekanizması üzerinde anlaşma sağlaması bekleniyor.

 

ALMANYA VE FRANSA’DAN KISMI ONAY

Daha önceki görüşmelerde, Almanya ve Fransa birlik içinde daha fazla kenetlenmek için vergi ve istihdam politikalarını daha uyumlu hale getirilmesine destek vermiş ancak kurtarma fonunun büyütülmesi ve ortak tahvil çıkarılması fikirlerine karşı çıkmıştı.

 

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) geçen hafta ülke tahvilleri almasıyla, borç krizi yaşayan ülkeler üzerindeki baskı azalırken bu üyelerin uluslararası piyasalardan borçlanma maliyetleri de geriledi.

 

EURODAN ÇIKIŞ SEÇENEK DIŞI

Schaeuble, borç krizi yaşayan üyelerin eurodan çıkmasının da bir seçenek olarak düşünülmediğini kaydetti.

 

Alman maliye bakanı bu konuda, "Küçük bir ülke dahi dışarda kalsa bunun büyük zararları olabilir. Bunu söylerken Lehman Brothers'ın iflasını düşünüyorum; aynı hatayı ikinci kez yapmamalıyız " değerlendirmesini yaptı.

 

Berlin yönetimi, daha önce özellikle İspanya'nın yaptığı euro bölgesi üyelerinin tam bir mali birlik oluşturulması fikrine karşı çıkmıştı. Ancak, Cuma günü sınırlı bir politika koordinasyonunun oluşturulması konusuna sıcak baktığına yönelik işaretler vermişti.

(sb)